Spaima lui Paul Stănescu: Congresul PSD poate declanșa un exod

Congresul PSD poate declanșa un exod
Foto: Realitatea Oltului

Congresul PSD poate declanșa un exod și de aceea președintele executiv Paul Stănescu vrea să amâne evenimentul măcar până în toamnă.

Numărul doi în PSD nu consideră oportună organizarea rapidă a unui congres. Stănescu invocă motive gen timpul necesar unei pregătiri temeinice a congresului, finalizarea unei analize interne care să explice eșecul din 26 mai, necesitatea reconstrucției partidului. În realitate însă, voci pesediste spun că Stănescu se teme că, odată cu tranșarea la congres a ”disputelor și rivalităților” interne și confirmarea unei noi ierarhii în partid, perdanții și suitele lor vor părăsi în bloc PSD-ul.

Congresul PSD poate declanșa un exod în masă al parlamentarilor social-democrați

Spaima de congres a lui Stănescu este una întemeiată, dar potrivit zvonurilor la zi PSD ar fi oricum pe punctul de a-și pierde o parte din zestrea parlamentară și fără congres. Mai exact, surse politice susțin că au avut deja loc mai multe discuții referitoare la plecarea unui grup de aleși PSD către Pro România lui Victor Ponta.

”Dacă discuțiile acestea se concretizează, șansele de trecere ale moțiunii de cenzură cresc la 50% cu toate semnalele neclare date de Opoziție (de PNL și USR – n.r.)”, apreciază sursele noastre.

Aceleași voci recunosc cinstit că migrația parlamentarilor va avea sau nu loc ”în funcție de ce pui pe masă”. Respectiv în funcție de avantaje promise celor cărora viitorul incert al PSD le-a trezit dorul de ducă. Cel mai vânat preț este, în mod evident, un nou loc de parlamentar în viitorul Parlament – unul în care PSD are, conform datelor la zi, toate șansele să se aleagă cu un număr înjumătățit de deputați și senatori față de cel obținut în 2016.

Nu numai congresul îi dă dureri de cap lui Stănescu, ci și moțiunea

”Baron” cu vechi state de serviciu în politica românească, Paul Stănescu știe bine cum e cu fidelitatea față de partidele căzute în dizgrația electoratului și cu votul în cazul moțiunilor de cenzură depuse atunci când Puterea se clatină. Iar adevărul e că PSD se află într-o mare cumpănă chiar dacă majoritatea sa parlamentară nu pare să fi fost afectată de votul de la europarlamentare.

Nu pare dar este din moment ce nu numai pesediștii și aldiștii se tem pentru viitorul lor politic ci inclusiv udemeriștii – respectiv rezerva lor de voturi în cazuri de restriște.
De la teamă la plecarea către alte partide mai e doar un pas iar ultimele informații sunt că PNL ”va rupe” în mod cert ceva din ALDE, după ce Tăriceanu a adus acest partid la 4 procente. Nu se spune dacă ”ruperea” s-ar putea produce înainte de votul la moțiune, dar pericolul există.

Și mai rău pentru PSD este că distanțarea UDMR-ului este una certă iar asta înseamnă că pesediștii nu se mai pot spera într-o mână de ajutor dată de parlamentarii Uniunii. Mai mult, UDMR a și susținut deja, public, că va vota moțiunea de cenzură.
”UDMR a avut o înțelegere cu Dragnea dar nu și cu cei care conduc astăzi PSD. Îi este și al dracului de frică de votul maghiarilor și de aceea au hotărât să de țină departe de PSD ca să-și curețe imaginea până la prezidențiale”, este explicată stânga-mprejur sau mai bine zis dreapta-mprejur executată de udemeriști în momentul următor aflării rezultatelor la alegerile europarlamentare plus referendum.

Una peste alta, este clar că Paul Stănescu are dreptate atunci când spune că nu este oportună pentru PSD organizarea unui congres în perioada imediat următoare. În plus, deși moțiunea de cenzură pare să aibă mai multe șanse în raport cu pariurile inițiale, tot clar este că PNL și USR nu-și doresc de fapt să treacă. De asemenea, Stănescu și restul pesediștilor fac o mare prostie agățându-se cu ghearele de o guvernare dezastruoasă care nu va face altceva decât să tragă partidul și mai jos.

Concluzia este că înregistrăm un nou paradox românesc: nici perdanții și nici câștigătorii istoricului vot din 26 mai nu se simt bine iar situația nu se va schimba nici după moțiune, indiferent de rezultat.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.