Paradă militară impresionantă de 1 Decembrie. Vedetele Zilei Naționale sunt avioanele F16

parada militară de la Arcul de Triumf Arcul de Triumf

Peste 3.000 de militari de la Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și SRI participă la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf, a cărui renovare cu fonduri europene a fost recent finalizată de Primăria Capitalei. Vedetele manifestării de Ziua Națională sunt cele șase avioane F16 achiziționate de Forțele Aeriene în acest an.

De 1 Decembrie, parada militară îi omagiază și pe eroii căzuți în Primul Război Mondial, în condițiile în care în 2016 s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în Războiul de Reîntregire.

Parada va fi deschisă de militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, echipați cu noua ținută de luptă a forțelor terestre. Defilarea continuă cu un detașament format din militari răniți în misiunile executate în afara granițelor, în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak și Afganistan, notează Agerpres.

Vor mărșălui pe sub Arcul de Triumf militari din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, parașutiști din Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ștefan Șoverth”, ostași din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”, militari din Forțele pentru Operații Speciale, dar și din celelalte arme – geniști, Forțele Aeriene, Forțele Navale, Poliție Militară, precum și forțe ale Ministerului Afacerilor Interne și ale Serviciului Român de Informații.

De 1 Decembrie, defilează și studenți ai Academiei Tehnice Militare, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, dar și studenți și medici rezidenți ai Institutului medico-militar. Este prezent la paradă un detașament al Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” și unul al Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza. Un grup de defilare al studenților Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” va trece și el pe sub Arcul de Triumf.

Defilarea de 1 Decembrie se încheie cu două detașamente – unul cu drapele de epocă purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, iar cel de-al doilea, al Asociației „Tradiția Militară”, cu uniformele și echipamentul Armatei Regale Române din anii 1915-1918.

Defilarea tehnicii de luptă este deschisă de aviație. Vor survola Capitala elicoptere IAR-330 Puma ale Armatei, apoi elicoptere MI-8 și MI-17 și Eurocopter-135 ale Ministerului Afacerilor Interne. Ele vor fi urmate de C-27J Spartan și C-130 Hercules, aeronave de transport aparținând Forțelor Aeriene.

Avioanele F16 fac spectacol de 1 Decembrie

Parada aeriană de 1 Decembrie continuă cu trecerea avioanelor de antrenament și atac la sol IAR-99 și, în varianta modernizată, IAR-99 Șoim și se va încheia cu evoluția a două formații de zbor cu avioane supersonice MIG-21 LanceR și a unei formații de avioane supersonice F16 Fighting Falcon achiziționate anul acesta din Portugalia.

La sol, defilează vehicule militare ca transportoarele blindate Piranha și Zimbru, tancurile TR-85M1, autovechiculele pentru operații speciale URO VAMTAC, mașinile de luptă ale infanteriei MLI-84M Jderul, sistemele antiaeriene Gepard. Bucureștenii vor putea vedea și rachetele sol-aer Hawk și OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, sisteme radar și autostații radio.

Ministerul de Interne va participa cu motociclete ale Poliției Rutiere, autospeciale de intervenție, dar și cu un autolaborator criminalistic și unitate mobilă de intervenție în cazul dezastrelor. De asemenea, sunt prezente la defilarea de 1 Decembrie diverse vehicule ale Jandarmeriei, Poliției de Frontieră, ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ale Serviciului Român de Informații.

Defilarea se va încheia cu trecerea pe sub Arcul de Triumf a Cavaleriei Jandarmeriei Române și a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Cum vor defila militarii străini

În premieră, anul acesta vor participa la defilarea de 1 Decembrie și detașamente militare din Germania, Marea Britanie, Italia și Slovacia, alături de militari ai unor state care au mai defilat de Ziua Națională și în anii trecuți.

Pe sub Arcul de Triumf vor mai trece militari din Republica Moldova, Polonia, Slovacia, Spania și SUA. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, militarii germani care vor defila fac parte din Batalionul de gardă, unitatea Bundeswehr-ului care asigură garda protocolară de onoare în timpul vizitelor de stat și al altor evenimente oficiale. Grupul de defilare polonez aparține Batalionului Reprezentativ al Armatei Poloniei.

Militarii moldoveni sunt din Garda de Onoare și va fi pentru prima dată pentru ei când vor defila pe sub Arcul de Triumf. Din Italia vor veni patru militari din Regimentul Lancieri di Montebello. De asemenea, în premieră la parada militară națională, participă reprezentanții Armatei Slovaciei. Aceștia aparțin Gărzii de Onoare, unitate care desfășoară ceremonii de protocol la nivelul Guvernului și al Parlamentului de la Bratislava.

Tot pentru prima dată bucureștenii îi vor vedea defilând de 1 Decembrie pe militarii spanioli. Drapelul Spaniei va fi purtat de locotenent-colonelul Juan Antonio Pińa Sanchez, ofițer responsabil cu comunicarea strategică, în cadrul Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est de la București, de locotenent-colonelul Jose Luis Mate Sanchez, locțiitor al comandantului la unitatea românească pentru integrarea forțelor NATO, precum și de locotenent-colonelul Sixto Martínez Moneo, atașat de afaceri interne în România, Ungaria, Slovenia și Republica Moldova.

Armata Marii Britanii va fi reprezentată la defilare de militari din cadrul Regimentului Regal Irlandez „Pipes and Drums”. Potrivit MApN, acesta are o istorie îndelungată, care datează încă din anul 1689, și a desfășurat misiuni în toate colțurile lumii, cele mai recente în Kosovo, Siera Leone, Irlanda de Nord, Irak, Cipru, Afganistan, Somalia și Mali.

Defilarea reprezentanților forțelor armate străine se va încheia cu un detașament din SUA compus din pușcași marini și militari din Batalionul 2 Pușcași Marini și Batalionul 2 Sprijin Logistic de luptă din Baza Camp Lejeune din Carolina de Nord.

Militarii americani sunt dislocați la baza militară de la Mihail Kogălniceanu în cadrul Forței de Rotație a Mării Negre, efectivele schimbându-se la fiecare șase luni.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.