GALERIE FOTO Şantierul de la Piaţa Sudului a oprit tramvaiele şi a închis autoservirea cu manele de la bazarul Aleea Castanilor

Piaţa SuduluiŞantierul parcă fără de sfârşit al pasajului subteran Piaţa Sudului, pentru care am pierdut milioane de euro din fonduri europene, face victime colaterale. Şoferii stau în trafic chiar şi zeci de minute pentru a traversa zona, niciun tramvai nu mai circulă de luni bune, iar pentru ca tabloul să fie complet au amuţit până şi manelele.

Altădată plină de muşterii, autoservirea (împinge tava, în limbaj popular) amplasată strategic chiar la intrarea în bazarul Aleea Castanilor, de unde răsunau manelele, s-a închis. În faţa ei, de luni bune, se cască o mare groapă.

Pe şantier, muncitorii se agită, însă progrese evidente nu se prea văd. Pesemne o fi ca în legenda meşterului Manole – ziua ce clădea noaptea se surpa – dar încă n-am aflat cine e Ana care ar trebui zidită la temelie pentru ca lucrarea să fie isprăvită măcar în al 15-lea ceas.

Asta pentru că al 12-lea a trecut de cevea vreme. Lucrarea trebuia finalizată până pe 31 decembrie pentru ca devizul să fie decontat de Comisia Europeană. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, mare parte din lucrare va trebui finanţată din banii Primăriei Capitalei, adică ai tuturor bucureştenilor.

Promisiunile neonorate ale lui Sorin Oprescu

Primăvara trecută, atunci când era liber ca pasărea cerului, primarul (acum suspendat) al Capitalei, Sorin Oprescu, deborda dePiaţa Sudului optimism în ceea ce priveşte avansul lucrărilor la Pasajul Piaţa Sudului. Apoi, în vară, aceluiaşi primar, tot liber (încă), îi scăzuse doza de optimism şi recunoştea că lucrările sunt întârziate cu şase luni şi că inevitabilul se va produce – vom pierde 60% din fondurile europene alocate proiectului.

Cetateanul.net a revenit pe şantierul Pasajului Piaţa Sudului, imediat ce s-a topit zăpada, pentru a vedea la faţa locului cum avansează lucrările.

Vremea a ţinut cu constructorul, n-a nins şi nici n-a fost foarte frig, aşa că s-a putut lucra toată luna decembrie. Cu toate astea, în continuare, la fel ca la precedenta descindere, străpungerea pe sub Şoseaua Olteniţei nu este decât în stadiu incipient.

La Piaţa Sudului, reţelele de utilităţi sunt marea necunoscută

Piaţa SuduluiNici cu mutarea utilităţilor nu stăm senzaţional. După cum se poate vedea în imaginea alăturată, francezii de la Apa Nova ar fi trebuit să termine de mult lucrările în zonă, conform panoului de identificare a investiţiei, însă şantierul este departe de a se fi terminat.

La finele lunii octombrie, Cetateanul.net dezvăluia şi cauza pentru care bucureștenii stau blocați  în trafic la Piața Sudului zeci de minute – muncitorii sapă și fac lucrări pe ghicite.

Surse din cadrul Primăriei Capitalei ne-au povestit că muncitorii au început șantierul fără să aibă avizele necesare de la societățile care dețin rețelele de utilități. „Lucrările au început pe baza unor avize de principiu, iar acum se lucrează după decizii luate de la o zi la alta. Se amână etape, sau nu se mai fac în ordinea care trebuia făcute”, au explicat sursele citate.

Pasajul subteran Piaţa Sudului se construieşte pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de Piaţa Suduluimetri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de cinci metri. Ieşirea spre Calea Văcăreşti va fi formată de fapt din două rampe independente, câte una pe fiecare sens de circulaţie, fiecare având câte două benzi.

Că tot am ajuns aici, trebuie menţionat faptul că la ordinea zilei sunt coloanele de maşini parcă fără de sfârşit care se formează chiar şi în afara orelor de vârf. Pe Calea Văcăreşti, liniile de tramvai modernizate pe vremea când primar general era Adriean Videanu zac neutilizate.

Tramvaiele şi troleibuzele nu mai circulă

Piaţa SuduluiDe altfel, niciun tramvai nu mai circulă pe la Piaţa Sudului încă din primăvara anului trecut. Linia 11 a fost deviată de la Şura Mare spre Zeţarilor, în Ferentari, iar linia 1 nu mai circulă de ani buni, de când au început (între timp s-au şi terminat) lucrările la celălalt pasaj, Mihai Bravu, peste Dâmboviţa. După cum se poate vedea din fotografie, refugiile de tramvai sunt părăsite. În plus, nici troleibuzele nu mai circulă de ceva vreme.

Aici ar trebui să fie făcute lucrări de modernizare a carosabilului şi trotuarelor în intersecţia dintre Calea Văcăresti, Şoseaua Olteniţei şi strada Niţu Vasile, prin asigurarea în sensul giratoriu a patru benzi de circulaţie, precum şi realizarea localelor adiacente rampelor pasajului rutier, cu câte două benzi pe sens, atât pe Calea Văcăreşti, cât şi pe strada Niţu Vasile.

Staţia de metrou urmează să fie legată de refugiile de tramvai cu tuneluri pietonale. Ce-i drept, în ceea ce priveşte tunelurile pietonale de la Piaţa Sudului, lucrările par a fi ceva mai avansate, cel puţin la o privire de la suprafaţă.

Ieşirea spre Niţu Vasile, în lungime de 85 de metri, va fi o rampă unică, având câte două benzi de circulaţie pe sens. Aici, Piaţa Suduluilucrările par a fi ceva mai avansate, însă mutarea utilităţilor le dă bătăi de cap pietonilor, pentru că trotuarul a fost îngustat semnificativ.

De bătăi de cap şi de nervi au parte şi şoferii, nevoiţi să stea în coloană chiar şi zeci de minute pentru a trece de semafor. Proiectul de modernizare a intersecţiei de la Piaţa Sudului are o valoare totală de 127,14 milioane de lei, adică în jur de 28 milioane de euro. Finanţarea nerambursabilă pentru acest proiect se ridică la 96,44 milioane de lei. Am pierdut însă mare parte din ea, pentru că lucrările nu au fost gata la timp.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.