luni, iulie 15, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDovada că Diavolul și-a băgat coada la Vatican

Dovada că Diavolul și-a băgat coada la Vatican

-

Documente ale Vaticanului publicate marţi, la câteva săptămâni după ce papa Francisc a exclus orice deschidere cu privire la acest subiect, arată că Biserica Catolică este împărţită cu privire la acceptarea femeilor ca diacon, membru al clerului hirotonit în prima treaptă a ierarhiei bisericeşti.

Acordarea unui rol mai important pentru femei în cadrul Bisericii Catolice reprezintă un subiect de dezbateri în cadrul unui sinod al episcopilor catolici. O primă sesiune, neconcludentă, a avut loc anul trecut. Marţi, Vaticanul a dat publicităţii un document de lucru pentru informare cu privire la discuţiile ce vor continua în a doua sesiune a sinodului, ce va avea loc în luna octombrie.

„În timp ce unele biserici locale solicită admiterea femeilor în rândul diaconilor, altele îşi reiterează opoziţia”, conform documentului.

„La timpul potrivit”

Precizând însă că subiectul femeilor diacon nu se va afla pe agenda sinodului, documentul afirmă că „reflecţia teologică (asupra acestui subiect) trebuie să continue, la timpul potrivit şi în mod adecvat”.

Celibatul preoţilor – o altă tradiţie ce ar putea fi reformată – nu a fost menţionată, în timp ce documentul susţine că episcopii africani studiază „implicaţiile teologice şi pastorale ale poligamiei pentru bisericile din Africa”.

Simpozionul Conferinţelor Episcopale din Africa şi Madagascar (SECAM) va raporta cu privire la aceste chestiuni la întrunirea din octombrie, conform cardinalului Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor.

Diaconii, la fel ca preoţii, sunt slujitori hirotoniţi şi ambele categorii sunt destinate exclusiv bărbaţilor.

Diaconi femei au existat la începutul creştinismului, dar nu este clar ce rol îndeplineau în cadrul Bisericii.

În prezent diaconii nu pot susţine Liturghia, dar pot susţine predici, pot propovădui în numele Bisericii, pot boteza şi oficia căsătorii, slujbe de veghe şi înmormântare şi chiar pot conduce o parohie.

„Femeile sunt pe deplin egale cu bărbaţii”

Documentul Vaticanului subliniază nevoia de a „oferi o recunoaştere deplină” femeilor în cadrul Bisericii, precizând că „în virtutea Botezului, femeile sunt pe deplin egale cu bărbaţii”.

Într-un interviu oferit programului „60 Minutes” al televiziunii CBS din SUA ce a fost înregistrat în luna aprilie şi difuzat în mai, papa Francisc a răspuns cu un sec „nu” la întrebarea privind hirotonirea femeilor ca diaconi. El a adăugat însă că deseori femeile ajung să îndeplinească roluri similare diaconilor în cadrul Bisericii, fără a dispune de titlu în mod formal. „Femeile sunt de mare folos ca femei, nu a slujitori hirotoniţi”, a susţinut el.

Întrebat despre remarcile papei, cardinalul Grech a oferit un răspuns care însă nu exclude complet hirotonirea femeilor din viitorul Bisericii Catolice. „Deocamdată este un ‘nu’, dar în acelaşi timp Sfântul Părinte a spus că reflecţia teologică şi studiul trebuie să continue. Pentru mine aceasta nu este o contradicţie”.

Cunoscut sub titlul de „Instrumentum laboris”, documentul a fost prezentat după consultări cu conferinţele episcopale naţionale, teologi, instituţii şi asociaţii catolice din întreaga lume.

Atingând un alt subiect controversat, textul nu include nicio referinţă directă la comunitatea LGBT, dar lansează un apel la o mai mare „incluziune”.

„Pe toate continentele apare o necesitate privindu-i pe oamenii care, din diferite motive, sunt sau se simt excluşi sau la marginea comunităţii ecleziastice, sau care se luptă să obţină recunoaşterea completă a demnităţii lor şi a darurilor ce sunt incluse în ea”, conform documentului.

De asemenea documentul recunoaşte apelurile pentru o mai mare transparenţă şi răspundere a liderilor Bisericii şi o mai mare implicare a laicilor catolici în treburile Bisericii, inclusiv ca răspuns la abuzurile sexuale şi scandalurile financiare şi în chestiuni pastorale.

Citește și Ministerul Educaţiei a ascuns Strategia potrivit căreia părinţii şi copiii vor fi educaţi să accepte homosexualitatea

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Alertă: Deţinut evadat căutat în toată ţara

0
Un deținut a evadat de la Penitenciarul din Deva. În momentul în care a reușit să fugă, bărbatul se afla la muncă în apropierea închisorii. CITEŞTE ŞI: Scandal la Penitenciarul Ploieşti după o bătaie între deţinuţi Conform reprezentanților penitenciarului, acesta era...