Cum l-a scăpat PSD din ghearele DNA pe soțul ministrului Monica Anisie

Anisie
Monica și Adrian Anisie FOTO Facebook

Comisarul șef DGA Adrian Anisie, soțul ministrului liberal al Educației Monica Anisie, a scăpat de un dosar penal la DNA cu ajutorul PSD. Unde dai și unde crapă!

Acuzat că și-a falsificat testele psihologice pentru un post de conducere în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne, Anisie a fost scos basma curată după ce PSD a provocat modificarea legislației primare, dezincriminând abuzul în serviciu în cazul în care acesta nu se producea prin încălcarea directă a legii.

După ce a fost scăpat de procurorii anticorupție, Adrian Anisie a cerut trecerea în rezervă și s-a pensionat. Rămân însă faptele și conduita ofițerului anticorupție (!?), care ar fi trebuit să apere și să vegheze la respectarea legii, nicidecum să o încalce!

CITEȘTE ȘI Se retrage Nicușor Dan? Cine este personajul pentru care a intervenit la primărie

Au „fentat” testul psihologic

În iulie 2014, comisarul șef Adrian Anisie a concurat pentru ocuparea postului de șef al Direcţiei Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov (DAMBJI). La acea dată, soțul Monicăi Anisie ocupa provizoriu postul de adjunct, fiind împuternicit de ministrul de Interne Gabriel Oprea.

Contracandidat la aceeași funcție de șef s-a înscris colegul Claudiu Ștefan, iar un alt ofițer (Liviu Alexandru Croitorescu) a candidat pentru director.

Pentru a obține postul, ofițerii trebuia să fie declarați apți din punct de vedere psihologic – testarea fiind obligatorie și eliminatorie. Numai că Anisie și Croitorescu au decis să „fenteze” testul, prin complicitatea angajaților Centrul de Psihologie al MAI, cum aveau să constate procurorii DNA.

Anisie
Claudiu Paul Ștefan, actualul director general adjunct al DGA, a făcut plângere la DNA

Claudiu Paul Ștefan, contracandidatul lui Anisie a reclamat frauda la DNA. El le-a dezvăluit procurorilor că Anisie și Croitorescu, deși oficial participanți la testare, nu s-au aflat în sala în care a fost făcută examinarea psihologică.

CITEȘTE ȘI De unde vin banii lui Nicușor Dan. Scheleții din „Orășelul Copiilor”

Comisarul șef Adrian Anisie a dat cinstea pe „mica înțelegere”

Procurorii DNA au deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual și instigare la fals intelectual.

Concluziile anchetei DNA l-au spulberat pur și simplu pe soțul actualului ministru al Educației. Procurorii au stabilit că „prin emiterea celor două avize psihologice pentru Anisie Adrian și Croitorescu Liviu, psihologul evaluator a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că a testat și evaluat subiecții”.

CITEȘTE ȘI Episodul care nu a apărut la Pro Tv. Frăția PSD – PNL din Las Fierbinți

Anisie s-a înțeles cu Turcu

Potrivit anchetatorilor, Adrian Anisie, Liviu Croitorescu și Claudiu Paul Ștefan s-au prezentat, pe 3 iulie 2014, la sediul Centrului de Psihosociologie al MAI, pentru a fi testați, dovadă fiind registrul de acces și tabelul nominal al centrului. Cei trei ofițeri au fost programați să susțină testarea în prezența psihologului Serena Neacșu.

Potrivit procedurilor de evaluare psihologică în vigoare la acea dată, evaluarea se face în două etape: prima constă în completarea chestionarelor psihologice cuprinse în „bateriile minime obligatorii”, etapă care trebuia desfășurată colectiv, iar a doua constă într-un interviu psihologic individual.

În sala unde trebuiau să fie testați candidații, asistat de calculator s-a prezentat însă numai Claudiu Paul Ștefan, ceilalți doi programați „la calculator” – Anisie și Croitorescu aranjând cu șeful Centrului să dea testul tip „creion-hârtie”, mult mai simplu, cu psihologul Aura Cristina Albu.

Procurorii au arătat că Aura Cristina Albu a fost atât psiholog examinator, cât și psiholog evaluator, fapt interzis legislației în vigoare.

Tot cercetările au relevat că Adrian Anisie și Liviu Croitorescu au terminat la foc automat testarea și au părăsit sediul Centrului la ora 11.40. Asta cu toate că „în medie, evaluarea unui subiect pentru promovarea testării durează între 3 și 4 ore”, avea să recunoască în fața procurorilor Darius Mihai Turc, directorul Centrului de Psihologie al MAI, care a avut calitatea de martor în dosar.

Mai mult, plicurile și chestionarele lui Anisie și Croitorescu erau datate 4 iulie 2014, în condițiile în care examinarea a avut loc pe 3 iulie 2014.

Directorul Centrului de Psihologie al MAI a recunoscut frauda

Darius Mihai Turc a recunoscut că Adrian Anisie și Liviu Croitorescu au obținut fraudulos avizul psihologic.

Analizând conținutul plicurilor celor două persoane, constat că acestora nu le-au fost aplicate toate testele din bateria minimă obligatorie (…) Având în vedere dispozițiile din procedura Centrului (…) consider că se putea emite aviz psihologic pentru Croitorescu Liviu și Anisie Adrian doar în situația în care se aplica bateria minimă de teste și se parcurgea proba interviului”, a declarat șeful Centrului de Psihologie al MAI în fața procurorilor DNA.

Urma (PSD) scapă turma…

În ciuda concluziilor categorice ale anchetei DNA de fraudă, Adrian Anisie a reușit să scape de dosarul penal. În 2018,  majoritatea parlamentară PSD-ALDE a modificat legea penală, dezincriminând abuzul în serviciu, în urma unei hotărâri al Curții Constituționale, sesizată tot de PSD. Concret, judecătorii constituționali au recomandat ca sintagma „îndeplinește în mod defectuos” să fie înlocuită cu formula „prin încălcarea legii”.

Anisie

Articolul 297 din Codul Penal prevedea că fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”.

Prin acest tertip, de care au uzat mulți politicieni ai Puterii, sute de dosare instrumentate de DNA au fost clasate. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Adrian Anisie, care, în urma Ordonanței DNA din 19 ianuarie 2018, a devenit curat ca lacrima.

Familia Monica Anisie: „Este o denigrare ieftină!”

Am încercat să o contactăm pe Serena Neacșu, psihologul care ar fi trebuie să-i testeze pe ofițerii DGA Adrian Anisie și Liviu Croitorescu.

Serena Neacșu, care între timp nu mai lucrează la Centrul de Psihologie al MAI în urma celor întâmplate, a refuzat categoric să discute despre frauda investigată de DNA. „Îmi pare rău, dar nu vă pot da niciun fel de informații, nu vreau să mai discut despre acest caz”, a spus Serena Neacșu.

Nici Adrian Anisie nu a vrut să comenteze. „Este o denigrare ieftină. Atât timp cât există clasarea, vom acționa în instanță pentru denigrare”, este mesajul transmis de un reprezentant al familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.