RATB vrea să cumpere automate de vânzare a biletelor la preţuri exorbitante. La CFR Călători era de cinci ori mai ieftin

automateLa RATB se pregăteşte un nou tun financiar. Regia vrea să cumpere automate de vâzare a biletelor de aproape cinci ori mai scumpe decât cele de la CFR Călători. Totuşi, RATB nu va putea egala, cel puţin din informaţiile disponibile la acest moment, tunul dat la Metrorex.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) vrea să cumpere 20 de automate de vânzare a biletelor, operaţiune pentru care are alocat un buget de 860.000 de euro.

Dacă aceasta va fi suma care se va plăti în urma licitaţiei, fiecare automat va costa 43.000 de euro, fără TVA. Banii pentru automate vin de la bugetul local, după cum indică anunţul postat pe SEAP.

Suma alocată de Municipalitate pentru cumpărarea de automate este exorbitantă. Automate similare au fost cumpărate de CFR Călători în urmă cu mai bine de cinci ani şi pe care societatea de transport feroviar de stat a plătit doar 9.000 de euro bucata.

Automate de concepţie românească la CFR Călători

CFR Călători a cumpărat automate de vânzare a biletelor fabricate de societatea Informatică Feroviară, în urma a două licitaţii. Automatele au implementată soluţia xSellKiosk, cea care permite vânzarea biletelor de tren şi la ghişeele din gări.automate

Astfel de automate sunr instalate în prezent în gările Bucureşti Nord, Constanţa,  Ploieşti Sud, Predeal, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Oradea, Miercurea-Ciuc, Galaţi, Brăila, Buzău, Bacău, Suceava, Sibiu, Buşteni, Azuga, Sinaia, Câmpina, Sighişoara, Alba Iulia, Satu Mare, Baia Mare, Deva, Bucureşti Basarab.

Automatele de vânzare xSellKiosc sunt uşor de folosit, prin intermediul unui touch-screen, iar pentru plata legitimaţiilor de călătorie au încorporat cititor de card bancar (POS). Călătorii pot cumpăra biletele într-un timp foarte scurt, urmând o procedură simplă: aleg datele de călătorie, ruta, tipul de tren şi tichetul pentru loc, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la punctele de emitere din gări sau agenţii de voiaj.

De la aceste automate se pot achiziţiona bilete CFR preţ întreg, copil, elev sau student cu legitimaţie de reducere, bilete dus-întors, pentru toate clasele de rezervare inclusiv la vagon de dormit, cuşetă şi oferta minigrup 2–5 persoane pentru vagoanele clasă.

Aceste automate, de concepţie integral românească, au costat numai 9.000 de euro bucata, comparativ cu 25.000 de euro, cât se cerea la vremea respectivă pentru cea mai ieftină ofertă din import. Adică RATB vrea să dea pe un automat de vânzare a biletelor de aproape cinci ori mai mult decât a dat CFR Călători!

Tunul de la Metrorex

automateŞi totuşi, RATB nu va deveni campioana preţurilor exorbitante plătite de o companie de stat pe automate de vânzare a biletelor. La scurt timp după ce CFR Călători a cumpărat automate cu 9.000 de euro, o achiziţie similară s-a făcut şi la Metrorex.

Aparatele sunt amplasate în 34 din cele 51 de staţii de metrou, printre care şi Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Romană, Gara de Nord, Aviatorilor sau Crângaşi. Toate bune şi frumoase, până aici.

De acum începe partea oneros-scandaloasă a proiectului. Investiţia în cele 35 de automate s-a ridicat la 5,8 milioane de lei (circa 1,6 milioane de euro la cursul mediu din 2008, când a fost scos la licitaţile contractul de achiziţie), adică circa 45.700 de euro pe aparat.

De cinci ori şi ceva mai scump decât la CFR Călători. Singura diferenţă notabilă între cele două tipuri de automate este că la cel de la Metrorex se poate plăti şi cash. Însă nu se justifică o diferenţă atât de mare de preţ – unde mai pui că aceste automate de la Metrorex nu dau rest, călătorul fiind nevoit să vină cu bani potriviţi.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu licitaţia pentru automate de la RATB. Până atunci, spunem un singur lucru: dincolo era mai ieftin…

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.