ULUITOR! Dosarul BRD – Creștin a împlinit 9 ani la Curtea de Apel București. La mulți Ani!?

La termenul din 7 octombrie 2022, completul S1 C11 F al Curții de Apel București a aniversat nouă ani de judecată a unui dosar într-o singură instanță. Termenul din 7 octombrie a fost al 148-lea, primul fiind pe 7 octombrie 2013, adică în urmă cu nouă ani.

Dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro este ca și prescris, dat fiind că este abia la judecata pe fond! Ce spuneți, domnule ministru Predoiu?

Un „La Mulți Ani” rușinos pentru Justiția română

Cum spuneam mai sus, pe 7 octombrie 2022, Curtea de Apel București a „sărbătorit” 9 ani de judecată pe fond a unui singur dosar, cel al tunului de 85 de milioane de euro dat la BRD! Inculpații sunt aproape „făcuți scăpați”.

În decembrie 2012, procurorii DIICOT anunțau că Adrian Martiş, director executiv la BRD Unirea, Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanţi, şi Vasile Creştin erau liderii unei grupări ce se ocupa cu fraude bancare, urmărind obţinerea a mari sume de bani prin inducerea şi menţinerea în eroare a băncii.

DIICOT arăta că „în perioada ianuarie 2008-decembrie 2011 (…) a aderat şi sprijinit grupul infracţional organizat ai cărui lideri erau Adrian Martiş – director executiv BRD Grup Unirea, Andrei Nanu – director comercial al BRD Grup Dorobanţi şi Vasile Creştin, în scopul obţinerii unor importante sume de bani în mod ilicit, prin inducerea şi menţinerea în eroare a BRD Grup Unirea şi Grup Dorobanţi, prin folosirea documentelor contabile, folosirea contractelor comerciale despre care avea cunoştinţă că nu reflectă realitatea, prin semnarea contractelor de credit în calitate de împuternicit al adevăraţilor proprietari despre ale căror imobile cunoştea că sunt supraevaluate, prin semnarea contractelor de credit, în calitate de fidejusor, garant ipotecar sau administrator al unor societăţi comerciale, a întocmit facturi fictive, borderouri de achiziţii cereale, pentru a putea efectua retrageri de numerar în vederea reintroducerii sumelor de bani în circuitul legal, dându-le astfel aparenţa de legalitate şi cunoscând că provin din activităţile infracţionale”.

20 de rețineri

Cele 20 de persoane reţinute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) erau Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martiş, Andrei Nanu, Elena Blaga, Orlando Ionuţ Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Creştin, Dumitru Benga, Vrânceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter şi Camilia Damiela Pop (notar).

Pentru toţi cei 20 au fost formulate propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile, 14 dintre ele fiind confirmate de judecători.

În cazul lui Vasile Creştin, Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, procurorii au cerut să fie emise mandate de arestare în lipsă.

Procurorii DIICOT au mai emis 21 de ordonanţe de obligare de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile.

Anchetatorii făcuseră, înainte, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind „vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro”.

În acelaşi dosar erau cercetaţi şi patru notari publici care ar fi încheiat şi autentificat contractele de garanţie ipotecară.

„Contractele de garanţie ipotecară cu privire la aceste bunuri imobile erau încheiate şi autentificate de către patru învinuite, având calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piaţă şi la valoarea înscrisă anterior în contracte de vânzare – cumpărare încheiate cu privire la aceleaşi bunuri, actele fiind utilizate de către membrii grupării în vederea obţinerii în mod ilegal a creditelor bancare”, au precizat procurorii DIICOT.

Volksbank, păgubită cu „doar” opt milioane de euro

Lucian Cojocaru, fost director BRD şi, în decembrie 2021, vicepreşedinte Volksbank, şefi ai sucursalelor BRD Unirii şi Dorobanţi şi responsabili ATE Bank erau cercetaţi de DIICOT în cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind considerați Marius Locic şi fraţii Creştin.

În afacere ar fi fost implicaţi și patru notari, unul dintre aceştia fiind soţia lui Damian Drăghici, Paula Rosenberg.

La acea vreme, BRD a precizat că a descoperit, cu câteva luni în urmă, câteva scheme de finanţare ilegală şi a sesizat organele penale, după care a întărit sistemele de control şi a desfăcut contractele de muncă ale salariaţilor care nu au respectat normele şi procedurile interne.

Volksbank a anunţat, tot atunci, în dosarul DIICOT privind fraude bancare în valoare de 85 milioane de euro, că a sesizat autorităţile, încă din mai 2010, pentru credite obţinute în baza unor documente falsificate şi că expunerea băncii era „de doar opt milioane de euro”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.