Românii merg în Grecia ca la pomul lăudat

Grecia

În timp ce Guvernul se împrumută ca să plătească salariile mari, pentru că e vară și e vacanță, banii, în loc să fie cheltuiți în România, sunt cheltuiți în Grecia. Iar în Grecia situația nu este chiar atât de roz pe cât o descriu televiziunile care au contracte de promovare a litoralului elen.

Criza generată de războiul din Ucraina și creșterea halucinantă a prețurilor i-a afectat și pe greci. În goana după profit, unii hotelieri au uitat de ospitalitatea specifică Greciei și au adoptat năravuri tipic românești mai degrabă. Stă dovadă pățania unui român, care una a plătit și alta a primit. Nu vrem să generalizăm, dar cazul nu este singular, tot mai mulți români plângându-se că grecii nu mai sunt ce au fost.

„Anul acesta am ajuns pentru prima oară pe brațul Kassandra. Am avut însă o experiență nefericită cu administratorii apartamentului privat pe care l-a închiriat pentru 10 zile. Am rezervat și plătit un apartament privat încă din noiembrie anul trecut, apartament într-o vilă amplasată la circa 200 m de plajă, în apropiere de zona centrală a stațiunii.

Cu doar două zile înainte de începerea vacanței, fără să mă întrebe dacă sunt de acord, administratora apartamentului m-a anunțat că o să stăm în cu totul altă locație decât cea rezervată și plătită, în capătul celălalt al stațiunii, mult mai departe de plajă (circa 600-700 m de plajă). Atunci când am cerut explicații, mi-a transmis, evaziv, că au intervenit „probleme tehnice” , cauzate de vremea nefavorabilă.

Nu am crezut, așa că după ce ne-am cazat la noua locație, am fost să văd despre ce fel de „problemă tehnică” este vorba. Surpriză! Apartamentul rezervat și plătit de mine era ocupat de alți turiști. Deci, am fost mințit grosolan.

Cel mai probabil, a fost doar o manevră a proprietarului de a câștiga câțiva euro în plus, pentru că prețurile au crescut simțitor de astă iarnă de când am făcut eu rezervarea. Mi s-a părut absolut jenant și umilitor! Am sesizat platforma pe care am făcut rezervarea, dar nu s-a întâmplat nimic”, a povestit turistul român despre experiența care i-a lăsat un gust amar.

De ce aleg turiștii români Grecia

Ca să încheiem într-o notă optimistă, să trecem în revistă și câteva atuuri ale turismului din Grecia, atuuri pe care, din păcate, turismul românesc nu le are.

Spre deosebire de România, Grecia a investit masiv în turism fonduri europene. Iar asta se vede. Prețurile au crescut, ca peste tot, dar comparativ cu calitatea serviciilor oferite, este mult mai atractivă o vacanță în Grecia. Contează foarte mult și apropierea de România, mai ales dacă optezi pentru zborul cu avionul. Să nu mai vorbim de infrastructura rutieră. Au autostrăzi și drumuri naționale foarte bune, te deplasezi rapid spre orice destinație.

„Iată câteva argumente care au contat pentru mine: durata mică a zborului până la Salonic (o oră și 20 de minute), un hotel-pensiune cu 20 de camere la 50 de metri de țărm, prețuri rezonabile la restaurantul hotelului (cu un discount special pentru cei cazați acolo), parcare gratuită în mica localitate din Halkidiki unde se află hotelul (Andrei a venit cu mașina din România și am putut să mergem în mai multe locuri să le vizităm), locuri de joacă pentru copii, inclusiv piscine. Proiectul respectiv a fost realizat cu fonduri europene și sunt sute de astfel de locații de-a lungul litoralului grecesc”, a punctat Adrian Năstase într-un articol, publicat pe blogul personal, intitulat „De ce Grecia?”.

În ceea ce privește litoralul românesc, Adrian Năstase spune că lucrurile nu merg prea bine. Politica prețurilor, politica investițiilor imobiliare, lipsa infrastructurii adecvate pentru aceste construcții, zgomot, lipsa locurilor de parcare, turismul de weekend, etc., sunt factorii care trag în jos litoralul românesc. În plus, lărgirea plajei la Mamaia i-a alungat pe turiști. La fel și prețurile care au luat-o razna.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.