marți, decembrie 3, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPrimarul Sectorului 2 ia de la gura cățeilor ca să-și îndestuleze consilierii...

Primarul Sectorului 2 ia de la gura cățeilor ca să-și îndestuleze consilierii personali

-

Sub pretextul reorganizării aparatului său de lucru, primarul Sectorului 2, Radu-Nicolae Mihaiu, vrea să scape de cheltuielile cu câinii instituționalizați pentru a avea bani ca să crească salariile consilierilor personali. Cel puțin aceasta este concluzia unora dintre salariații Primăriei prezenți la ședința pe care a convocat-o pe 16 martie 2022. Măsura ar trebui adoptată în ședința Consiliului Local Sector 2 din 30 martie 2022. Primarul și viceprimarul sunt foarte supărați că animalele instituționalizate trăiesc prea mult.

„Managementul de vârf al Primăriei Sectorului 2”, după cum se autointitulează actualii conducători ai instituției, „a inițiat adoptarea unor măsuri privind reorganizarea aparatului de specialitate al Primarului Sectorului 2 și respectiv a serviciilor publice de interes local cu scopul desfășurării activității în condiții de economicitate, eficacitate și eficiență”, se spune într-o adresă, semnată de edilul Radu-Nicolae Mihaiu și Directorul Executiv al Direcției Management Resurse Umane, Roxana Bucau, trimisă Centrului Teritorial Veterinar Sector 2.

„În vederea analizării măsurilor propuse, se organizează o întâlnire cu participarea reprezentanților funcționarilor publici, a reprezentanților salariaților și a organizațiilor sindicale reprezentative de la nivelul aparatului de specialitate al Primăriei Sector 2 și respectiv serviciilor publice de interes local”. Întâlnirea a avut loc pe 16 martie 2022.

Interesele „angajatorului”

Potrivit Procesului-verbal încheiat cu ocazia întâlnirii, au participat reprezentanții Sindicatului „FORUM” și ai serviciilor vizate de restructurare. Interesele „angajatorului” au fost reprezentate de primar, administratorul public al sectorului, secretarul general al primăriei și doi consilieri la cabinetul Primarului. Din partea Centrului Teritorial Veterinar Sector 2 au participat trei salariați.

În deschiderea ședinței, Radu-Nicolae Mihaiu a prezentat propunerea privind integrarea Centrului Teritorial Veterinar (CTV) în cadrul aparatului de specialitate al Primarului, „realizându-se o reducere a posturilor de la un total de 427 la 386, mai precis se micșorează cu 4 numărul funcțiilor de conducere și scade cu 37 numărul funcțiilor de execuție”.

Nedumerirea sindicaliștilor

Președintele Sindicatului „Forum” a reacționat întrebând „care a fost motivul care a dus la reducerea posturilor, întrucât nu a primit un referat de specialitate”.

După ce reprezentantul CTV a arătat că „nu cunoaște viziunea inițiatorului proiectului cu privire la funcțiile persoanelor care urmează să își desfășoare activitatea în cadrul Serviciului Adăpost Animale, structură rezultată în urma reorganizării” și că în 2021 a fost redus numărul de posturi la CTV de la 42 la 26, dintre care 18 îngrijitori, la 520 de câini și pisici, primarul a precizat: „costul lunar al îngrijirii unui câine este 700 lei/lună”. De asemenea, a făcut mențiunea că, „prin adopțiile la distanță, costurile per câine vor crește”.

„Ținuți în viață 20 de ani”

Intervenția viceprimarului sector 2, Alexandra Chirilă, a făcut, însă, toți banii.

Ea a ținut să sublinieze că „în prezent sunt 500 de câini, care au fost ținuți în viață 20 de ani”, întrebându-l pe reprezentantul CTV „de ce nu au fost date spre adopție aceste animale”.

După ce reprezentantul CTV a răspuns că „s-a încercat promovarea adopțiilor pe Facebook”, primarul Mihaiu a concluzionat că „angajații CTV S2 nu au fost eficienți” și că „este mai bine să se reducă numărul cățeilor din adăposturi, să aibă adoptatori fizici. Subliniază, de asemenea, faptul că este inadmisibil să se plătească 700 lei/lună pentru îngrijirea unui câine din care 250 lei reprezintă hrana”.

CTV Sector 2 a realizat o analiză a costurilor per animal, pentru cei 508 câini și 33 pisici, rezultând un cost de 419,55 lei, din care cheltuielile directe ajung la un cost lunar de 242,19 lei. Pentru un câine – 423,93 lei, iar pentru o pisică – 311,50 lei.

Pe 18 martie 2022, CTV Sector 2 îi trimite primarului Mihaiu un punct de vedere în care spune clar că noua structură Serviciul Adăpost animale, cu 13 posturi, propusă „ESTE NEFUNCȚIONALĂ, numărul de posturi alocat acestei structuri fiind subdimensionat raportat la activitățile curente desfășurate de această instituție, ceea ce ar conduce la o încărcare excesivă a personalului de execuție.

(…) Transmitem propunerile în limita minimă funcțională privind organigrama cu un număr maxim de 21 posturi.

(…) La momentul lunii martie 2022, din totalul numărului de posturi, 15 posturi sunt vacante, instituția funcționând la această dată cu un număr de 27 de salariați, care au preluat și atribuțiile cuprinse în posturile declarate vacante”.

Pentru anul 2021, CTV a avut alocat un buget de 3.363.000 lei din care s-au consumat 3.000.373,65 lei, realizându-se o economie de 362.626,35 lei.

Costul per animal pe zi a fost de 15,40 lei, incluzând hrana, medicamentele, materiale de curățenie pentru întreținerea adăposturilor, salariile personalului implicat în îngrijirea animalelor, precum și alte bunuri și servicii necesare asigurării resurselor unui trai decent.

Încasările de la adoptatorii la distanță și de la donatori (bani și bunuri materiale) sunt în procent de 9% în raport cu sumele cheltuite.

Iată ce ne-a declarat un participant la ședința din 16 martie:

„S-a pus în discuție desființarea CTV. S-a vorbit ca din cei 26 de angajați, Serviciul nou înființat în cadrul primăriei să funcționeze cu 12 persoane, în condițiile în care pe schema de organigramă apăreau 21 de posturi.

Se încalcă dispozițiile sanitar-veterinare

I s-a explicat domnului primar că nu e funcțională această viziune, pentru că nu s-a pus la dispoziție nicio fundamentare a ceea ce se dorește cu acest serviciu nou înființat.

Prin această reorganizare se încalcă dispozițiile sanitar-veterinare, în care se menționează clar că este nevoie pentru buna funcționare a acestui serviciu de un număr suficient de persoane, pentru a lua aprobare de funcționare de la Direcția Sanitar Veterinară.

Când a fost întrebat primarul care este viziunea inițiatorului cu privire la diminuarea de la 42 de persoane la 13, n-a știu să răspundă.

A spus, peste 10 minute, că nu este vina nimănui că în adăposturi se țin animale până la vârsta de 22 de ani, pentru că în adăposturile CTV animalele mor de bătrânețe.

Într-adevăr, ca să moară de bătrânețe, câinilor bolnavi li se alocă hrană adecvată. Ăsta este un motiv de supărare că animalele trăiesc 22 de ani și primăria cheltuie bani??? Dar e vorba de un serviciu public.

Cheltuiala pe cap de animal e undeva la 400 de lei, nu 700 cât a menționat el, care nu a prezentat nimic scris.

Doamna viceprimar și-a manifestat supărarea că nu se face mai mult pentru adoptarea animalelor instituționalizate. Dar nu poți să iei oamenii de pe stradă și să-i obligi să adopte.

Au mărit tarifele de adopție

Asta în condițiile în care, în noiembrie 2021, au făcut o modificare de tarif. De la un tarif de 77 de lei pe lună, pentru adopțiile la distanță, au mărit la 250 de lei pentru un câine și 175 de lei pentru o pisică.

În noile condiții, adoptatorii, care sunt de diferite categorii, nu toată lumea are un venit de director sau de medic, n-au mai făcut față și au scăzut numărul de adopții. Au mai rămas doar 25 de adopții la distanță de la peste 400.

Scopul ascuns

Este un scop ascuns, pentru că, în lipsa unei adopții directe sau la distanță, permite proprietarului adăpostului, respectiv Primăria, să dispună, conform legii, de viața animalului.

Legea, care e învechită, permite eutanasierea pentru orice boală îi găsesc animalului, chiar neurologică, cum e Parkinsonul la om.

Banii din adopții nici nu intră în contul CTV, ci direct în contul Primăriei.

Și anul trecut în iunie s-a dorit desființarea CTV.

Ei doresc să se încalce Dispozițiile sanitar-veterinare, pentru ca, automat, DSV, când vine în control, să ridice autorizația de funcționare și, imediat, se închide adăpostul.

Deci distrugerea adăpostului se va face etapizat.

Prima etapă: personal insuficient.

A doua etapă: neîndeplinind condițiile de igienizare și de neutralizare a cadavrelor se retrage autorizația DSV de funcționare.

Apoi, primarul va zice că nu el a închis adăpostul, ci cei de la CTV, că nu și-au făcut treaba, cu trei îngrijitori la 12.000 mp, cât are adăpostul.

În spatele acestei restructurări este intenția de desființare a adăpostului, ca în cazul adăpostului de la Odăi al Sectorului 1, din cauza lipsei de igienizare.

La nivelul Primăriei există un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care salariile consilierilor personali ai primarului să fie aliniate la nivelul salariilor directorilor, dar să nu depășească valoarea, din legea 153 pe 2017, a salariului viceprimarului.

Cred că în prezent primarul are 9 (nouă) consilieri personali”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Rareş Bogdan se opune alianţei cu PSD: Înseamnă că suntem complet cretini!

0
Rareș Bogdan a declarat că sigura soluție pentru PNL este de a merge în opoziție deoarece trebuie să învețe ceva în urma rezultatelor obținute și, mai el, se pare că „ne-am culcat pe o ureche după locale și europarlamentare". CITEŞTE...