UPDATE Ministrul Tudorel Toader a inițiat procedura de revocare a șefei DNA. Iohannis nu e de acord, PSD susține măsura revocării

Sebastian Ghiță a fugit din țară cu Kovesi în gând

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis îşi reiterează sprijinul faţă de menţinerea în funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cere o analiză aprofundată din partea departamentelor de specialitate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale a documentului prin care se cere revocarea acesteia. PSD a anunțat că susține raportul lui Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat joi că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi.

UPDATE: Președintele Iohannis, mulțumit de DNA

DNA
Klaus Iohannis anunță că „va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”

Referitor la Raportul privind activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție, prezentat joi, 22 februarie a.c., de către ministrul Justiției, Administrația Prezidențială face următoarele precizări: din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare„, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Președintele României „va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, se mai arată în comunicat.

PSD susține raportul ministrului Toader

DNA
Ministrul Justiției, Tudorel Toader

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a declarat că raportul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a cărui concluzie a constat în cererea de revocare a procurorului şef DNA, a fost unul cu argumente „clare şi solide”, iar social-democraţii susţin decizia lui Toader.

Susţinem în mod evident decizia domnului ministru, rămâne mai departe pe cale constituţională şi legală să vedem cum se vor desfăşura lucrurile (…) Domnul ministru nu a făcut altceva decât să reitereze concluziile Curţii Constituţionale şi să le pună în paginile acestui raport. Afirmaţiile domnului ministru nu sunt luate din eter sau din altă parte, sunt concluziile CCR pe care dânsul le-a citat, adică faptul că domnia sa le-a prezentat ca fiind abateri succesive de la linia constituţională a României nu face altceva decât să arate realitatea cu care ne luptăm sau ne confruntăm de un an de zile„, a adăugat Dobre, citat de Mediafax.

Live text despre raportul de control la DNA

Prezentul raport nu reprezintă o evaluare a activităţii DNA. 

Raportul de faţă reprezintă luarea de poziţie a Min. Justiţiei, determinată prin rolul său Constituţional. 

(…) Raportul, elaborat pe fondul dezbaterilor din ultimul an, care au divizat profund opinia publică, au ridicat la rang înalt atacurile la persoană, la atacuri care au polarizat atenţia forurilor internaţionale, au declanşat mecanisme de evaluare, ameninţând astfel realizarea obiectivelor şi punând în pericol statul de drept. 

Raportul priveşte procurorul şef al DNA. 

(…) Am declarat că voi lua o decizie. Partea de concluzie se bazează pe acumulările de la începutul perioadei de referinţă, pe analiza faptelor şi acţiunilor inclusiv în media ale procurorului şef al DNA.

Dacă aş sări direct la concluzii, v-aş spun că sunt fundamentate pe un număr de 20 de puncte care prezintă 20 de categorii de acte şi fapte menţionate în prezentul raport, pentru perioada februarie 2017-februarie 2018.

Am reţinut o situaţie fără precedent în cadrul raporturilor dintre instituţii publice din România. Într-un singur an, în 2017, au fost înregistrate 3 conflicte juridice de natură constituţională, conflicte în cadrul cărora DNA a fost chemată în faţa instanţei de contencios administrativ.

Am arătat prin raportul de analiză a activităţii procurorului şef al DNA că, în sine, constatarea unui singur conflict nu are ca natură sancţionarea, asta o spuneam în 2017. (…) Concluziile sunt diferite când încălcările devin sistematice.

(…) MP îşi depăşeşte atribuţiile, dar îşi arogă atribuţii ce aparţin puterii legislative sau CCR. MP, prin DNA, şi-a arogat competenţa de a efectua o anchetă penală într-un domeniu care excedează cadrului legal, ce poate conduce la un blocaj instituţional. Anchetele au determinat o stare de tensiune, de presiune psihică. Sub imperiul unei temeri, guvernul e blocat în activitatea de legiuitor, spunea Curtea.

Prin decizia 611/2017, CCR a constatat un nou conflict, între Parlament şi DNA, prin refuzul procurorului şef de a se prezenta în faţa comisiei de anchetă pentru verificarea aspectelor ce ţin de alegerile din 2009. CCR a reţinut în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi că a refuzat să dea curs celor 3 invitaţii şi să se prezinte la comisie. În scris a dat un raspuns incomplet, care nu a contribuit la stabilirea adevărului, ci la prelungirea perioadei de activitate a comisiei. S-a creat un blocaj în activitatea comisiei.

(…) Kovesi a declarat, pentru BBC, că se teme de desfiinţarea DNA. Într-un alt interviu, s-a lansat într-o critică dură asupra propunerilor legislative aflate în discuţie şi a efortului de curăţare a uneia dintre cele mai corupte ţări.

Potrivit Constituţiei, procurorul îşi exercită competenţele legale. Interpretează, aplică legea…dar opera de legiferare e a legiuitorului. (…) Afirmaţiile au afectat iremediabil imaginea României. Au creat o imagine negativă a României şi statului de drept.

(…) În concluzie, potrivit articolului 1 din Constituţiei, în România este stat de drept.

Buna activitate a DNA este consemnată în documentele interne şi internaţionale. Standardul luptei nu poate acoperi şi proteja comportamente neconstituţionale, nelegale, la adresa României.

DNA trebuie să continue să funcţioneze în mod legal. Nu se identifică cu procurorul şef, ale cărei acţiuni din ultimul an au demonstrat că pot pune în pericol chiar instituţia condusă.

Statul de drept e cel în care acţiunea fiecărei autorităţi publice e reglementată prin lege.

Nimeni nu e mai presus de lege, spune Constituţia. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele: trebuie să dezvoltăm ce e bun şi să eliminăm ce e rău.

M-aş adresa fiecărui român în parte: faceţi un exerciţiu cu ochii deschişi sau închişi. Nu contează numărul de cazuri, imaginaţi-vă că este unul arestat pe nedrept şi că stă arestat o zi, o noapte, un an, nu are cui să se plângă şi apoi este achitat şi se plătesc despăgubiri. Nu doresc nimănui să fie victima unei erori judiciare. Îşi schimbă radical abordarea şi înţelegerea.

Pentru aceste acte şi fapte, de netolerat într-un stat de drept, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului şef DNA”, a concluzionat Ministrul Justiţiei, precizând că îi lasă pe oameni să analizeze, apoi va face o conferinţă de presă şi va da explicaţii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.