Mai e puțin și Iliescu va fi judecat în WC-ul din care a dat ordin să se tragă…

Roland Cătălin Pena

După cum merg lucrurile de 34 de ani cu Dosarul Revoluției, nu mai e mult și va fi judecat în WC-ul de la Ministerul Apărării din care Iliescu și ai lui coordonau măcelul, între fuga și execuția Ceaușeștilor.

De ce spun asta? Pentru că un președinte al Curții de Apel București (CAB) a hotărât „militarizarea” procesului din „micul” Dosar al Revoluției, prin mutarea lui în afara sediului instanței, într-o unitate militară.

Zic „micul” dosar pentru că au mai rămas doar trei inculpați…

Citește și Instanţa Supremă, LOVITURĂ pentru Parchetul General

CAB a și emis citațiile pentru data de 29 iunie 2023, de Sfinții Petru și Pavel, în clădirea Curții Militare de Apel. Nu ar fi mai simplu ca victimelor dintre 22 și 30 decembrie 1989 să le facă „dreptate” cei care le-au împușcat?

Și cu celeritatea stăm bine, următorul termen putând fi abia la toamnă!

Ce atâta grabă?

Reamintim că dosarul a fost declinat de Înalta Curte de Casație și Justiție sub pretextul că Ion Iliescu nu ar fi avut prerogative de președinte în Decembrie 1989, deși el a semnat decrete în locul lui Ceaușescu și contra acestuia, instituind Tribunal Extraordinar, condus prin sinucigașe marionete judiciare care au determinat pedeapsa cu moartea și executarea cuplului dictatorial.

Mutarea procesului într-o unitate militară este greșită și provocatoare, cu atât mai mult cu cât se repetă. Și Dosarul 13-15 Iunie 1990 a fost dus, la primul termen de judecată din 2015, în aceeași unitate militară care găzduiește Curtea Militară de Apel.

Să fie vorba de o antepronunțare  a CAB înaintea unei alte declinări și preluarea sub control militar a acestei părți din Dosarul Revoluției !? – cealaltă parte fiind în mâna procurorilor militari, la Secția Parchetelor Militare.

Asta fiind trista realitate, Asociația 21 Decembrie 1989 solicită Președintelui României să medieze acest conflict între Cetățenj și Instituții, iar CSM să intervină întru asigurarea garanțiilor pentru desfășurarea adecvată a procesului care interesează istoria noastră recentă.

Asociația 21 Decembrie 1989  mai subliniază că, și în marele dosar al represiunii sălbatice din 13-15 Iunie 1990, prin grija și implicarea sa, procesul s-a putut desfășura în clădirea Tribunalului București și a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fiind de neînțeles de ce Palatul de Justiție din Capitala României nu poate organiza un proces într-un dosar atât de important pentru istoria noastră.

Nu e d-ici de colo că Agentul guvernamental al României a anunțat recent că monitorizarea punerii în aplicare, de către autoritățile judiciare și legislative române, a hotărârii CEDO din cauza Asociația 21 Decembrie 1989, Mărieș (I), Vlase si alții c. România, continuă și în prezent!

De aceea, Asociația 21 Decembrie 1989 solicită Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Externe – Agentul Guvernamental să reamintească Ministerului Public și Curții de Apel București obligațiile decurgând din art.46 din Convenția EDO și din art.31 al Legii naționale nr. 590/2003 privind tratatele internaționale .

În plus, „21 Decembrie” avertizează toate autoritățile Statului Român că, în ziua de 29 Iunie a.c. a  termenului de judecată fixat într-o unitate militară, cineva parcă vrea să stârnească un miting de protest în loc de proces.

„E ceva ciudat aici”

Parchetul General a anunțat în 3 august 2022 – la 33 de ani de la Revoluție – că a retrimis instanței supreme dosarul Revoluției, în care sunt urmăriți penal pentru infracțiuni contra umanității fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

Instanța supremă a decis în februarie să trimită dosarul Revoluției către Curtea de Apel București, pe motiv că ar fi de competența acesteia pentru că în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României.

Faptul că Înalta Curte a ridicat din oficiu problema competenței în dosarul Revoluției este extrem de ciudat, pentru că ICCJ s-a mai pronunțat în acest dosar și nu a ridicat chestiunea necompetenței.

„Cum de atunci – când au judecat pentru a restitui dosarul la Parchetul Militar – nu și-au pus problema competenței și acum brusc își pun problema. În Camera Preliminară ești obligat să verifici competența. E ceva ciudat aici. Dacă era o problemă de necompetență trebuia ridicată de atunci, nu acum, că doar nu au descoperit după 33 de ani că Iliescu nu era președinte la data Revoluției”, spunea un judecător pentru Europa Liberă.

În intervalul 22 decembrie, orele 16.00, și 30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

În 24 decembrie 1989, în ziua de ajun a Crăciunului, Ion Iliescu semna un decret al Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) prin care s-a constituit Tribunalul Militar Excepțional. Decretul care a dus la execuția soților Ceaușescu chiar în ziua de Crăciun a fost scris de mână, într-o toaletă din apropierea biroului ministrului Apărării de la București.

În WC-ul din apropierea biroului defunctului ministru al apărării Vasile Milea s-au luat deciziile care aveau să marcheze „mersul democrației” pentru mulți ani încolo în România. În acea toaletă, în prezența cadavrelor profanate ale „teroriștilor” din echipajul colonelului Trosca la intrarea în minister, în ziua de ajun a Crăciunului, s-a luat decizia lichidării lui Nicolae Ceaușescu și a Elenei Ceauşescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.