Jaful de la Mioveni! Cum a inaugurat Sorina Pintea un spital la suprapreț

Sorina Pintea
Sorina Pintea, alături de fostul premierer Viorica Dăncilă, la inaugurarea Spitalului Mioveni

Arestată pentru o șpagă de doar 35.000 de euro, fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a trecut sub tăcere jaful de la Spitalul Mioveni, care a lăsat în buget o gaură de milioane de euro, prin achizițiile la suprapreț.

Fostul ministru al sănătății în guvernul Dăncilă, Sorin Pintea este acuzată că ar fi primit, în două tranșe, 10.000 de euro şi 120.000 de lei de la reprezentanții unei firme medicale.

Aceste sume sunt o nimica toată pe lângă banii aruncați pe fereastră pentru dotarea Spitalului „Sf. Spiridon” din Mioveni, inaugurat cu mare fast de ștabii din PSD la 1 octombrie 2019. S-a întâmplat cu 10 zile înainte ca Guvernul Dăncilă să fie demis de Parlament, iar Sorina Pintea să-și piardă postul din fruntea sănătății.

Fostul ministru s-a ales acum cu dosar penal pentru o șpagă legată de un contract de realizare a unui bloc operator la Spitalul Judeţean din Baia Mare, unde Pintea era manager.

Procurorii DNA încă nu au declanșat o anchetă care să investigheze jaful de la Spitalul de la Mioveni, „moșit” de Sorina Pintea, o adevărată gaură neagră care a înghițit nu mai puțin de 68 milioane de euro. Secretul, pe care doar procurorii par că nu îl știu: achiziții de aparatură medicală și nu numai la prețuri duble sau chiar triple. Jaful de la Mioveni a fost patronat de Guvern.

„Investiție” de 68 de milioane de euro

Sorina Pintea, Jaful de la spitalul Mioveni
Premierul Viorica Dăncilă a inaugurat cu mare fast jaful de la Mioveni

Spitalui din Mioveni are şase etaje şi mai multe secţii, 250 de paturi și numeroase secții, inclusiv compartiment de Primiri Urgențe, Terapie Intensivă și bloc operator cu patru săli. Investiția a fost realizată cu fonduri prin proiectul PNDL II. Investiția totală a fost de 68 de milioane de euro iar inițiativa a aparținut primarului orașului Mioveni, Ion Georgescu. Prețul investiției a fost umflat de câteva ori spun sursele Cetățeanul.

CITEȘTE ȘI: La Mioveni se ridică cel mai scump spital din România. Echipamente cumpărate la prețuri duble sau triple! Încă un Jaf în Sănătate

Mare parte din zecile de milioane de euro cheltuite de primarul Ion Georgescu s-au dus pe echipamente și mobilier mult supraevaluate.

Sorina Pintea, spital
Un computer tomograf a costat dublu față de prețul pieții

Astfel, un aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară) marca General Electric, a costat 5,92 milioane de lei (1,31 milioane de euro, la un curs de 4,5 lei pentru un euro). Potrivit ofertelor comerciale făcute pentru companii private, un aparat similar, cu un câmp magnetic de 1,5 Tesla (1,5 T) este vândut de General Electric cu mai puțin de 630.000 euro.

La aparatele de tomografie computerizată diferențele sunt încă și mai mari: 637.000 de euro pentru un computer tomograf cu 16 secțiuni (2,87 milioane de lei, fără TVA). Același producător (General Electric) oferă același tip de computer-tomograf unei policlinici private, la 40% din preț (260.000 de euro).

Și exemplele pot continua: un analizor automat de biochimie a costat  de 3,2 ori mai mult (123.000 euro față de 38.000 euro – prețul pieții), un ecograf Doppler pentru medicină internă – 66.000 euro în loc de 29 mii euro, iar prețul unui analizor de gaze și ioni în sânge a fost umflat de 3,6 ori (de la 8.000 la 29.000 euro!!!).

Prețuri nesimțite și la mobilier

Dacă prețurile la aparatură medicală au fost pe sprânceană, nu putea fi altfel în cazul mobilierului de birou.

Astfel, un taburete pentru medici a costat nu mai puțin de 1.038 de lei/bucată (872,19 lei fără TVA). Iar primarul Georgescu cumpără 28 de taburete (apropae 29.000 lei!). Primăria Mioveni a mai cumpărat 477 de scaune cu 733  de lei/bucata (în total, peste 80.000 euro numai pentru scaune!), 176 de noptiere cu 3.624 lei/bucată (TVA inclus) – în total 638.000 de lei, coșuri de gunoi cu 700 de lei (228 de coșuri la acest preț), canapele cu 3.800 de lei (61 bucăți), cuiere cu 600 de lei (167 bucăți) și dulapuri vestiar – 5.300 de lei (75 de bucăți).

Jaful de la Mioveni, Mioveni
Selecție de prețuri nesimțite din lista de cumpărături la Spitalul Mioveni, din bani publici. Prețurile sunt fără TVA

CITEȘTE ȘI: Cumpărături la spital de stat: taburete cu 1000 de lei, noptiere cu 3600 de lei și coșuri de gunoi la 700 lei bucata! Jaf la Mioveni

Mai mult, spitalul a plătit 15.282 lei pentru niște banale PC-uri care pot fi cumpărate din magazine, cel mai probabil, cu cel mult 3.000 lei, o cincime de preț. În total, au fost achiziționate 80 de PC-uri la preț de computere NASA.

Pintea, acuzată de șpagă

Sorina Pintea

Sorina Pintea, aflată acum în arestul Capitalei, este acuzată că ar fi primit în două tranșe 10.000 de euro şi 120.000 de lei de la reprezentanții unei firme medicale. Anchetatorii spun că ar fi primit acești bani pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu – de manager al Spitalului judeţean din Baia Mare.

Potrivit DNA, Sorina Pintea ar fi primit prima tranşă de bani în decembrie 2019, ca să încheie un contract pentru amenajarea unui bloc operator.

„Inculpata Pintea Sorina ar fi primit printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând 7% din valoarea unui contract de achiziție publică pentru lucrări de amenajare, printre altele, a unei săli de chirurgie cardiovasculară”, au stabilit anchetatorii.

„În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială”, se mai arată în referatul procurorilor.

Tot anchetatorii spun că Sorina Pintea ar fi primit ultima tranşă de bani, 120.000 de lei, chiar în biroul ei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare. Acolo, procurorii anticorupţie i-au organizat un flagrant.

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Inculpata,, ar fi primit, ar fi făcut „, de ce nu așteptăm rezultatul anchetei, verdictul judecătorilor? Astfel de abordări ale presei pun presiune pe magistrați, isterizează populația!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.