sâmbătă, iunie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăInvestigațiiAchiziții publicePrimarul USR Radu Mihaiu, scamatorii cu spații verzi, fără licitație. Șase milioane...

Primarul USR Radu Mihaiu, scamatorii cu spații verzi, fără licitație. Șase milioane de euro achiziții directe

-

Administrația Domeniului Public din sectorul 2 – primar Radu Mihaiu, fentează legea licitațiilor, prin metoda achizițiilor directe. Prin metoda descrisă în continuare, cheltuielile de întreținere a spațiilor verzi din sectorul condus de primarul USR au ajuns, într-un an, la 6 milioane de euro

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Pe 2 martie 2023, Administrația Domeniul Public al Sectorului 2 a publicat pe SEAP anunțul de participare pentru lucrările de întreținere a spațiilor verzi din sector. Sectorul a fost împărțit în 5 loturi, toate acestea fiind lucrate până atunci de aceeași asociere de firme condusă de Cris Garden SRL.

Amânarea evaluării ofertelor = prilej pentru achiziții directe

Licitația a stârnit însă interesul a încă 4 asocieri, în afară de „titularii” de la Cris Garden, iar gurile rele spun că șefii de la ADP nu au fost prea fericiți de un asemnea interes. Surpriză, când toți sau aproape toți (!?) ofertanți așteptau să afle dacă au câștigat licitația măcar pentru unul dintre cele 5 loturi din sectorul 2, ADP a anunțat, pe 6 iulie 2023, prelungirea termenului de evaluare a ofertelor. A fost puțină confuzie, cum să nu reușești în 3 luni, să evaluezi ofertele, că doar e vorba de întreținere de spații verzi, nu de lucrări de construcții poduri sau pasarele sau cine știe ce alte investiții complexe?

Ceea ce părea doar o neglijență sau lipsă de profesionalism la ADP sector 2, s-a dovedit până la urmă doar o metodă de a fenta legea achizițiilor. Termenul de evaluare a ofertelor pentru întreținerea spațiilor verzi, pe toate cele 5 locuri s-a prelungit iar și iar și iar (20 septembrie 2023, 14 decembrie 2023 și 28 februarie 2024). O alta ar putea urma zilele următoare. A trecut deja mai mult de un an de la depunerea ofertelor pentru licitație!

CITEȘTE și Nicușor Dan și Radu Mihaiu l-au ajutat pe ginerele lui Sile Cămătaru să dea o lovitură de 2 milioane de euro

6 milioane de euro achiziții directe

În tot acest timp, ADP-ul controlat de primarul Radu Mihaiu a ținut-o numai în achiziții directe. Cam la fiecare două săptămâni, instituția din Sectorul 2 a încheiat contracte de achiziție penru fiecare dintre cele cinci loturi, aproape la valoarea maximă permisă de lege (270.000 lei + TVA).

Mai în fiecare lună, 5 loturi x 2 achiziții/lună x (270.000 lei + TVA) a însemnat peste 3 milioane de lei achiziții directe. În total, ne-au spus surse din Primărie, instituția controlată de primar a făcut achiziții directe de peste 6 milioane de euro, toate intrate în conturile asociației ale cărui contracte cadu au expirat de mai bine de un an!  

Cine sunt firmele care i-au căzut cu tronc și primarului USR Radu Mihaiu

Firmele din asocierea care i-a căzut cu tronc și primarului Radu Mihaiu sunt abonate la contracte pe bani publici.

Culmea, în 2018 USR, partidul lui Radu Mihaiu, arăta cu degetul spre firma Cris Garden, care avea contracte bănoase cu Primăria Sectorului 3, acuzând că banii publici au ajuns la „băieții deștepți” din gașca primarului Robert Negoiță. USR avea de ce să țipe: Cris Garden semnase un contract gras, cu Primăria Sectorului 3, de concesiune a lucrărilor de întreținere a parcurilor IOR, Titan, Titani și Gheorghe Petrașcu.

Cris Garden SRL, care are în portofoliu circa 70 de contracte câștigate, în valoare de peste 208 milioane de euro, este condusă de către Sorin Cristian Cosac și Alina Cristina Duminică.

Acum, când firma Cris Garden a ajuns și în grațiile primarului USR Radu Mihaiu, nimeni din partid nu mai suflă o vorbă.

Nu sunt singurele controverse legate de afaceriștii conectați la bani publici.

Presa a dezvăluit că asocierea de firme Garden Center Grup și Cris Garden încasează de la ADP Sector 6 peste 9.5 milioane de lei fără TVA pentru a proiecta piațeta Favorit.

Potrivit jurnaliștilor de la Lumea Politică, câștigătorii contractului sunt patroni controversați și cu activitate documentată de DNA.

Garden Center este condusă de afaceristul Ion Olteanu, unic asociat în firmă. Acesta mai este asociat și în firma Ro-Verde Landscaping SRL alături de Cătălin-Marius Vișan. Cei doi asociați au fost denunțătorii din dosarul lui Sorin Oprescu de pe vremea când acesta ocupa funcția de primar al Capitalei.

Sorin Cristian Cosac, de la Cris Garden SRL, a fost asociat în mai multe firme cu Omar Hayssam dar și cu frații lui.

Pe lângă controversatele asocieri, Sorin Cristian Cosac a fost partener și cu societatea siriană Ogharit, în care era asociată și mama analfabetă a lui Omar Hayssam. Ogharit a fost implicată în privatizarea frauduloasă a IPRS Băneasa, privatizare care a făcut obiectul unui dosar instrumentat de DNA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Firea anunţă că pleacă la Parlamentul European după ce a pierdut alegerile la Primăria Capitalei

0
Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat, vineri, că va merge ca europarlamentar, la Bruxelles, după rezultatul alegerilor din 9 iunie. CITEŞTE ŞI: Cererea de judecare a lui Vlad Pascu pentru omor calificat, respinsă Gabriela Firea a fost întrebată la Braşov dacă...