FEPA Bârlad moare după modelul ARO! Judecătorii de la Iași au în mână soarta fabricii

Fepa Barlad

Încă o ramură a industriei românești moare cu zile pe mâna lichidatorilor. Fepa Bârlad, o întreprindere-cheie a recunoscutei industrii românești de odinioară, este cu lumânarea la creștet.

Judecătorii Curții de Apel Iași vor decide pe cine vor chema: preotul sau medicul? ANAF le cere schimbarea administratorului judiciar.

FEPA a plecat „pe drumul” Aro Câmpulung

Perspectivele procesului post-privatizare păreau a fi bune la Bârlad, în ciuda datoriilor mari ale întreprinderii. După transferul proprietății din 2005, piața articolelor de robinetărie este în creștere, datorită necesității retehnologizării centralelor termoelectrice și a dezvoltării continue a sectoarelor de prelucrare a petrolului, transportul și distribuția gazelor naturale și nu în ultimul rând energetica nucleară.

În plus, deoarece un mare număr de obiective industriale românești au fost dotate încă de la înființare cu aparatură FEPA (Metrorex este unul dintre exemple), întreținerea instalațiilor trebuie realizată tot cu astfel de produse, mai ales datorită compatibilității lor cu restul instalațiilor, ne-au mai spus specialiști în economie.

Existau toate premisele pentru ca privatizarea să aibă succes în cele din urmă, după o mult-dorită ieșire a întreprinderii din insolvența în care a intrat ca urmare a datoriilor istorice. Ultimele vești nu arată însă deloc bine: tăieri de utilaje și de hale întregi și concedieri ale unor persoane care cunoșteau specificul întreprinderii (fără înlocuirea „pe măsură”), concedieri declarate de instanțe ca abuzive.

FEPA Bârlad
Așa arată azi ARO Câmpulung!!! Va fi lăsată și FEPA Bârlad să ajungă la fel?

Judecătorul sindic din Vaslui nu vede că împăratul este gol  

La acestea se adaugă încercarea de a vinde terenuri la jumătate de preț (vom reveni!) și apariția accidentelor de muncă mortale cauzate nu de activitatea de producție, ci de cea de tăiere a fabricii.

Sesizând că riscă să nu-și mai recupereze creanțele, ANAF a cerut judecătorului sindic să schimbe administratorul judiciar Euroconturi SPRL Suceava. În acest scop a cerut Direcției Regionale Galați să ia locul în instanță celor de la Bârlad, considerați puțin prea ”prietenoși”.

Judecătorul sindic Cătălina Darie a respins însă cererea de înlocuire a administratorului judiciar pe motiv că cererea de înlocuire trebuia făcută de comitetul creditorilor, format din ANAF (prin AJFP Vaslui), AAAS și societatea Shimitzu Invest SRL), nu doar de către ANAF.

Judecătorul sindic a uitat că într-o altă sentință se constatase deja că AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) nu mai este creditorul societății, și că ar fi fost îndestulată și creanța Shimitzu. Astfel comitetul creditorilor este nefuncțional!

Fepa Bârlad
Curtea de Apel Iași

Curtea de Apel Iași, implorată de ANAF

Poate că judecătorii Curții de Apel Iași nu vor cădea în aceeași capcană și vor aprecia obiectiv dacă dezastrul FEPA are legături funcționale cu administrarea societății.

FEPA Bârlad

Reprezentantul ANAF este categoric: „Trebuie luate măsuri urgent pentru a evita intrarea în faliment a fabricii. Am constatat și semnalat o serie de nelegalități, între care valorificarea unor bunuri imobile la prețuri derizorii. Faptul este deosebit de grav în contextul în care bunurile sunt necesare desfășurării activității FEPA. Am sesizat că se impune înlocuirea administratorului judiciar. Judecătorul sindic Cătălina Darie a respins cererea pentru motive eronate”, ne-au declarat surse din cadrul ANAF.

FEPA Bârlad

Citește și Anchetã pentru ucidere din culpã: bãrbatul rãnit în explozia de la SC FEPA a murit la Iasi!

Accident de muncă mortal, Inspecția Muncii acoperă mizeria

Pe 7 august 2020, Constantin Dămăroiu, un tânăr de 37 de ani a fost ucis în turnătoria FEPA Bârlad în timp ce tăia o instalație de turnare aluminiu sub presiune. Bărbatul, angajat al SC Aromet Remat SRL Buzău, a fost grav rănit la cap de flanșa unui recipient aflat sub presiune, recipient în care se afla azot.

Transportat în stare foarte gravă la spitalul din Bârlad, apoi cu elicopterul la Iasi, la Neurochirurgie, Constantin Dămăroiu a decedat a doua zi, iar cazul de accident de muncã s-a transformat în „ucidere din culpã”.

FEPA Bârlad
Sursa foto: Vremea nouă

În timp ce ancheta Inspecției Muncii Bârlad băltește, ziarul Cetățeanul a aflat că muncitorilor veniți de la Buzău să taie instalațiile fabricii nu li s-a făcut protecția muncii, conform prevederilor legale. Mai mult, Cetățeanul.net a aflat că responsabilul pentru protecția muncii din FEPA nici nu ar fi știut de venirea buzoienilor, iar fișele de protecția muncii ar fi fost încheiate pentru muncitorii din Buzău abia după câteva zile de la accident.

Pe deasupra, responsabilul FEPA pentru protecția muncii nu ar fi avut acces toată luna august la locul accidentului, ținut „steril” de conducerea societății. Or legea prevede obligativitatea accesului responsabilului cu protecția muncii la locul accidentului. „Dacă se va dovedi că accidentul mortal a fost cauzat de lipsa de informare a muncitorului din Buzău cu privire la condițiile specifice de muncă de la FEPA, consecințele pentru conducerea întreprinderii pot fi penale”, ne-au spus surse apropiate anchetei.

La fel de grav însă, în spațiul public au apărut informații precum că instalația care ar fi fost tăiată nu făcea parte din lista aprobată de adunarea generală a creditorilor pentru valorificare. Euroconturi SPRL a negat însă doar că instalația pe care o tăia buzoianul ar fi fost pusă sub sechestrul ANAF.

ANAF nu a comentat încă, dar a cerut deja judecătorului sindic înlocuirea administratorului judiciar al FEPA Bârlad.

Citește și VIDEO Comuna cu „handicapați”. Cum te ungi primar pe viață. Metoda Livezi – Vâlcea

Parchetul Bârlad a intrat pe fir

Dezastrul este întregit de acuzații de gestiune frauduloasă a bunurilor FEPA. Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad are în lucru o plângere penală pentru infracțiuni de gestiune frauduloasă. Fostul șef al departamentului Achiziții și Depozite, dat afară cum a îndrăznit ”să-și bage nasul”, le-a povestit procurorilor  despre…

Singura dată când am îndrăznit să merg în zona în care se află depozitele de materii prime, în data de 29 iunie 2020, am constatat că există „munți” de deșeuri de table în dreptul halei AMC (aparate de măsură și control – n.n.), hală care la momentul respectiv era dezmembrată până la nivelul zidurilor și acoperișului, că lipsesc un număr considerabil de utilaje din zona de prese… gestionarul (magaziei – n.n.) m-a informat că până la acea dată nu primise niciun fel de documente privind deșeurile generate în urma dezmembrării halei AMC, și ulterior comercializate … rog organele de cercetare să verifice”.   

Pe vremuri pârjoleam țara să ne apărăm de invazii

FEPA Bârlad
FEPA Bârlad, ieri mândria industriei, azi la un pas de faliment.

Mulți dintre oamenii mai în vârstă au auzit poate de FEPA Bârlad doar după numele echipei de fotbal care juca pe vremuri în Divizia B.

Alții, cei care lucrau în fabrici pe când România se autointitula cu mândrie „industrial-agrară” știu despre întreprinderea din Bârlad ca o articulație-cheie a industriei românești.

Un vechi specialist din Centrala Industriilor ne explică ce înseamnă fabrica din urbea care ni l-a dat pe Cuza: „FEPA Bârlad? Toată industria apela la ei: sectorul energetic (inclusiv energetica nucleară), mineritul, chimia și petrochimia, metalurgia, constructiile de masini, industria alimentară, materialele de constructii, telecomunicațiile, transporturile feroviare, industrializarea lemnului, telecomunicațiile, textilele și pielăria… Sunt bătrân acum, nu mi le mai amintesc pe toate…”.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Un panegiric – de remarcat clienți pe care Fepa a câștigat licitații,Transgaz,Romgaz, ENi,Technip, Gazprom… în ultimii ani . Dar lipsa unei strategii naționale , de renaștere a industriei românești, lipsa de viziune până la inconștientă a clasei politice duce la un rezultat așteptat. Nu cred în minuni, interese meschine vor fi și de data asta învingătoare.(au murit giganți gen CS Hunedoara,CS Reșița,Faur,IMGB,UPETROM,CUG Iași etc…. și nu a pasat nimănui… de ce ar conta FEPA..?)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.