Șefa ICR Viena a lipsit de la Sărbătoarea lui Eminescu pentru că era duminică

ICR Viena

De Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2023, Asociația „Mihai Eminescu” Viena, condusă de Laura Hant, a organizat în capitala Austriei Sărbătoarea nașterii Poetului nepereche. Pentru că era duminică, șefa ICR Viena, Andreea Dincă, nu a participat la manifestare.

La evenimentul comemorativ organizat la monumentul Luceafărului din fața Bisericii „Învierea Domnului și Sf. Apostol Andrei”, din Viena, au participat, alături de români și austrieci deopotrivă, numeroase oficialități – Mihaela Mocanu, ambasador al Republicii Moldova în Austria, Andrea Amza-András, ministru-consilier şi prim-colaborator al Ambasadei României, Mariana Stoian, consul al României la Viena, Ciumac Roman, consul al Republicii Moldova la Viena, Dr. Harald Troch, președintele Grupului de Prietenie Austria-România din cadrul Parlamentului Austriac.

ICR Viena

De la evenimentul organizat de Ziua Culturii Naționale a lipsit tocmai tocmai șefa Institutului Cultural Român (ICR) Viena, Andreea Dincă. Ea l-a trimis la trimis la manifestare pe adjunctul său, Ștefan Claudiu Marin.

Potrivit surselor Cetățeanul, absența directoarei ICR nu a fost cauzată de organizarea vreunui alt eveniment la institut în care să fie implicată Andreea Dincă. Pur și simplu era weekend, iar șefa ICR nu vroia să fie deranjată, precizează sursele Cetățeanul.

A doua zi, luni 16 ianuarie 2023, ICR Viena a organizat evenimentul „Teatrul Românesc în secolul 21”. Nimic însă în legătură cu Ziua Culturii Naționale sau cu Ziua nașterii poetului național.

ICR Viena
Andreea Dincă, șefa ICR Viena (centru) FOTO Facebook

„O integrare culturală nu se poate face fără valorile culturale româneşti din diaspora”, afirma preşedintele Comisiei de cultură a Senatului, Viorel Badea, în martie 2022, după ce Comisiile de cultură şi de politică externă din Senat au dat aviz favorabil pentru numirea Andreei Dincă la ICR Viena. Nu știm dacă Andreea Dincă a înțeles că integrarea valorilor culturale româneşti din diaspora se face și în zilele libere.

Coroane de flori la monumentul lui Eminescu

În absența șefei ICR, la monumentul Luceafărului au fost depuse coroane de flori din partea Asociației „Mihai Eminescu” Viena, a corpului diplomatic precum și celor prezenți la eveniment.

Slujba de pomenire a fost ținută cu adâncă evlavie, ca de obicei, de către PC Părinte Prof. dr. Nicolae Dura.

În ciuda vremii mohorâte, numeroasa și entuziasta asistență, parcă mai mișcată ca oricând de măreția acestei ceremonii, a trăit vibrând de emoție, cu fervoare, clipele acestea de sărbătoare, dedicate memoriei marelui poet național, de la a cărui naștere se împlinesc 173 de ani.

La sfârșitul solemnității, s-a zăbovit o clipă în Sfântul Lăcaș, pentru a păstra în memorie acest moment, încărcat de pioșenie și de reculegere.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.