Judecătoarea Claudia Cipariu recidivează: „A uitat” să motiveze sentințe. Luni o judecă Înalta Curte

Judecătoarea din dosarul mitei de peste 22 milioane de euro de la Aeroportul Otopeni recidivează. Exclusă în trecut din magistratură de către CSM pentru întârzieri chiar și de peste 2 ani în redactarea hotărârilor judecătorești,  judecătoarea Claudia Monica Cipariu nu a renunțat la acest nărav.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Deși trebuia să redacteze motivarea deciziei de arestare preventivă a inculpaților din acest dosar în maxim 48 de ore de la emitere, judecătoarea Cipariu nu a făcut-o nici măcar după aproape două săptămâni!!!

De altfel, luni instanța Curții Supreme o judecă pe Claudia Cipariu în dosarul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a suspendat-o pe judecătoare pentru abateri disciplinare în legătură cu întârzieri repetate în redactarea hotărârilor judecătorești.

Inculpații din dosarul Otopeni, „uitați” de judecătoarea Cipariu în arest

Pe 25 aprilie 2023, judecătoarea Claudia Monica Cipariu, de la Tribunalul București, a emis mandate de arestare preventivă pe numele omului de afaceri Cristi Bălan și a altor trei bărbați.

Cel mai târziu pe 27 aprilie 2023, judecătoarea era obligată să motiveze sentințele de arestare preventivă, pentru ca inculpații să aibă posibilitatea de a le contesta la instanța superioară și astfel să-și exercite dreptul la apărare.

Au trecut aproape două săptămâni și Claudia Monica Cipariu nici vorbă să-și facă treaba. Conform CEDO, termenul rezonabil în aceasta situație a fost de mult încălcat, codul de procedură penală stabilind, după cum am precizat, un termen de 48 ore pentru înaintarea dosarului la o instanță superioară.

Astfel, contestația se depune la judecătorul de drepturi și libertăți care a pronunțat încheierea atacată și se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, judecătorului de drepturi și libertăți de la instanța ierarhic superioară în termen de 48 de ore de la înregistrare.

Judecătoarea Cipariu își așteaptă luni propria sentință

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București a devenit una dintre cele mai fidele „cliente” ale Secției pentru judecători a CSM în materie disciplinară.

Ultimele abateri ale judecătoarei au fost taxate de Consiliul Superior al Magistraturii în urmă cu doar câteva luni.

În decembrie 2022, Cipariu a fost suspendată din funcție pe o perioadă de șase luni pentru întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor și neredactarea hotărârilor judecătorești în termenele prevăzute de lege.

Claudia Cipariu a atacat însă cu recurs Hotărârea Secției pentru judecători a CSM la Completul de 5 judecători al ICCJ, iar măsura disciplinară a fost suspendată până la pronunțarea instanței.

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă chiar luni recursul lui Cipariu din dosarul 19/J/2022.

Dacă luni Înalta Curte va confirma suspendarea judecătoarei, cererile de arestare vor trebui judecate de un alt magistrat.  

Exclusă de CSM din magistratură, în 2015. Înalta Curte a iertat-o

„Clientă” fidelă a CSM, judecătoarei Monica Cipariu a mai avut și alte abateri disciplinare similare.

Cea mai gravă sancțiune Cipariu a încasat-o pe 28 octombrie 2015, când Secția pentru judecători în materie disciplinară a sancționat-o cu excluderea din magistratură, pentru întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile.

Potrivit CSM,  judecătoarea a avut întârzieri în redactarea a nu mai  puțin de 53 de hotărâri judecătorești, dintre care unele cu o durată mai mare de doi ani!!!

În cele din urmă, judecătoarea a scăpat basma curată. A făcut recurs,  iar în 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dovadă de clemență, aplicându-i o sancțiune mult mai blândă: reducerea salariului cu 20%.

Judecătoarea pare că nu a înțeles nimic din ceea ce i s-a întâmplat, iar 3 ani mai târziu a recidivat.

La 5 noiembrie 2019, Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM a sancționat-o din nou pe Monica Cipariu, de data aceasta doar cu tăierea salariului cu 10% timp de 2 luni, găsind-o vinovată tot de neredactarea hotărârilor judecătorești din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege. De data aceasta, sancțiunea a rămas definitivă prin neatacare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.