Isprăvile din timpul pandemiei ale generalului Iamandi și ale secretarului de stat Arafat

Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a refuzat de cinci ori să se prezinte în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile publice în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgență și de alertă.

Achizițiile din timpul pandemiei de COVID ridică mari semne de întrebare.

Iată un exemplu:

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, condus de generalul Dan Paul Iamandi, a plătit în avans, în aprilie 2020, 2,5 milioane de dolari unei companii din Coreea de Sud pentru achiziția a 200 de ventilatoare medicale. Până în prezent, nu e nici urmă de ventilator, iar nici banii nu s-au mai întors.

 IGSU a fost nevoită să dea firma sud-coreeană în judecată. Tribunalul București a decis în iulie 2022 ca firma Medi Consulting Korea să restituie avansul și să plătească dobânzi de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere și penalităț de 0,01% pe zi până la achitarea integrală a debitului.

„În cazul nerecuperării avansului de la furnizor, pentru stabilirea răspunderii materiale se va sesiza conducătorul entității verificate pentru dispunerea cercetării administrative în acest sens”, se menționează în raportul Curții de Conturi. Generalul Iamandi trebuie să demareze o anchetă internă pentru a-i trage la răspundere pe subordonații responsabili de această achiziție. S-o vedem și p-asta!

Alt exemplu:

Departamentul pentru Situații de Urgență, condus direct de Raed Arafat, a contractat cu 4,2 milioane mai multe teste rapide, față de cele 70 de milioane  aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Curtea de Conturi arată că: „Au fost comunicate prețuri de 5 – 6 ori mai mari decât ofertele prezentate și contractate (în cazul festelor nazo-faringiene); au fost comunicate prețuri mai mari decât ofertele contractate prin proceduri anterioare (în cazul cutiilor de transport, produse medicale cu data logger de temperatură și tracker GPS)”.

„Forța majoră” a lui Iamandi

Curtea de Conturi a sesizat DNA în cazul achiziției de măști de protecție FFP2 și FFP3, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, condus de generalul Dan Paul Iamandi, de la compania Romwine & Coffe SRL, controlată  Cătălin Hideg, pentru că IGSU a acceptat nejustificat situația de „forță majoră” invocată de Romwine în livrarea cu mare întârziere a produselor față de termenele de livrare prevăzute în contract.

Mai mult, nu a calculat, nu a pretins și nu a urmărit încasarea penalităților aferente.

În total, IGSU a renunțat la încasarea unor penalități de 4,5 milioane de euro, aflăm de aici.

În stocurile IGSU mai sunt peste 1,5 milioane de teste nazofringiene și aproape 470.000 de halate impermeabile, cumpărate în regim de urgență.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.