Este haos la Constanța! Șefa ANAF a dat vămile peste cap

ANAF
Activitatea importatorilor din Portul Constanța a fost paralizată, în urma unei decizii neinspirate luată de ANAF

Haos în vămi din cauza unor măsuri neinspirate ale directorului general al Vămilor, avizate de șefa ANAF Mirela Călugăreanu. Importatorii sunt obligați să facă operațiunile de vămuire numai la birourile vamale impuse de Călugăreanu.

Sub pretextul întăririi controlului  vamal de securitate și siguranță la trecerea frontierei și de fluidizare a traficului de mărfuri în birourile vamale, directorul general al Vămilor, Marcel Mutescu, i-a obligat pe importatori să facă operațiunile vamale la biroul vamal pe raza căruia își au sediul social.

Măsura îi bagă la cheltuieli consistente pe importatori și aruncă vămile în haos. Șefa ANAF Mirela Călugăreanu a aprobat măsura care a instaurat haosul. De două zile, activitatea imporetatorilor, dar și a firmelor care desfășoară activități conexe importurilor, este complet blocată!

CITEȘTE ȘI: Candidat șoc la Primăria Capitalei. Nu este Băsescu!

Cresc cheltuielile importatorilor din cauza aberațiilor ANAF

ANAF
Președinta ANAF Mirela Călugăreanu și șeful Direcției Generale a Vămilor Marcel Mutescu sunt artizaniii haosului din vămi

Până acum, importatorii aveau libertatea să aleagă biroul vamal unde să efectueze operațiunile de vămuire, în funcție de logistica fiecăruia.

Acum, ANAF susține în mod neverosimil că măsurile îi ajută pe operatorii economici și că simplifică formalitățile vamale, dar importatorii acuză exact contrariul: cheltuielile le cresc foarte mult, iar livrarea mărfurilor este întârziată.

Ei susțin că vor avea pierderi substanțiale dacă vor fi nevoiți să plimbe mărfurile de la granița țării, la biroul vamal pe raza căruia au sediul social, iar apoi la destinatarul final al mărfurilor.

„Un importator din Satu Mare trebuie să transporte mărfurile din Portul Constanța la Satu Mare, pentru a face vămuirea, după care trebuie să le transporte, de pildă la clienți din București, unde sunt scoase pe piață”, au declarat pentru ziarul Cetățeanul surse dintre importatori. 

CITEȘTE ȘI: Justiția anapoda! Polus Cluj vs. Dosarul Băneasa – Spețe similare, soluții contrare

Contestațiile curg pe bandă rulantă 

ANAF
Ordinul ANAF obligă importatorii să plimbe mărrfurile de la un capăt la celălalt al țării

De aceea, societățile care lucrează pentru marile companii din România au contestat deja în instanță măsura aprobată de șefa ANAF Mirela Călugăreanu, considerând-o ilegală și păguboasă, în același timp.

Importatorii acuză că sunt călcate în picioare tocmai regulamentele europene, care prevăd clar că declarația vamală se face la biroul vamal unde sunt prezentate mărfurile în vamă.

Este evident astfel că importatorul are libertatea să-și aleagă singur locul în care urmează să se desfășoare această operațiune în funcție de interesele sale financiare comerciale sau pur și simplu de chestiuni care țin de logistică.

„ANAF încalcă Legea Concurenței” 

Mai mult, susțin cei afectați, măsurile ANAF încalcă flagrant Legea Concurenței, potrivit căreia „sunt interzise orice acţiuni ale organelor administraţiei publice centrale sau locale, având că obiect sau putând avea că efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei”.

Prin impunerea unor asemenea măsuri,  importatorilor care nu mai au posibilitatea de a-și alege biroul vamal, „Autoritatea Vamală intervine nejustificat în exercitarea liberei concurente și restrânge posibilitatea importatorului de a apela la furnizorii de servicii alții decât cei din localitatea unde au sediul social”.

Pe de altă parte societăților furnizoare de servicii conexe activității de import respectiv depozitare manipulare mărturi li se rastrange în mod abuziv activitatea.

Activitatea Portului Constanța, dată peste cap

Situația e disperată mai ales pentru operatorii vamali din Constanța. Firmele cu activități conexe importurilor din Portul Constanța sunt printre cele mai afectate de măsurile dispuse de șefa ANAF Mirela Călugăreanu.

Acestea au încheiate contracte multianuale cu Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPM), care includ programe invesționale obligatorii.

Investițiile au fost asumate în funcție de traficul de mărfuri prognozat din anii anteriori. Astfel, toate facilitățile portuare din Portul Constanța au fost construite de către operatorii portuari (depozite, terminale de containere, platforme) sau achiziționate  (utilaje specific manipulării containereleor sau a mărfurilor) în funcție de acest trafic de mărfuri estimat.

Prin deciziile strâmbe ale ANAF, cei mai mulți dintre clienții acestora (importatori) nu mai pot apela la serviciile lor, pentru că sunt obligați să facă operațiunile de import pe raza sediului social.

Sinecurile șefei ANAF

ANAF

Mirela Călugăreanu, președintele ANAF (foto), este beneficiara unor sinecuri politice, care o ajută să bage în buzunar, anual, circa 100.000 de euro din bani publici. 

Asta în timp ce, în plină pandemie COVID-19, milioanele de români care plătesc impozitele la stat pot cheltui pe lună doar 300-400 de euro, scrie Secunda TV.

Potrivit ultimei declarații de avere depuse de Mirela Călugăreanu, are venituri consistente de la stat.

Ca membru în Consiliul de Administrație al CEC Bank, Călugăreanu încasează o indemnizație de circa 55.000 euro pe an, iar de la Exim Bank, o alta de 25.000 de euro, potrivit relatărilor presei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.