Primarul din Târgu Neamț l-a pus șef peste județ pe Asaftei, un dator vândut la ANAF

Harpa și Asaftei / Foto: ziartarguneamt.ro
Harpa și Asaftei / Foto: ziartarguneamt.ro

După ce Ionel Arsene, acum căzut în depresie în Italia, a fost destituit din funcţia de preşedinte ales al CJ Neamţ, ca urmare a condamnării definitive la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, în ședința extraordinară a CJ Neamț de pe 17 Martie, Ion Asaftei a fost desemnat să exercite atribuțiile conferite de lege președintelui Consiliului Județean.

Asaftei, singurul candidat, a fost votat de 20 din cei 24 de consilieri prezenţi, respectiv de consilierii PSD, ALDE, PRO România, PMP şi Partidul Umanist Social Liberal.

Citește și Ionel Arsene a reuşit suspendarea extrădării

De la şedinţa ordinară a CJ Neamţ au absentat consilierii judeţeni ai PNL, nemulţumiţi că secretarul judeţului a făcut convocarea cu doar o oră şi jumătate înaintea şedinţei.

În cadrul acestei ședințe, din totalul de 34 de consilieri județeni, 24 au participat, iar membrii de la USR s-au abținut de la vot. 

Felicitări de la șeful PSD

Surprinzător, primarul din Târgu Neamț și președintele PSD Neamț, Daniel Harpa, nu a desemnat un candidat din partea partidului său, care are nouă consilieri județeni, preferând să-l susțină pe Asaftei, președintele ALDE Neamț și apropiat al lui Arsene.

Mai mult, Daniel Harpa, a ținut să-l felicite public pe Ioan Asaftei, la o conferință de presă organizată după alegerea acestuia în fruntea județului Neamț:

„Aș vrea să îl felicit pe domnul Asaftei pentru noua funcție de președinte al CJ Neamț, o funcție destul de grea pentru județul Neamț, o funcție cu multe responsabilități, cu multe proiecte. Cu siguranță, va face tot posibilul să le ducă la bun sfârșit”, a declarat Daniel Harpa, potrivit ziarpiatraneamt.ro.

Ion Asaftei a ținut să mulțumească public liderilor PSD din Neamț.

„Îmi doresc să avem întâlniri periodice cu primarii și parlamentarii de Neamț pentru a identifica împreună cele mai bune modalităţi de a susţine proiectele majore pentru judeţul Neamț. Este deosebit de importantă pentru noi această colaborare şi contăm pe spijinul şi implicarea dumnealor. Un semnal de bun augur l-a reprezentat însăși prezența la ședința consiliului județean a dlui Daniel Harpa, președintele interimar al PSD Neamț și a parlamentarilor PSD de Neamț: deputații Ciprian Șerban, Oana Bulai, Remus Munteanu și senatorul Răzvan Cuc”, a declarat Asaftei după ce a fost ales, potrivit newsmoldova.ro.

Dar cine este Ion Asaftei, cel susținut de Daniel Harpa?

În momentul de față, potrivit propriei declarații de avere, Ion Asaftei este dator la Bugetul de Stat cu nu mai puțin de 713.049 RON, au stabilit instanțele de judecată, după ce firmele sale, Roxitour Prod Com SRL și SC Matinal Prod SRL – firmă care administra Hanul Răzeșilor, au ajuns în faliment. Atragerea răspunderii patrimoniale s-a făcut pentru o sumă totală de peste 820.000 de lei, bani pe care Asaftei nu i-a achitat nici până astăzi Fiscului, deși sentințele definitive și irevocabile datează din 2010, respectiv 2013.

Actualul șef al CJ Neamț controla, prin interpuși, Hanul Răzeșilor din Tupilați, unde, de regulă, politicienii puterii se adună la agape frățești. 

Acum, Asaftei a ajuns jupân peste fondurile județului, deși trecutul său ar trebui să-l țină departe de gestionarea banului public. Și asta pentru că și-a devalizat două firme. Mai exact, instanțele de judecată au constatat că personajul s-a înfruptat din banii societăților pe care le-a condus în calitate de administrator sau în care a fost asociat.

În 2016, după ce a devenit consilier județean, Asaftei menționa că datorează statului 827.028 lei, Asaftei a reușit să achite, de atunci, puțin peste o sută de mii de lei din ceea ce datorează statului român. Este vorba despre sume imputate prin decizii judecătorești, ca urmare a jongleriilor financiare pe care le-a făcut în cele două societăți comerciale, în care a fost administrator și asociat,  arată atacul.ro.

La solicitările noastre din 22 noiembrie, postate mai jos, de a-și prezenta punctele de vedere, atât șeful PSD Neamț, Daniel Harpa, cât și cel al Finanțelor Publice Neamț, Daniel Kudera, nu au răspuns.

„Către PSD Neamț

În atenția domnului președinte Daniel Vasilică HARPA

Pentru corecta informare a opiniei publice, vă rugăm să ne comunicați care au fost motivele pentru care organizația dumneavoastră a votat, pe 17 martie, pentru numirea domnului Asaftei N. Ion (ALDE, nici măcar membru PSD) în funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț, cunoscând fiind faptul că domnia sa este un administrator catastrofal,  devalizându-și propriile firme, așa cum reiese din Declarația de avere (atașată) pe care a depus-o pe 22. 03. 2023, în care recunoaște datoria către Bugetul de stat în valoare de 713.049 RON.

Mai mult, conform presei locale, „în 2016, după ce a devenit consilier județean, Asaftei menționa că datorează statului 827.028 lei. Un simplu calcul arată că, din 2016 și până-n vara acestui an, Asaftei a reușit să achite câteva zeci de mii de lei din ceea ce datorează statului român. Este vorba despre sume imputate prin decizii judecătorești, ca urmare a jongleriilor financiare pe care le-a făcut în două societăți comerciale, în care a fost administrator și asociat”.

Către ADMINISTRAȚIA JUDEȚEANĂ A FINANȚELOR PUBLICE NEAMȚ

În atenția domnului șef administrație Daniel Kudera

Pentru corecta informare a opiniei publice, în conformitate cu legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne comunicați ce demersuri a făcut instituția dumneavoastră pentru a recupera datoria către Bugetul de stat în valoare de 713.049 RON pe care o are, potrivit Declarației de avere din 22. 03. 2023, Asaftei N. Ion, actualmente președinte al Consiliului Județean Neamț.

După cum reiese din Declarația de Avere (pe care o atașăm), datoria datează din 2010, iar, conform presei locale, „în 2016, după ce a devenit consilier județean, Asaftei menționa că datorează statului 827.028 lei.

Un simplu calcul arată că, din 2016 și până-n vara acestui an, Asaftei a reușit să achite câteva zeci de mii de lei din ceea ce datorează statului român. Este vorba despre sume imputate prin decizii judecătorești, ca urmare a jongleriilor financiare pe care le-a făcut în două societăți comerciale, în care a fost administrator și asociat”.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.