Unde e hala Matache, Nicușor Dan? În pixul lui Coriolan Drăgănescu

Nicușor Dan

Copleșiți de șobolani, gândaci și țânțari, de multe ori fără căldură și apă caldă, suspinăm acum de pe o bancă din Cișmigiul ofilit de suflarea Primăriei de peste bulevardul Elisabeta, în speranța că personalitatea activistului Nicușor Dan va ieși victorioasă în lupta cu maleficul Coriolan Drăgănescu și va face ce a promis – reconstruirea Halei Matache pe vechiul amplasament.

În urmă cu mai bine de 10 ani, toată România, nu doar Bucureștiul, a luat la cunoștință de lupta dezinteresată a unui activist pentru a salva Hala Matache, un simbol istoric al Capitalei României.

Nicușor Dan a militat cu tărie pentru menținerea Halei Matache Munca, în „țesutul urban” al Bucureștiului (cum se exprimă arhitecții și urbaniștii). A dovedit atâta civism încât nu a pregetat să-și riște libertatea, chiar viața, când pe 6 octombrie 2012 a înfruntat Poliția și a sfârșit în duba Jandarmeriei după ce organele de ordine au rupt cu brutalitate „lanțul uman” pe care Nicușor Dan îl crease în jurul Halei, în cadrul unui protest neautorizat.

Războiul din stradă, la o aruncătură de băț de Piața Victoriei, s-a mutat la Tribunal. Nicușor Dan și „Salvați Bucureștiul” au dat în judecată Municipiul București și pe „infamul” Primar General Sorin Oprescu, pentru suspendarea PUZ-ului Buzești-Uranus.

A câștigat procesul, dar prea târziu, abia după ce se emisese autorizația de construire a arterei Buzești, peste „cadavrul” Halei Matache. Pe 10 ianuarie 2014, Nicușor Dan, alias Coriolan Drăgănescu, declara în fața Națiunii: „Nu voi renunța la reconstruirea Halei Matache pe vechiul amplasament!”. Iar șase luni mai târziu tot Nicușor Dan spera ca „înțelepciunea instanței de judecată să oblige Primarul General la reconstruirea halei pe același amplasament”.

Activistul nu s-a lăsat. Nu au trecut cinci ani de când, pe data de 15.05.2018, Nicușor Dan a acționat în judecată Primarul General al Municipiului București, acum Gabriela Firea, cu scopul de a o obliga pe aceasta să reconstruiască Hala Matache pe vechiul amplasament, pe mai mult de jumătate din lățimea actualului bulevard. Nicușor Dan s-a prezentat la toate termenele în fața judecătorilor, ca președinte al Asociației Salvați Bucureștiul unde a susținut că din punct de vedere juridic bulevardul Buzești – Uranus nu există, este ilegal.

Cu patru luni înainte de a fi ales primar, Nicușor Coriolan a pierdut încă o bătălie, când instanța i-a respins cererea ca inadmisibilă. Pe data de 15.05.2020, cu doar câteva luni înainte de a fi ales Primar General, instanța „lipsită de înțelepciune”  i-a respins cererea, ca inadmisibilă.

Nicușor Dan a făcut apel împotriva deciziei și a primarului general fără să realizeze, probabil, că din septembrie 2020 a devenit chiar pârât în cauză. Așa că se judecă el cu el însuși!

Acum, de pe postura de împărat al Bucureștiului, nu mai trebuie să-l oblige instanța nimic. Nicușor Dan este Primarul General al Municipiului București, are într-o mână stiloul iar în cealaltă ștampila și poate oricând să dispună sau să propună reconstruirea Halei Matache pe vechiul amplasament. Liniște însă la Primărie!

De ce îl are Nicușor Dan alter ego pe Coriolan Drăgănescu

Asemănarea dintre Nicușor Dan și personajul lui Caragiale, Coriolan Drăgănescu, este izbitoare în cazul Hala Matache:

  1. Studentul la drept, personajul revoluționar Coriolan Drăgănescu, protestează împotriva abuzurilor Guvernului și conduce studențimea la statuia lui Mihai Bravu. Acolo sunt bătuți de forțele de ordine, iar Coriolan Drăgănescu este arestat;

Activistul Nicușor Dan conduce protestatarii la Hala Matache, în jurul căreia formează un lanț uman, protestând împotriva Primarului General. Poliția intervine, rupe lanțul, iar Nicușor Dan este băgat cu forța în duba Jandarmeriei;

  • Ajuns inspector la Poliție după ce a absolvit dreptul, Coriolan Drăgănescu menține ordinea în Capitală și ordonă o bătaie și mai strașnică pentru studenții protestatari.

Ajuns primar general, Nicușor Dan uită de hala Matache și menține Bulevardul Buzești – Uranus, așa cum l-a construit „infamul” Sorin Oprescu, peste Hala Matache. Deși acum are toate mijloacele penru a dispune, sau măcar propune, reconstruirea Halei, pentru care a spus mereu că va lupta. Când era activist, nu primar!   

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.