joi, mai 30, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalEXCLUSIV Constanda, liber să construiască turnuri P+11 în Parcul Bordei! Ce spune...

EXCLUSIV Constanda, liber să construiască turnuri P+11 în Parcul Bordei! Ce spune primarul Firea

-

Astrele s-au aliniat iarăși pentru omul de afaceri Costică Constanda! Afaceristul are din nou dreptul să ceară PMB să-i aprobe construirea de blocuri P+11 în Parcul Bordei, potrivit unui certificat de urbanism emis de Primăria Municipiului București și semnat de primarul Gabriela Firea.

Certificatul de urbanism atestă faptul că pe terenul din strada Turgheniev 11-15 se pot construi imobile pe baza unui PUZ din 2007. Potrivit indicatorilor urbanistici aprobați atunci – Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 32% și Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3,8, Costică Constanda are dreptul să construiască imobile P+11 etaje.

Certificatul de urbanism

Constanda
Certificatul de urbanism primit de Constanda

După binecunoscutul contract de schimb cu sultă prin care a primit de la Municipalitate Satul Francez în contrapartidă cu terenurile din Parcul Bordei, Costică Constanda a rămas cu un „rest” de 5.000 de metri pătrați din Parc, pe strada Turgheniev și pe bulevardul Aviatorilor. În 2008 însă, Parlamentul a dat legea 170, prin care declara tot parcul de utilitate publică, urmând ca exproprierea să fie făcută de Ministerul Mediului. Procedura de expropriere nu s-a finalizat însă, iar omul de afaceri nu a primit depăgubirea prevăzută de lege, astfel că acesta ar putea acum să-și exercite nestingherit dreptul de proprietate.

Ca urmare, pe 8 martie 2017, Gabriela Firea i-a elberat omului de afaceri Costică Constanda certificatul de urbanism nr. 214, emis în scop de informare, care atestă că pe terenul din Parcul Bordei (strada Sergheevici Turgheniev nr. 11-15) pot fi construite blocuri turn cu 11 etaje. „Până la data prezentei, din actele prezentate în dosar nu rezultă că s-a încheiat procedura de expropriere a terenului de 1605,8 m.p. al soților Constanda prin plata despăgubirilor aferente (…) fiind repuși în situația anterioară exproprierii din punct de vedere al exercitării nestingherite a tuturor atributelor dreptului de proprietate, inclusiv PUZ aprobat cu HCGMB 269/03.10.2007, cu POT=32%, CUT=3,8, conform legii 350/2001”.

Surse juridice au declarat că într-adevăr, PUZ-ul din 2007 nu este expirat. „PUZ-ul (n.r. planul de urbanism zonal) a «înghețat» doar, la data declarării terenului ca fiind de utilitate publică, iar PUZ-ul s-a «reactivat»”. Într-adevăr potrivit legii 350/2001, modificată în 2013, „în cazul imobilelor declarate ca fiind de utilitate publică (…), documentaţiile de amenajare a teritoriului şi urbanism, aflate în vigoare la data declarării utilităţii publice, sunt repuse de drept în vigoare pentru o perioadă egală cu cea pentru care au fost emise iniţial, începând cu data la care utilitatea publică încetează din orice cauză”.

Firea: ”Actul are doar caracter de informare”

Constanda
Sentința prin care CGMB a fost obligată, în 2007, să aprobe PUZ-ul lui Constanda în Parcul Bordei

Primarul Gabriela Firea a ținut să sublinieze, pentru Cetățeanul.net, că actul pe care l-a semnat nu îi dă dreptul lui Constranda să construiască. „Este vorba de un certificat de urbanism informativ, NU eliberat în vederea executării lucrărilor de construire. Certificatul conține reglementările din documentația de urbanism aplicabilă terenului conform PUZ aprobat ca urmare a unei hotărâri judecătorești. După cum știți, CGMB a fost obligat, prin hotărâre judecătorească, să emită PUZ pt str. Turgheniev 11-15”, ne-a transmis primarul general.

Specialiști în urbanism au declarat însă, pentru Cetățeanul.net, că dacă Constanda va solicita un alt certificat de urbanism prin care să ceară construirea de imobile P+11 în Parcul Bordei, Gabriela Firea va fi obligată să-i dea același răspuns, dar să condiționeze eliberarea autorizației de construire dde obținerea tuturor avizelor legale!

Cetățeanul TV

4 COMENTARII

  1. Să nu indrazneasca nici primaria nici acest personaj fara scrupule să se atingă de Parcul Bordei. Acest personaj să-si aduca aminte de ceea ce s-a intamplat in 2008 si sa se dea la fund pentru ca este o rusine si nu are ce cauta aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Denunţătorul lui Coldea, acuzaţii BOMBĂ împotriva Laurei Codruţa Kovesi: Este şi o înregistrare pe un vas unde domnul Coldea s-a întâlnit cu doamna Kovesi...

0
Cătălin Hideg, denunţătorul lui Florian Coldea a depus noi probe la DNA printre care trei telefoane care conțin interceptări cu generalul SRI, Dumitru Dumbravă şi Laura Codruţa Kovesi. Mai mult, probele arată că Codruța Kovesi s-a văzut cu Florian...