Plângere penală pentru misterul miilor de buletine de vot dispărute sau multiplicate la alegerile locale

Clotilde Armand, buletine de vot
Clotilde Armand

Curtea Constituțională a precizat că nu se poate pronunța asupra corectitudinii desfășurării alegerilor locale, scrutin în care s-au produs nereguli care ar fi putut frauda rezultatul alegerilor din localitățile unde lupta pentru primării a fost strânsă. În schimb, Biroul Electoral Central ne-a transmis că sutele de mii de buletine de vot raportate în plus sau în minus după ziua alegerilor nu există de fapt, greșelile fiind remediate “din pix”. Există totuși și o plângere penală în acest caz, singura șansă pentru elucidarea misterului buletinelor de vot diferență.

buletine de votDeși în București, Galați, Pitești și Constanța reprezentanții secțiilor de vot au dat înapoi, după finalizarea alegerilor din 5 iunie, mai multe sau mai puține buletine de votare față de numărul primit cu o zi înainte, Biroul Electoral Central (BEC) a dat vina pentru aceste nereguli pe șefii secțiilor de votare și le explică prin greșeli umane.
Reamintim că multiplicarea buletinelor de vot sau dispariția lor a fost o acțiune repetată, dar punctuală doar în localitățile unde sondajele de dinaintea alegerilor arătau o luptă strânsă pentru posturile de primar. Este vorba, spre exemplu, de primăriile din Pitești, Sector 1 sau Galați, unde reprezentanții PSD și-au învins la limită contracandidații.

  • Sector 1

Daniel Tudorache (PSD) a fost desemnat câştigător, el a primit 21.726 de voturi reprezentând 31,14%, în timp ce Clotilde Armand (Uniunea Salvați Bucureștiul) a obţinut 20.050 de voturi reprezentând 28.73%. Între Clotilde Armand și Daniel Tudorache a fost o diferență de 1.676 de opțiuni de vot. 15.000 de buletine de vot ar fi diferența dintre numărul trimis în secții și cel raportat după încheierea alegerilor.

  • Galați

Ionuţ Pucheanu (tot din partea PSD) este noul primar din Galați, cu 23.213 de voturi. Pe locul doi s-a aflta  Nicuşor Ciumacenco (PNL), cu 21.828 de voturi. Distanța a fost de 1.385 de opțiuni de vot. În schimb, diferența dintre buletinele de vot predate în secții și returnate la BEC este de peste 9.000.

Proces Verbal sectia 97 Galati

  • Pitești
Tudor Pendiuc
Tudor Pendiuc

Cornel Ionică a câştigat Primăria Piteşti, conform rezultatelor BEC, la o diferenţă de 600 de voturi faţă de Tudor Pendiuc, fostul edil PSD.  Candidatul PSD a fost votat de 12.084 de cetăţeni (24,86%), iar Tudor Pendiuc, care a candidat ca independent, a obţinut 11.484 de voturi (23,63%).
În alte orașe, unde lupta nu era anunțată așa strânsă, nu au apărut sau nu au dispărut buletine de vot, așa cum s-a întâmplat în Alexandria, Vaslui, Bârlad, Tulcea, Focșani, Adjud, Brăila și Bacău.  În aceste localități, se respectă regula de 110% buletine de vot în secție față de numărul alegătorilor înscriși pe liste în toate secțiile de votare.

BEC nu știe nimic, nu poate nimic

În legătură cu diferențele dintre numărul de buletine de vot trimise în secții și cel raportat după încheierea procesului de votare, BEC ne-a precizat că nu are cum să verifice eventuale suspiciune de fraudă. “Referitor la solicitarea dumneavostră adresată Ministerului de Interne și redirecționată spre soluționare Biroului Electoral Central de această instituție, vă comunicăm că aspectele sesizate excedează atribuțiile Biroului Electoral Central prevăzute de art 39. din Legea nr.115/2015 pentru alegea autorităților admnistrației publice locale”, ni s-a transmis de la instituția amintită.
Conducerea BEC ne-a mai precizat că în baza legislației “birourile electorale de circumscripție distribuie birourilor electrale ale  secțiilor de votare buletinele de vot” și sunt răspunzătoare de acest lucru.
Referitor la informațiile afișate pe site-ul Biroului Electoral Central, secțiunea “Statistici – Rezultate provizorii”, „precizăm că acestea nu reprezintă rezultatele definitive, eventualele diferențe datorându-se, după caz, soluțiilor pronunțate de către birourile electorale de circumscripție ca urmare a contestațiilor privind valabilitatea voturilor exprimate, respectiv  identificării și remedierii de către birourile electorale de circumscripție a unor erori dau neconcordanțe în procesele verbale întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare”, ni s-a mai transmis de la BEC.
Pe scurt, diferențele de 250.000 de euro de buletine de vot care au fost raportate doar în București sunt explicate prin greșeli umane și atât.

CCR nu are atribuții

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Reprezentanții PNL și ai Uniunii Salvați Bucureștiul au anunțat săptămâna trecută că vor contesta la Curtea Constituțională a României (CCR) desfășurarea alegerilor și vor cere invalidarea votului.
CCR explică faptul că are atribuții doar pentru alegerile privind desemnarea președintelui. „Curtea Constituţională poate fi sesizată pentru cazurile expres prevăzute de art.146 din Constituţie şi numai în condiţiile stabilite de Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Curtea se pronunţă  – ca orice instanță, de altfel – atunci când este legal sesizată şi în limita atribuţiilor sale, iar aceasta în cadrul procedurii jurisdicţionale, strict reglementată pentru fiecare categorie de atribuţii. Or, în materia contenciosului electoral, atribuţiile Curţii vizează doar procedura pentru alegerea Preşedintelui României, art.146 lit.f din Constituţie”, ne-a precizat Ruxandra Săbăreanu, secretarul general al instituției.
Reprezentata CCR ne-a mai explicat că, fiind o autoritate independentă, distinctă de sistemul autorităţii judecătoreşti, Curtea Constituţională nu se substituie instanţelor judecatoreşti.
De altfel, reprezentanții USB s-au repliat și au cerut la Curtea Constituțională excepția de neconstituționalitate privind desfășurarea alegerilor într-un singur tur. „Am fost citată, de Judecătoria Sectorului 1. S-a judecat problema cu excepția de neconstituționalitate invocată de mine în contestația depusa la Biroul Electoral de Sector și sunt foarte fericită să vă anunț că judecătorul a dispus trimiterea către Curtea Constituțională a excepției invocate de noi. Adică, ne vom regăsi în fața CCR pentru a explica faptul că legea, așa cum este, nu permite o reprezentativitate bună în alegeri”, a precizat Clotilde Armand, candidatul USB din Sectorul 1.

Plângere penală

Singura șansă pentru a se ajunge la o explicație plauzibilă privind diferențele dintre numărul buletinelor de vot trimise în secții și cel raportat după seara alegerilor vinde din partea unei plângeri penale. PNL Galați a depus o sesizare la Direcția Națională Anticorupție (DNA) privind neregulile la scrutinul din 5 iunie. “Sesizarea vizează desfășurarea scrutinului pentru desemnarea funcțiilor de primar al municipiului Galați, consilier local al municipiului Galați și consilier județean al județului Galați din data de 5 iunie 2016. De asemenea, sunt semnalate nereguli pentru desemnarea funcțiilor de primar, consilier local și județean în secții din Tg. Bujor, Bălăbănești și Gohor”, se precizează în plângerea penală.
Din analiza datelor centralizate de Biroul Electoral Central rezultă o serie de nereguli de natură a altera înregistrarea ori însumarea rezultatelor obținute în secțiile de votare. În plus, se evidențiază falsificarea unor înscrisuri folosite în cadrul procesului electoral, scriu liberalii în plângerea trimisă la DNA și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.