EXCLUSIV | Cum trăiesc românii din Israel sub amenințarea rachetelor: „După gardul ăsta a fost prima bombă” | VIDEO

Românii Dragoș Nelersa și Oliwer Eisig au povestit, la „Interviurile Cetateanul.net”, care este atmosfera în Israel
Românii Dragoș Nelersa și Oliwer Eisig au povestit, la „Interviurile Cetateanul.net”, care este atmosfera în Israel

Aproximativ 130 de rachete au fost lansate de Hamas spre Tel Aviv și împrejurimi, marți seară, la o zi după ce forțele aeriene israeliene au distrus o clădire de 10 etaje în care își aveau birourile lideri islamiști palestiniene.

Atacurile au continuat și miercuri noaptea, iar armata israeliană a transmis că de la începutul violențelor au lansat aproximativ 850 de rachete asupra Israelului.

Cele mai multe dintre rachetele trimise spre Israel din Fâșia Gaza au fost eliminate de scutul antirachetă israelian. Cu toate acestea, cinci civili au fost uciși. Totodată, în violențele începute luni în Gaza și-au pierdut viața 35 de palestinieni.

„Se trage! Începând cu ora 9 seara au sunat sirenele în toată zona de centru și de sud a Israelului, ne-am adăpostit în camerele protejate. În general, toate clădirile construite după 1980, pentru fiecare apartament este o cameră protejată, cu pereți foarte groși, cu geamuri și uși de oțel, ca în astfel de situații să ne putem adăposti. Suntem instruiți de către centrele de apărare civilă, știm ce avem de făcut. Ne-am adăpostit imediat. Din păcate, a fost efectiv o ploaie de rachete. A mai fost așa ceva, dar așa dur n-a mai fost. A început să sune alarma și nu se mai oprea. 45 de minute a sunat alarma în continuu la mine în oraș”, a povestit, la „Interviurile Cetateanul.net”, Dragoș Nelersa, jurnalist la Ziarul Gazeta Românească din Israel.

Jurnalistul a mai spus că pentru cei din Ierusalim este o premieră, nefiind obișnuiți cu astfel de atacuri, care s-au întâmplat mai frecvent în partea de sud a Israelului, în orașele de graniță cu Fâșia Gaza.

Oliwer Eiseg, organizator de evenimente în Israel, a povestit că a început să sune alarma și a crezut că e vorba de o comemorare, însă „apoi au început rachetele să zboare”. „În Ierusalim toate drumurile sunt închise și sunt filtre de poliție. Eu, dacă vreau să ies din casă nu am voie, la primul sens giratoriu, mă blochează poliția. Școlile sunt închise. După gardul ăsta a fost prima bombă”, a mai spus Oliwer Eiseg.

Urmăriți întreaga intervenție a românilor din Israel, la „Interviurile Cetateanul.net”, mai jos:

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.