„Dottore” și în politică? Cum a eșuat PRU în Parlament, cu toate sfaturile lui Ponta

Sfaturile pe care Victor Ponta recunoaște că le-a dat Partidului România unită (PRU) nu i-a ajutat pe liderii acestuia la marele examen în perspectiva alegerilor din decembrie, acela de a avea grup parlamentar.

Cu toate sfaturile „expertului” Ponta, șmecheria ieftină pe care au încercat-o cei de la PRU nu le-a permis, joi, să fenteze regulamentul și să își constituie propriul grup.

Grupul parlamentar, cheia pentru alegerile din decembrie

Pentru partidele care vor să-și trimită cât mai mulți oameni în viitorul Parlament este foarte important să aibă grup parlamentar! Partidele care au grup, au și dreptul să aibă reprezentanţi în fiecare dintre cele peste 22.000 de secții de vot, ceea ce înseamnă că au un om care să verifice dacă procesul electoral se desfăşoară corect. În același timp, aceasta înseamnă și garantarea, practic, a circa 50.000 de voturi (ale reprezentanților în secții și ale familiilor acestora), dacă nu chiar mai multe, cum spun cei cu „experiență” în ale alegerilor.

De aceea, aprobarea grupului era chiar vitală, pentru PRU, partid care a obținut numai 0,8% la alegerile locale, pentru a putea spera să aibă succes la alegerile din decembrie. Faptul că a atras nume „grele” precum Sebastian Ghiță, Daniel Savu, chiar și pe fostul menestrel Mihai Sturzu ar putea să nu fie suficient.

Șmecheria cu USL a eșuat, Ponta s-ar putea replia

La începutul şedinţei de plen de joi a Camerei Deputaţilor, președintele PRU, Bogdan Diaconu, a venit la tribună şi le-a adus la cunoştinţă colegilor că şi-a făcut grup parlamentar, pe structura fostei USL. „Vă aducem la cunoştinţă înfiinţarea grupurilor parlamentare USL – Alianţa politică Uniunea Social Liberală (…) Aceştia fac parte din grupul USL, denumirea grupului parlamentar va fi PRU, România Unitã”, a anunţat Diaconu de la tribună. Cum parlamentarii în cauză fuseseră pesedișțti iar regulamentul Camerei stipulează cllar că „Deputaţii unui partid politic sau ai unei formaţiuni politice nu pot constitui decât un singur grup parlamentar”, cererea a fost respinsă, iar PRU a rămas fără grup și fără un important atu pentru alegerile viitoare.

Rămâne de mirare cum au crezut doi avocați, Ponta și Diaconu, că șmecheria de a-ui prezenta pe pesediști drept useliști putea avea sorți de izbândă. Acum este mai greu de crezut că Ponta ar mai părăsi corabia PSD pentru a se muta pe o bărcuță care ia apă prin toate încheieturile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.