sâmbătă, mai 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalUpdate: Fostul director al Bibliotecii Metropolitane din Capitală, arestat

Update: Fostul director al Bibliotecii Metropolitane din Capitală, arestat

-

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane din CapitalăFostul director al Bibliotecii Metropolitane din Capitală, Florinel Rotaru a fost arestat pentru 30 de zile în dosarul privind achiziţia de cărţi la preţuri supraevaluate.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care instrumentează acest dosar, au decis, inițial, reţinerea fostului director, iar Tribunalul București a emis mandatul de arestare pentru Florinel Rotaru.

Rotaru și alți patru angajați ai Bibliotecii sunt acuzați că ar fi cumpărat mai multe presupuse cărţi rare, dar şi pachete de turism, ar fi închiriat săli de conferinţă sau ar fi contractat diferite lucrări la preţuri evaluate.

Alte 11 persoane audiate în dosar au fost lăsate să plece acasă după ce, conform anchetatorilor, acestea au fost sincere în anchetă şi şi-au recunoscut faptele.

Poliţiştii au făcut, marţi, 18 percheziţii la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitală şi la alte 17 adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa şi Teleorman, într-un dosar privind achiziţia de către instituţie a unor cărţi rare supraevaluate, cu un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de lei.

Conform anchetatorilor, aşa-zisele „cărţi rare” ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundaţii care aparţine chiar lui Florinel Rotaru.

„Totul s-a făcut în mod legal şi am îmbogăţit patrimoniul cultural, şi al României, şi direct al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti”, a declarat Florinel Rotaru pentru Mediafax. El a precizat că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu „preţurile supraevaluate”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au instituit în acest dosar sechestru asigurător pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, şi asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.

Potrivit directorului BMB, Anca Cristina Râpeanu, 688 de cărţi ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, cumpărate, în perioada 2008 – 2012 de la Constantin Pavelescu, în prezent decedat, au fost puse sub sechestru de anchetatori.

Ea a mai declarat că din cele 16 persoane vizate de anchetă numai patru lucrează în prezent la bibliotecă, şi acestea colaborează cu organele legii, în timp ce actuala echipă de management a BMB este cu totul nouă.

În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.

Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui „management defectuos”, ca urmare a necunoaşterii sau „cunoaşterii insuficiente” a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.

Anca Cristina Râpeanu este din ianuarie 2014 director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, aceasta câştigând concursul de management desfăşurat în noiembrie 2013.

 

 

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Fiind un cetatean cititor al acestei tari nu pot decit sa ma bucur la aflarea vesti ca este o bataie ilegala si generala pe carti rare aflate la biblioteca metropolitana a capitalei.in sfirsit cineva intelege toate foloasele aduse omeniri de galaxia gutemberg.idealuri innalte ca de pilda dumnezeu , omul , stiinta , nu pot fi aflate decit daca ele sunt aduse de carturari in in ochii cititorilor romani si straini

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Interceptări incendiare în dosarul generalilor SRI: Cum conduceau din umbră România

0
Detalii incendiare ies la iveală din ancheta de mare corupție derulată de procurorii anticorupție față de doi generali în rezervă ai SRI, respectiv fostul adjunct al Serviciului, Florian Coldea și fostul șef al Direcției Juridice, Dumitru Dumbravă. CITEŞTE ŞI: SRI...