Moțiunea de cenzură. Ce se va întâmpla dacă pică Guvernul Orban

moțiunea de cenzura, FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

În cazul în care moțiunea de cenzură va trece, PSD nu va putea prelua puterea până la alegerile locale. Paradoxal, Guvernul Orban va rămâne în continuare la Palatul Victoria.

Asta pentru că, Executivul a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind existența unui conflict de natură constituțională generat de depunerea moțiunii de cenzură în sesiune extraordinară. Astfel, indiferent de rezultatul votului de astăzi, Guvernul rămâne în funcție. Va fi demis doar dacă judecătorii CCR vor respinge sesizarea Guvernului.

Nici în cazul în care CCR nu ar fi fost sesizată PSD nu ar fi putut prelua puterea înainte de alegeri. Asta pentru că procedura desemnării unui nou premier pentru a forma un nou cabinet.

CITEȘTE ȘI Moţiunea de cenzură a PSD, dezbătută şi votată în Parlament

Demis sau nu, Guvernul Orban rămâne pe poziție

Desemnarea de către preşedinte a unui candidat pentru prim-ministru este primul pas care urmează a fi făcut dacă moțiunea inițiată de PSD va fi adoptată.

Potrivit Constituţiei, mandatul premierului interimar nu poate depăşi 45 de zile, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru, desemnat de preşedinte după consultări cu partidele, va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Or, președintele Klaus Iohannis îl poate nominaliza din nou pe Ludovic Orban la funcția de premier, la fel cum a făcut-o și în februarie 2020, după de primul guvern Orban a fost demis tot în urma unei moțiuni de cenzură inițiată de PSD.

Prin urmare, tot acest joc va dura mult mai mult decât timpul rămas până la alegerile locale.

Ce câștigă PSD din moțiunea de cenzură

Adevăratul câștig al PSD va fi însă altul. Miza PSD de a înlătura Guverul Orban crește, în contexul în care partidul își pierde primarii. PNL racolează pe bandă rulantă primarii PSD pentru că aceștia sunt pioni importanți în bătălia politcă, mai exact aduc voturi pentru următoarele alegeri și anume alegerile parlamentare.

Scopul moțiunii de cenzură este de a-i descuraja pe primari să dezerteze către PNL.

Calcule matematice. Pe ce se bazează PSD?

Ultimele calcule înaintea votului arată că partidele care susțin moțiunea – PSD, Pro România, ALDE și PPUSL – strâng la limită o majoritate cu care să demită Guvernul.

În acest moment, calculele arată că PSD se bazează pe votul propriilor parlamentari, 193 la număr, pe cele 24 de voturi ale Pro România, 7 voturi de la ALDE și 9 voturi de la PPUSL. În total, ar fi vorba despre 233 de voturi, adică fix numărul necesar pentru a demite Guvernul. De asemenea, conducerea partidului a purtat negocieri și cu o parte dintre parlamentarii minorităților naționale, de unde speră să mai vină măcar 2-3 voturi. Astfel, într-un scenariu fericit pentru PSD, moțiunea va fi adoptată cu 235-236 de voturi, departe de previziunea optimistă a lui Marcel Ciolacu, cel care spunea că moțiunea va fi votată de 250 de parlamentari.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.