Prețul porcilor în principalele piețe din țară. Scumpirile, de până la 10%, sunt temperate de pesta porcină

prețul porcilor

În marile centre agroalimentare din țară, prețul porcilor oscilează în jurul cifrei de 10 lei/kg în viu, iar al carcaselor – între 20 și 30 de lei/kg, fiind desigur negociabile. Pesta porcină africană cu care ne confruntăm deja de mai bine de doi ani a avut, contrar așteptărilor, un efect de atenuare a scumpirilor, arată o analiză a pieței realizată de „Cetățeanul”.

Prețul porcilor putea crește și cu 50%, dar – pe fondul asprimii controalelor sanitar-veterinare, care au generat o anumită reticență a cumpărătorilor – majorările pe care le mai pot obține crescătorii abia dacă ajung la 10% în 2019 față de 2018, au declarat pentru „Cetățeanul” reprezentanții industriei de profil.

Cât costă porcul în viu

Investigațiile noastre arată următoarele cotații locale la prețul porcilor în viu:
– București, între 12 și 14 lei/kg
– Craiova, între 11 și 15 lei/kg
– Timișoara, între 7 și 11 lei/kg
– Cluj-Napoca, între 9 și 12 lei/kg
– Satu Mare, între 8 și 13 lei/kg
– Iași, între 8 și 12 lei/kg
– Brașov, între 11 și 13 lei/kg
– Constanța, între 5 și 12 lei/kg.

Aceste prețuri sunt, desigur, negociabile „de la mușteriu la mușteriu”, în sensul că pe cât e mai mare și mai greu șoldanul pe atât se pot obține reduceri mai mari.

Sau, după caz, se poate obține transportul până la domiciliul clientului, dacă acesta cumpără mai mulți porci.

Prețul porcilor. Cât costă carcasa

Pentru clienții care nu au unde să taie și să tranșeze animale pe care le-ar cumpăra în viu, ofertanții din marile piețe vând carcase, de regulă jumătăți de porci proaspăt sacrificați.

În aceste cazuri, cotațiile locale oscilează între 18-22 lei/kg în București și 26-28 de lei/kg în Brașov (toate celelalte zone încadrându-se în această „plajă”), dar de data asta prețurile nu mai sunt negociabile.

CITEȘTE ȘI:
Harta pestei porcine în România

Cum „cântărim” porcul fără cântar. Formula de calcul cu centimetrul

Greutatea unui porc poate fi aflată și fără un cântar în apropiere, cu ajutorul unei formule și a unor măsurători extraordinar de simple. Metoda a fost prezentată de cei de la www.agrointel.ro.

Tot ceea ce e nevoie să aveți la îndemână când sunteți în târg și vreți să aflați greutatea unui porc pentru sacrificat pentru masa de sărbători este o ruletă și un telefon cu calculator. Metoda este extrem de rapidă și simplă, și nu dă greș, marja de eroare fiind de maxim 3%.

Pe scurt, trebuie realizate două măsurători. Prima este din spatele urechii și până la baza cozii, valoare care va notată cu L în formula de calcul. A doua: circumferința porcului în spatele picioarelor din față, variabilă care va fi notată cu C în formula de calcul.

Greutatea finală a porcului este notată cu G în formula de calcul, care este următoarea:
G = CxCxLx69,3

C – circumferința
L – lungimea
G – greutatea porcului
69,3 – constanta de calcul.

EXEMPLU: Un porc cu o lungime L de 1,02 și o circumferință C de 1,27 metri are următoarea formulă de calcul: G = 1,27×1,27×1,02×69,3 = 114 kg.

Și greutatea unei carcase de porc poate fi aflată, printr-o simplă înmulțire, înmulțind greutatea porcului G cu 0,72, o altă constantă de calcul.
Astfel, un porc de 114 kg va avea o carcasă cu greutatea de 82 kg.

Recomandările ANSVSA privind achizițiile de porci în contextul pestei porcine africane

Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe, precizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA.

Instituția solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, menționează ANSVSA.

Autoritatea precizează că pesta porcină africană „nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni”, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.