Uniunea Internaţională de Transport Public (UITP) ia de urechi Primăria Capitalei pentru situaţia dezastruoasă a RATB

UITPUniunea Internaţională de Transport Public (UITP) i-a trimis marţi o scrisoare în termeni diplomatici dar duri primarului general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin. În scrisoarea semnată de secretarul general al UITP, Alain Flausch, şi de secretarul general pentru afaceri europene al organizaţiei, Thomas Avanzata, se face o radiografie a RATB şi a problemelor cu care se confruntă aceasta. Edilului interimar i se cere pe un ton imperativ să finanţeze corespunzător regia şi să rezolve problemele de trafic din Bucureşti.

„În ultimii trei ani, UITP a observat cu îngrijorare crescândă numărul rata crescută de rotaţie a directorilor generali ai RATB, care a avut un impact negativ asupra calităţii şi continuităţii funcţionării zilnice şi asupra operaţiunilor regiei. În privinţa aspectelor operaţionale, dorim să vă atragem atenţia asupra faptului că o parte semnificativă a parcului relativ nou de autobuze al RATB nu este folosită, în vreme ce altă parte nu îndeplineşte standardele de funcţionare şi confortdin cauza lipsei fondurilor pentru mentenanţă”, se arată în scrisoarea UITP.

Semnatarii punctează fcaptul că în mod constant RATB are dificultăţi în a-şi asigura operaţiunile zilnice, lăsând la o parte investiţiile în modernizare. „Deşi mai multe investiţii au fost făcute în infrastructura rutieră (de ex. Pasajul Basarab, modernizări de străzi etc.) şi demersurile pentru extinderea metroului continuă, traficul zilnic din Bucureşti constituie încă o mare provocare pentru cetăţeni. Probleme similare au fost semnalate în ceea ce priveşte poluarea şi slabul progres în dezvoltarea şi utilizarea sistemelor inteligente de transport (ITS), care nu pot fi ignorate în secolul 21, mai ales în Bucureşti, oraş cu o populaţie conectată la progresele tehnologice şi hotspot pentru investiţii străine directe”, continuă scrisoarea UITP.

Alain Flausch şi Thomas Avanzata precizează că scrisoarea adresată lui Ştefănel Marin este în numele UITP, dar şi al întregii comunităţi europene a transportului public. Aceasta în condiţiile în care RATB este cel mai mare membru activ al UITP din România.

UITP se oferă să-l consilieze pe Ştefănel Marin

Cei doi susţin că cred cu tărie că Bucureştiul, a şasea capitală ca mărime din Uniunea Europeană, are un mare potenţial în privinţa mobilităţii colective durabile. Remarcând că Bucureştiul este cunosacut ca având grave probleme de trafic, oficialii UITP trag un semnal de alarmă asupra implicaţiilor negative pe care le pot avea acestea.

UITP

“Ţineţi cont de faptul că cercetările UE au relevat faptul că în 2013 pierderile economice cauzate de congestiile de trafic au ajuns la 1% din PIB-ul UE. Acest indicator este considerabil mai mare în marile oraşe cu probleme de trafic şi acţionează ca o barieră în calea dezvoltării economice. Alte probleme importante generate de congestiile de trafic sunt poluarea, zgomotul, riscuri mai mario pentru securitatea şi sănătatea oamenilor, precum şi o mai rapidă deterioare a infrastructurii urbane”, se menţionează în scrisoarea deschisă a UITP.

Uniunea se oferă să-i ofere primarului general interimar tot sprijinul şi expertiza sa în demersul de a readuce Bucureştiul pe agenda politică şi urbană, însă subliniază că, potrivit legislaţiei europene, singura responsabilă de buna funcţionare a sistemului public de transport este autoritatea locală. În cazul de faţă, Primăria Municipiului Bucureşti.

“Organizaţia noastră internaţională, dar şi membri noştri din alte capitale ar fi bucuroşi să vă asiste în găsirea celor mai bune soluţii. Cerem public ca Municipalitatea să sprijine transportul public şi să elaboreze o strategie generală de mobilitate în Bucureşti într-un mod clar, coerent şi pe termen lung”, susţin oficialii UITP.

Aceştia îşi oferă disponibilitatea de a se deplasa la Bucureşti, pentru o întâlnire bilaterală cu primarul interimar. “Vă rugăm, nu eziotaţi să ne contactaţi pentru orice informaţie sau document în acest context”, se încheie scrisoarea UITP.

Acum, mingea e în terenul lui Ştefănel Marin.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.