Poluarea Lacului Tuzla a ajuns pe masa procurorilor. Autoritățile statului confirmă faptele grave sesizate de „Cetățeanul”.

Balta Tuzla a fost distrusă cu participarea utilajelor societății de salubrizare aparținând Primăriei din comuna constănțeană, așa cum a scris CETĂȚEANUL, ne-a transmis Garda de Mediu.

În urma sesizării de către CETĂȚEANUL a autorităților competente ale statului,  Garda de Mediu, Administrația Bazinală a Apelor „Dobrogea-Litoral” și Agenția Națională a Ariilor Protejate – Serviciul Teritorial Constanța au constat dezastrul produs, cu concursul Primăriei Tuzla, care nu numai a închis ochii la distrugerea unei arii naturale protejate.

Citește și Balta Tuzla, sit Natura 2000, umplută cu moloz și asfalt chiar de firma Primăriei

„Malul Bălții Tuzla nu mai prezintă un aspect natural”

„În urma verificărilor realizate în zona Bălții Tuzla, care se situează în interiorul ariei naturale protejate ROSPA 0061 Lacul Techirghiol, au fost identificate cantități mari de deșeuri preponderent inerte, dar și deșeuri reciclabile provenite din lucrări de construcții/demolări care au fost împinse spre luciul de apă, acoperite cu pământ și nivelate. Pe porțiuni întregi, malul Bălții Tuzla nu mai prezintă un aspect natural. S-a constatat că s-au încălcat prevederile art. 20, alin 4 și alin. 6 din OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor cu modificările și completările ulterioare și prevederile art. 28, alin (1) din OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

Din documentele supuse analizei a reieșit faptul că în perioada la care se face referire în petiție, autobasculanta aparținând societății Edilitar Local Tuzla SRL era închiriată către societatea Omniconstruct Logistic SRL. S-au încheiat note de constatare la U.A.T. Tuzla, Edilitar Local Tuzla SRL și la Omniconstruct Logistic SRL pentru identificarea proprietarilor/deținătorilor utilajelor cu care s-au comis faptele și stabilirea poluatorului/poluatorilor.

Având în vedere că încălcarea prevederilor legale mai sus menționate constituie infracțiune, a fost înaintată sesizare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, pentru identificarea făptuitorului/făptuitorilor și tragerea la răspundere”, ne-a transmis Comisariatul Județean Constanța al Gărzii de Mediu.

ANAP zice că a amendat, dar nu spune pe cine

La rândul său, Administrația Națională Apele Române (ANAP) ne-a informat că „la data controlului s-a constatat faptul că, atât în zona de protecție a Bălții, cât și în cuveta acesteia erau depozitate/abandonate deșeuri inerte provenite din lucrări de construcții/demolări.

Pentru cele constatate s-au aplicat prevederile legii Apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu art. 5 și art. 6 al O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al amenzilor.

Totodată, s-au dispus următoarele măsuri:

@se interzice depozitarea de deșeuri de orice fel în cuveta Bălții Tuzla și în zona de protecție a acesteia.

Termen: permanent;

Răspunde: UAT Tuzla;

@se va igieniza malul Bălții Tuzla și se vor monta plăcuțe avertizoare privind interzicerea depozitării deșeurilor, precum și implementarea unui program de supraveghere.

Termen: 09.10.2022;

Răspunde: UAT Tuzla;

@se va implementa un program/măsuri privind supravegherea zonei de protecție a Bălții Tuzla împotriva depozitării deșeurilor.

Termen: 09.10.2022.

Răspunde: UAT Tuzla”.

Reșit Taner, un Pilat din Pont de Tuzla

Deși cele două autorități ale statului evită să spună pe nume vinovaților, este imposibil ca primarul comunei Tuzla, Reșit Taner, să fie străin de cele întâmplate, în condițiile în care deșeurile aruncate în baltă de Omniconstruct Logistic SRL provin de pe domeniul public al UAT.

Iată și dovada că primarul știe exact ce se întâmplă, deși în urmă cu două săptămâni se spăla pe mâini, ca Pilat din Pont, declarând pentru Antena 3 Constanța că balta este concesionată unei societăți private, dar și că monitorizează activitatea din zonă, iar, dacă se constată că este poluată, cei surprinși în fapt vor fi sancționați:

„Am semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru extinderea sistemului de canalizare. Executantul, OMNI CONSTRUCT LOGISTIC S.R.L. a preluat amplasamentul și trebuie să finalizeze lucrările până la data de 12 decembrie 2024. În paralel, au fost demarate și lucrările realizate de S.C. RAJA S.A., prin care vor fi reabilitate și extinse rețelele de canalizare pe o distanță de 12 kilometri”, anunța primarul Reșit Taner, în aprilie 2020, citat de Graiul Dobrogei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.