joi, mai 30, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalFirma înființată și „împrumutată” de senatorul UNPR Vochițoiu a luat două milioane...

Firma înființată și „împrumutată” de senatorul UNPR Vochițoiu a luat două milioane de euro, bani europeni

-

Vochitoiu1Haralambie Vochițoiu, senator UNPR, cel care a realizat un proiect de lege prin care transforma parlamentarii în înalți funcționari publici, împrumută, din momentul în care a ajuns în Parlament, o firmă care a câștigat milioane de euro din fonduri europene. Societatea a fost înființată chiar de acesta în urmă cu 11 ani.

Srl-ul Euro Jobs din Petroșani, județul Hunedoara, a fost înregistrat și deținut, ca acționar majoritar, de parlamentarul de Petroșani Haralambie Vochițoiu, până când acesta a ajuns în Parlament, în 2012. Atunci, a pasat-o asociaților săi de la acel moment: Elena Jianu și Nicu Daniel Stepan. Direcția Națională Anticorupție (DNA) anchetează de peste trei ani posibile fapte de corupție privind desfășurarea proiectelor europene de peste 11 milioane de lei (din care peste nouă milioane de lei, bani nerambursabili) primite de Euro Jobs, așa cum a recunoscut chiar Vochițoiu.

Afaceristul fără firme

În 2012, când a ajuns în Parlament pe lista partidului lui Dan Diaconescu – PPDD, polticianul din Valea Jiului avea trecute în declarația de avere un apartament, două împrumuturi acordate către firme, un credit bancar și venituri primite de la srl-uri înființate de el sau de apropiați. De fapt până să candideze pentru Senat, Vochițoiu era cunoscut ca un afacerist local care a mai avut legături cu partidul condus acum de Liviu Dragnea. Însă, la intrarea în Casa Poporului, sediul celor două camere ale Parlamentului, acesta nu mai apărea ca acționar în nicio firmă.

Conform declarației de avere din 2012, fostul membru PSD, PPDD, actual UNPR, a creditat cu 517.208 de lei firma Art Forest Company și cu 200.801 de lei srl-ul Euro Jobs. În schimb, avea un împrumut bancar de peste 34.700 de euro.

La Euro Jobs, Vochițoiu a susținut că era la acel moment director general și a realizat venituri, în 2012, de 125.228 de lei. La Euro Jobs 2013aceeași firmă era anagajată ca psihosociolog și soția senatorului, Elena Alina Vochițoiu, ea primind în schimb doar 41.880 de lei. Aceasta a mai realizat venituri și de la firmele Diacostampet (23.238 de lei – ca psihosociolog) și Pop Farm (12.576 de lei, ca asistent farmacist).

Firma Euro Jobs este o societate creată tocmai de Vochițoiu în 2005, dar, înainte de a ajunge în Senat, a oferit acțiunile sale către cei doi parteneri pe care îi avea în 2012 în firmă: Elena Jianu și Nicu Daniel Stepan.

Parlamentarul generos, dar „sărac”

După doi ani de mandat, conform ultimei declarații de venit depusă la Senat, împrumuturile către firme ale lui Vochițoiu au crescut la trei: 324.000 de lei către Euro Jobs, 403.651 către Art Forest Company și 65.652 de lei către Centrul Medical Laserterapie.

Mai exact, în doi ani a împrumutat firma Euro Jobs, care beneficiază de finanțări europene de peste 11 milioane de lei, cu aproape 120.000 de lei. Suma este echivalentă cu salariile obținute de Vochițoiu ca senator. Conform declarațiilor de avere corespunzătoare anilor fiscali 2013 și 2014, parlamentarul UNPR a câștigat 125.000 de lei.

Deși are bani să dea la alții, nu pare că are resurse financiare pentru nevoile proprii, așa că senatorul a apelat la credite bancare care s-au înmulțit. 34.740 de euro la BCR și 80.000 de la de la Banca Transilvania sunt împrumuturile luate de Vochițoiu de la bănci.

Haralambie si Alina Elena Vochitoiu
Haralambie si Alina Elena Vochițoiu

În ultima sa declarație de avere, parlamentarul susține că soția sa a încasat: 50.336 lei de la Euro Jobs, 1.976 de la Centrul Medical Laserterapie și 568 de lei prin cabinetul propriu de psihosociologie. Tot prin Cabinetul Individiual de Psihologie Vochițoiu Elena Alina Psiho-Jobs, așa cum este înregistrat la Registrul Comerțului, aceasta a mai primit 22.000 de lei pentru diferite prestări de servicii, conform aceleiași declarații de avere depusă de soț pe 26 mai 20015.

Firma milionară

Societatea Euro Jobs, specializată în pregătirea forței de muncă, a obținut cinci finanțări ca firmă beneficiară, începând cu 2010.

În total, srl-ul a beneficiat de șapte finanțări europene în ultimii ani pentru a școli șomerii din Petroșani, și nu numai, ca să-și găsească un loc de muncă. Din cele cinci finanțări în cinci a fost principalul benefeciar al proiectului. Forma înființată de Vochițoiu a primit peste 11 milioane de lei prin fonduri POS DRU, din care nouă milioane sunt bani nerambursabili.

 • „Implica-te si vei reusi!”
  Beneficiar: SC Euro Jobs SRL
  Valoare: 2.247.844,00 lei
  Valoare nerambursabilă: 1.994.995,00 le
 • „Implica-te! Si astfel vei avea succes”
  Beneficiar: SC Euro Jobs SRL
  Valoare: 2.247.844,00 lei
  Valoare nerambursabilă: 1.994.995,00 lei
 • „Calificarea, primul pas spre bunastare”
  Beneficiar: Euro Jobs
  Valoare: 1.191.428,00 lei
  Valoare nerambursabilă: 1.131.428,00 lei
 • „Fii competitiv pe piata muncii!”
  Beneficiar: SC Euro Jobs SRL
  Valoare: 2.247.844,00 lei
  Valoare nerambursabilă: 1.994.995,00 lei
 • „Si tu poti fi activ, trebuie doar sa te descoperi!”
  Beneficiar: SC Euro Jobs SRL
  Valoare: 2.247.844,00 lei
  Valoare nerambursabilă: 1.994.995,00 lei

Firma Euro Jobs a mai fost implicată și în proiectul „Dezvoltarea resurselor umane din învățământul superior pentru utilizarea sistemului e-Learning” care a fost realizat de Universitatea de Gaze din Ploiești. Valoarea finanțării a fost de 13 milioane de euro, iar srl-ul înființat de Vochițoiu a fost partener.

Anchetă DNA

Finanțările europene care au ajuns la firma fondată de senatorul UNPR (cea care o și plătește pe soția acestuia) sunt cercetate de DNA, așa cum a recunoscut chiar Vochițoiu.

„În februarie 2012, la două săptămâni după ce am reintrat în politică mi s-au făcut două plângeri din partea a doi foști milițieni. Aceștia au reclamat la DNA că am furat bani europeni, că am mințit Comisia Europeană etc. S-au făcut anchete, au fost chemați oameni la audieri. Nu am mai primit nicio veste DNA, nici că au închis cercetările, nici că aș fi vinovat de ceva”, a declarat acesta pentru publicația „Hunedoara liberă”.

Cercetările sunt realizate în rem de către  DNA, Serviciul Teritorial Alba Iulia. Senatorul Vochițoiu nu a putut fin contactat pentru a obține un punct de vedere. Îl vom publica deîndată ce ne va fi trimis.

vochițoiu

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Denunţătorul lui Coldea, acuzaţii BOMBĂ împotriva Laurei Codruţa Kovesi: Este şi o înregistrare pe un vas unde domnul Coldea s-a întâlnit cu doamna Kovesi...

0
Cătălin Hideg, denunţătorul lui Florian Coldea a depus noi probe la DNA printre care trei telefoane care conțin interceptări cu generalul SRI, Dumitru Dumbravă şi Laura Codruţa Kovesi. Mai mult, probele arată că Codruța Kovesi s-a văzut cu Florian...