Lista investitorilor-fantomă la Dinamo. Boală lungă, moarte sigură?

Problemele de la Dinamo se cronicizează. Managerului Andrei Nicolescu pare că i s-a lipit jilțul de șezut, iar suporterii s-au săturat să tot audă de investitori strategici care vor veni „în curând” să salveze echipa de la retrogradare. Ultimii doi ani au fost un lanț de eșecuri și de amatorisme.

În vara anului 2022, viitorul părea a se lumina pentru Dinamo, clubul aflat în derivă prin Liga a 2-a. Acționarul majoritar al clubului, omul de afaceri Dorin Șerdean, prin Lotus Perfect Products SRL, negocia vânzarea acțiunilor cu ONE (ONE Holding Investments) unul dintre cele mai mare companii de investiții imobiliare din România.

Cum a dispărut oferta de preluare făcută de gigantul imobiliar ONE

Acționar cu 72% din Dinamo, pe care l-a preluat prin cumpărarea firmei Lotus de la Pablo Cortacero (martie 2023), Dorin Șerdean (foto) ne-a fost descris de unul dintre foștii colaboratori drept „un tip cu anumite abilități, dar e dinamovist. El a vrut să facă și bani și să ajute și clubul Dinamo, dar cu ONE Șerdean a vrut să negocieze ca la piață”.

În ultima parte a lunii august, în ziua în care trebuia să semneze contractul convenit, la ora 13.00, dar a fost așteptat degeaba mai bine de două ore. Când a răspuns în cele din urmă la telefon, Șerdean ar fi spus că are o problem personală. „El tot încerca să renegocieze, i s-a răspuns: nicio virgulă! Exact ăsta a fost mesajul transmis. Nicio virgulă nu schimbăm din ofertă. Nu vorbim de cifre sau altceva. Nici una din condiții, absolut nimic. Aia este ultima ofertă, așa rămâne cum ai acceptat-o. Nu ne mai întoarcem la renegociere”.

Pe 29 august 2022, oferta ONE expirase, dar Șerdean a semnat totuși contractul pe 31 august. Vedeți AICI filmat momentul semnării contractului de către Șerdean. Acționarii ONE, cunoscuți pentru seriozitatea dar și fermitatea în afaceri, au refuzat însă să contrasemneze contractul. Așa a căzut prima dintre cele mai bune oportunități pentru Dinamo.

Planul de reorganizare care a stârnit râsul la Tribunal

În octombrie 2022, s-a „născut” actualul vehicul al lui Dinamo. „Red & White” a fost înființată în octombrie 2022. La Oficiului Național al Registrului Comerțului figurau drept asociați Andrei Nicolescu (fost acţionar la Rapid, unde a ocupat postul de vicepreşedinte și unul dintre prietenii lui Ovidiu Burcă, ex-antrenorul lui Dinamo) – cu 60%, respectiv Eugen Gheorghe Voicu (acționarul majoritar Certinvest – una dintre cele mai mari societăți independente de administrare a investiţiilor), cu 40%. Dorin Iacob, tatăl lui Vlad Iacob, administratorul special de la Dinamo, figura atunci printre administratorii  Red & White.

Era o perioadă tulbure, dominată de eșecul inițial al administratorului judiciar Răzvan Zăvăleanu, căruia Tribunalul București îi respinsese pe 13 decembrie, planul de reorganizare al societății Dinamo 1948 S.A. Planul de reorganizare avea un viciu major, pentru că intenția de majorare a capitalului social nu respecta legea.

A doua ofertă ONE, anulată de eșecul de la Tribunal

Planul de reorganizare, în mare, avea un singur scenariu de reorganizare, care presupunea conversia creanței Asociației „Peluza Cătălin Hîldan”. Asociația colecta toți banii prin programul „Doar Dinamo București” (DDB) și a creditat Dinamo cu banii respectivi. După conversia în acțiuni se făcea diminuare de capital (legea permite o astfel de măsură mai ales când activul net al companiei este negativ). Asociația „Peluza Cătălin Hîldan” ar fi ajuns la peste 90% din Dinamo, dar toți ceilalți – Șerdean, Nicolae Badea ajungeau la sub 1%, fără dreptul de a contribui pentru a-și salva cota procentuală din acțiuni. Planul încălca grav dreptul de proprietate, astfel că a fost sortit eșecului. Apelul declarat de Zăvăleanu a fost respins și el pe 8 martie 2023.

Ratarea insolvenței a marcat pierderea oricărui interes din partea acționariatului ONE. Fondatorii gigantului imobiliar, Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu formaseră împreună cu Doru Lionăchescu (foto), unul dintre cei mai puternici bancheri de investiţii din România, societatea EQPT – Equity Partners SRL, al cărei scop principal era intrarea în acționariatul clubului Dinamo.

„E adevărat că am lucrat la proiectul ăsta toată vara și toamna, dar noi am condiționat tot timpul de finalizarea procesului de insolvență. De fapt nu finalizarea, ci aprobarea planului de redresare și în care ștampila judecătorului sindic să creeze acel climat juridic de care investiția are absolută nevoie ca să știi ce iei. Or, în condițiile în care planul depus a fost refuzat de judecătorul sindic, noi am anunțat imediat că nu mergem înainte pentru că ne dă peste cap orice calcule, orice analiză. Și grupul de oameni cu care veneam, veneau pe încredere cu noi și e o responsabilitate fiduciară”, a declarat Lionăchescu pentru Fanatik.ro

Intră în scenă „rapidistul” Nicolescu. Se alătură și și controversatul Claudiu Florică

Pe 24 februarie, a venit anunțul-bombă că reprezentanții firmei Red & White 2022 Management SRL au bătut palma cu Dorin Șerdean pentru vânzarea pachetului majoritar de acțiuni deținut de omul de afaceri ardelean prin firma Lotus. Red & White a cumpărat și o parte din pachetul deținut de Asociația „Peluza Cătălin Hîldan”. Așa a început domnia Nicolescu – Voicu la Dinamo, o perioadă plină de zbateri, dar și de amăgiri. Pe 30 aprilie, înainte de expirarea termenului pentru licențiere, lui Andrei Nicolescu și Eugen Voicu li s-a alăturat controversatul om de afaceri Claudiu Florică.  Acesta ar fi virat pe 26 aprilie, în contul clubului suma de 500.000 de euro pentru acoperirea datoriilor presante, în vederea obținerii licenței pentru Liga 1. Claudiu Florică, fostul sef al Fujitsu Romania, a fost implicat în Dosarul Microsoft, fiind unul dintre denunțători, alături de Dinu Pescariu.

În luna noiembrie a anului 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât achitarea sa în dosarul Microsoft 2, în care procurorii anticorupție stabiliseră că prejudicial ar fi depășit 51 de milioane de euro.

Florică nu a făcut mulți purici pe lângă Andrei Nicolescu și Eugen Voicu. El a părăsit corabia, supărat, se spune, și pentru că fiul său, fotbalistul Luca Florică ar fi fost anunțat de Ovidiu Burcă, antrenorul lui Dinamo, că „nu este suficient de bun să prindă echipa”.    

Alt investitor îndepărtat. Andrei Cionca: „Nu avem încredere în Nicolescu ca manager”

Tot în 2023, a apărut o nouă ofertă pentru Dinamo, cea a lui Andrei Cionca și Simion Apreutesei. Cionca este CEO al Impetum Group, brand sub care s-au reunit Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), ROCA (prima soluţie de consolidare a IMM-urilor româneşti care au un viitor valid) şi ROCA X (un proiect destinat start-up-urilor din piaţa de tehnologie), potrivit forbes.ro. Apreutesei este un om de afaceri foarte potent, fondatorul companiei de transport International Alexander Holding.

Oferta făcută de Cionca (foto) în ultima discuție cu Eugen Voicu era de 500.000 de euro (Nicolescu și Voicu îi dăduseră 125.000 avans lui Șerdean pentru plata acțiunilor) și prelua sarcina restului de plată către Șerdean. Astfel, Nicolescu și Voicu ar fi rămas cu un profit de peste 300.000 de euro, plus că rămâneau cu 10% din din Red & White până la o capitalizare de 10 milioane de euro, adică mai rămâneai și cu un capital de un milion de euro. Când se depășeau zece milioane de euro prin injecții de capital, trebuiau să contribuie și ei proportional la creșterea capitalului, altfel li se diminua participația procentuală.

Cionca ne-a spus că i-a făcut oferta verbal lui Voicu, iar acesta i-a răspuns că se gândește, după care ar fi transmis, idirect, refuzul. Ratarea afacerii cu Cionca a alimentat suspiciunea că Andrei Nicolescu și Eugen Voicu și-ar dori investitori la Dinamo, cu condiția ca tot ei să controleze clubul.

Afirmația e susținută și de Cionca: „Andrei Nicolescu încerca să ne convingă să rămână el manager, or discuția cu el a fost că nu avem încredere în el ca manager. I-am spus: «Tu nu ești manager». De aceea, discuția a fost numai cu Eugen Voicu și nu avea sens să mai vină și Nicolescu. Oricum, cu Nicolescu nu ne înțelegem. Și, atunci, ce facem? Primul pas a fost că Nicolescu nu are ce să mai caute, să fie el administrator sau președinte!”.

Un nou anunț de investitor strategic

Acum, clubul care a „scăpat” de plata a peste 24 de milioane de euro datorii în cursul a două stări de insolvență (17 milioane de euro în era Ionuț Negoiță, plus 7 milioane de euro în septembrie 2023, în urma aprobării de către judecătorul sindic a noului plan de reorganizare depus de Zăvăleanu). În lipsa unui investitor potent și real, cu un lot slab valoric, Dinamo pare a se îndrepta spre retrogradarea din Liga a doua. Deși au apărut vorbe despre un nou „investitor strategic”, în persoana lui Sorin Preda, CEO-ul și fondatorul companiei Global Vision, suspiciunea este că niciun „salvator” nu va accepta să fie un simplu finanțator într-un angrenaj controlat de Andrei Nicolescu ca manager. Boală lungă, moarte sigură…?   

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.