Dragnea și Tăriceanu vor comisie specială de anchetă a alegerilor din 2009! Cum a câștigat Băsescu împotriva lui Geoană

Băsescu

Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu cer Parlamentului înfiinţarea unei comisii de anchetă a alegerilor din 2009 şi a rezultatului scrutinului prezidenţial, în urma căruia Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte.

Solicitarea vine ca urmare a dezvăluirilor făcute de Dan Andronic, care a afirmat că George Maior, Florian Coldea, Laura Codruţa Kovesi şi Gabriel Oprea ar fi fost implicaţi în procesul electoral din 2009. Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu consideră că sunt puse în discuţie principii ale statului democratic, ale statului de drept şi încălcarea principiului separării puterilor în stat, iar declaraţiile din spaţiul public trebuie clarificate.

Dezvăluirile lui Dan Andronic agită lumea politică

Băsescu
Dan Andronic, directorul „Evenimentul Zilei”

Dezvăluirile lui Dan Andronic (pe atunci consultant politic în echipa lui Traian Băsescu) despre turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009 sugerează măsluirea competiţiei electorale, deci loveşte direct în temelia democraţiei. „Ca să fie clar, am auzit multe scenarii legate de alegerile prezidențiale din 2009. În mod cert, Traian Băsescu a câștigat alegerile, cum și de ce s-a votat în Diaspora a rămas doar o problemă a istoricilor, dar pot spune cu certitudine că aportul lui George Maior, Florian Coldea, Laura Codruta Kovesii, Gabriel Oprea a fost esențial. În ce măsură aveau dreptul să se implice într-un proces electoral, rămâne să judecați fiecare”. Citiți mai multe în EvZ.

În acest context, Dragnea și Tăriceanu afirmă că se impune ca parlamentarii să demareze rapid procedurile pentru a înfiinţa o Comisie de anchetă cu scopul de a înlesni aflarea adevărului, chiar şi după aproape 8 ani de la eveniment, căci acuzaţii de o asemenea gravitate nu se prescriu. Comisia de control a SRI a anunţat deja că l-a invitat la audieri pe Dan Andronic, dar este de menționat că George Maior şi Florian Coldea nu se mai află în fruntea SRI, deci nu mai sunt supuşi controlului parlamentar. În consecință asemenea discuţii nu se pot limita doar la un serviciu de informaţii. Este nevoie de o Comsie specială de anchetă, care are libertatea de a invita la discuţii orice persoană asupra căreia planează suspiciuni, capabilă de o dezbatere transparentă, în prezenţa presei şi a societăţii civile.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.