Lupta primarului general Nicușor Dan cu așa-zisa „mafie imobiliară” a acaparat cei trei ani de mandat în fruntea Bucureștiului.
CITEȘTE ȘI: Vin alegerile! Nicuşor Dan vrea luminiţe de Crăciun de 1.000.000 de euro
Așa s-a ales praful de promisiunile cu care i-a vrăjit pe bucureșteni în campania electorală: traficul în Bucureștiul e mai sufocat ca niciodată, semafoarele inteligente și pistele de biciclete au rămas doar în imaginația primarului, investițiile imobiliare din Capitală au fost blocate aproape complet din cauza străduinței nesăbuite a edilului de a anula PUZ-urile sectoarelor, bulevardele sunt tot neîngrijite, iar trenul metropolitan este doar o fantasmă.
Proiecte publice de milioane de euro, blocate de primarul Capitalei
Poate cel mai mare eșec al primarului general Nicușor Dan este blocajul urbanistic aproape total în care se află în prezent Bucureștiul.
Nicușor Dan este artizanul principal a suspendării în instanță a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) ale sectoarelor, ceea ce a dus la blocarea aproape totală a investițiilor, inclusiv a celor publice.
Primarul care zice că vrea să salveze Bucureștiul știe foarte bine că suspendarea sau anularea PUZ-urilor sectoarelor a aruncat practic în aer sute de proiecte publice, în valoare de zeci de milioane, chiar sute de milioane de euro – unele finanțări europene, care vizează, printre altele, grădinițe, școli, săli de sport și chiar spații verzi, pentru care, cel puțin la nivel declarativ, se luptă Nicușor Dan.
Iar printre cele mai afectate sunt investițiile din Sănătate. Suspendarea PUZ sector 2, de exemplu, a aruncat în aer proiectul Institutului de Urgență pentru boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu de construirea unui nou corp, proiect finanțat prin PNRR C12, în valoare de aproximativ 790 milioane de lei.
De asemenea, Institutul Oncologic „Prof.dr. Alexandru Trestioreanu” București nu va mai construi Centrul de Excelență în Oncologie, pierzând finanțarea de peste 2 miliarde de lei.
O atitudine extrem de cinică față de miile de pacienți din toată țara care au nevoie, pentru a rămâne în viață, de Institutul de Cardiologie CC Iliescu și de Institutul de Oncologie.
Traficul din București, un coșmar devenit realitate. Nu și pentru Nicușor Dan!
Incapabil să inițieze proiecte majore de infrastructură, care să fluidizeze traficul din Capitală, Nicușor Dan nu a putut nici măcar să întrețină infrastructura actuală. Cel mai recent episod, care dă coșmaruri fiecărui bucureștean, este consolidarea Podului Grant, una dintre cele mai importante artere supraterane care leagă sectorul 1 de sectorul 6. În loc să dea drumul la lucrări la începutul verii, când traficul e mai lejer pentru că oamenii merg în concediu iar copiii sunt în vacanță, primarul general a blocat podul (care va rămâne așa circa 2 ani) abia în luna octombrie. Fanii lui Nicușor Dan pot invoca procedurile greoaie de licitare a lucrărilor, dar asta se putea face asta în anii anteriori. Astfel, proiectul Podului Grant a fost introdus în SEAP abia pe 23 iulie 2023!?!
Decizia edilului a avut urmări imediate. Orașul, deja sufocat de trafic, a fost aproape paralizat.
„Nicușor Dan a închis Podul Grant fix în cea mai aglomerată perioadă a anului, când vremea se strică, ziua se micșorează, a început noul an școlar, iar studenții au revenit în București. Prin acest act nesăbuit, Nicușor Dan nu a reușit altceva decât să genereze o metastază, care a impactat întregul trafic din București”, a semnalat consilierul general Adrian Vigheciu.
Piste pentru biciclete, benzi unice și semafoare inteligente, doar în visele lui Nicușor Dan
Deși sunt vitale pentru fluidizarea traficului și îmbunătățirea transportului public, în mandatul lui Nicușor Dan s-au făcut doar benzile unice și pistele de biciclete de pe Floreasca/Dorobanți, nesemnificativ pentru nevoile orașului, potrivit Hotnews.
Și sistemul inteligent de semaforizare a rămas încremenit. Abia anul trecut, Primăria Capitalei a finalizat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru modernizarea sistemului. Valoarea totală estimată a investiției pentru modernizarea sistemului inteligent de semaforizare este de 50 de milioane de euro și la final Bucureștiul va avea 500 de semafoare inteligente.
Până atunci, traficul în Capitală va rămâne un coșmar, nu doar pentru bucureștenii care folosesc mașinile personale, dar și pentru cei care merg cu transportul în comun, pentru că autobuzele și troleibuzele nu folosesc benzi speciale.
CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Nicușor Dan chiuretează Institutul Fundeni de fondurile pentru extinderea spitalului
Bucureștiul, fără trenul metropolitan
Trenul metropolitan este un alt eșec al primarului general. Abia în iulie 2023 Primăria Capitalei a lansat licitația pentru trenul metropolitan București, mai exact studiul de fezabilitate pe zona de nord, de la Gara de Nord la Gara Obor, cu trecere pe la Dragonul Roșu.
Însă de aici până când vor circula primele trenuri e un drum extrem de lung, iar municipalitatea s-a mișcat extrem de greu pe acest proiect.
Primarul Capitalei aruncă pe avocați zeci de milioane din bani publici
Nicușor Dan folosește fără jenă în instanță avocați plătiți cu bani grei, încălcând legea. Asta cu toate că, pe vremea când era activist, a dat în judecată Primăria Capitalei tocmai pentru că a angajat case de avocatură, deși are aparat juridic propriu.
Atunci când reprezentanții Capitalei au invocat că Primăria este sufocată de mii de procese și nu are cum să se apere în instanță doar cu 25 de consilieri juridici, activistul Nicușor Dan a sărit ca ars și a susținut că Primăria Capitalei ar fi trebuit să angajaze mai mulți consilieri juridici, nu „să fraudeze” legea:
„Dacă ar fi considerat că gradul de încărcare de 400 de dosare / consilier juridic trebuie redus, Municipiul București ar fi trebuit să angajeze mai mult personal de specialitate juridică şi nu să fraudeze dispozițiile imperative ale O.U.G. nr. 26/2012 prin care legiuitorul a urmărit eliminarea „direcționării” fondurilor publice către diverse societăţi de avocatură”.
Cetățeanul TV