Din nou le suflăm bulgarilor în ceafă. La Sofia s-a inaugurat linia de metrou care leagă centrul oraşului de aeroport. Bucureştenii mai au de aşteptat

metrouNici în perioada comunistă şi nici în anii 90 Sofia nu avea metrou. Bulgarii s-au apucat mai târziu ca românii să sape tuneluri pe sub oraş. Cu toate acestea, locuitorii Sofiei le-au luat-o înainte celor din Bucureşti şi acum pot ajunge la aeroport cu metroul. În Capitala României nu s-a făcut mai nimic în acest sens.

La Sofia funcţionează de două zile linia de metrou care face legătura dintre centrul oraşului şi aeroport. Noul tronson de metrou, situat în zona de nord-est a Capitalei Bulgariei, este realizat prin prelungirea rețelei de metrou existente.

Noua linie de metrou, cu o lungime de cinci kilometri, are patru stații: Drujba, Iskarsko Şose, Sofiiska Sveta Gora și Aeroportul Sofia. O călătorie cu metroul costă aproximativ jumătate de euro (două leva).

Costul total al lucrărilor a fost de 407 milioane de leva (aproximativ 200 milioane de euro), precizează agenţia bulgară Novinite. Numai că jumătate din această sumă, mai precis 215 milioane de leva, a fost obţinută de la Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Transport 2007 – 2013.

Extinderea rețelei de metrou a orașului Sofia a costat circa 17 milioane de euro pe kilometru pentru tronsoanele din subteran şi 11,4 milioane de euro pe kilometru pentru tronsoanele de suprafață.

După ce a luat Băsescu creditul pentru metrou, nimeni n-a mai făcut nimic

La Bucureşti, autorităţile nu au trecut de faza proiectelor în ceea ce priveşte magistrala de metrou care ar urma să legea oraşul de aeroport, pornind de la staţia existentă 1 Mai.metrou

Asta cu toate că, încă din 2010, Guvernul României a contractat un credit de 320 milioane de euro de la Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA). Actele pentru acordarea împrumutului au fost semnate, la vremea respectivă, chiar de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, care s-a deplasat special la Tokyo.

De atunci însă totul a rămas doar pe planşetele proiectasnţilor. Magistrala 6 de metrou care va lega reţeaua existentă din Capitală de Aeroportul Otopeni ar urma să aibă 14,2 kilometri şi 12 staţii.

Cele 12 staţii de pe traseul de metrou spre Aeroport vor fi Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu şi Aeroport Henri Coandă -Otopeni. Magistrala 6 de metrou 1 Mai – Aeroport Henri Coandă este estimată să coste aproximativ un miliard de euro.

Riscăm să pierdem meciurile de la Campionatul European de fotbal 2020

Mai grav este că ne-au tras de mânecă şi autorităţile europene, care ne-au lăsat în ofsaid. Atunci când a decis ca România să organizeze la Bucureşti patru meciuri din Campionatul European de Fotbal 2020, UEFA a pus şi unele condiţii autorităţilor centrale şi locale de pe malurile Dâmboviţei.

metrouCea mai importantă dintre acestea consta în asigurarea, până în 2020 a unei legături feroviare (supraterane sau subterane) între Aeroportul Henri Coandă şi centrul oraşului. Oficialii UEFA remarcau conexiunea deficitară dintre aeroport şi Bucureşti, mai exact Arena Naţională.

Aşa că Bucureştiul este în pericol să piardă organizarea a patru meciuri de la Campionatul European de Fotbal 2020, din cauza legăturii deficitare dintre Aeroportul Henri Coandă şi oraş. La începutul lunii martie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a evitat să dea un răspuns tranşant la întrebarea când va fi gata magistrala de metrou 1 Mai – Aeroport Henri Coandă.

Ioan Rus a spus că se pregăteşte începerea lucrărilor la magistrala de metrou 1 Mai – Aeroport Henri Coandă. „În următoarea lună iese toată documentaţia. Avem în vedere şi varianta pe calea ferată, însă construcţia metroului va rezolva o mare parte din problemă”, a spus Rus. Întrebat de Cetateanul.net dacă magistrala de metrou va fi gata până în 2020, ministrul a preferat să dea un răspuns ardelenesc, cu tâlc: „Depinde cât de nemţi vom reuşi să fim”.

În luna septembrie a anului trecut, Bucureştiul a fost desemnat, la Geneva, de membrii Comitetului Executiv al UEFA, să găzduiască, pe Arena Naţională, patru meciuri, trei din faza grupelor şi unul din optimile de finală, în cadrul turneului final al Campionatului European de fotbal din 2020, alături de alte 12 oraşe.

În decembrie 2012, UEFA hotărâse să organizeze, sub sloganul “EURO pentru Europa”, un turneu final de-a lungul întregului continent, pentru a marca 60 de ani de la prima ediţie a Campionatului European de Fotbal, care a avut loc în 1960.

Citeşte şi Bucureştiul riscă să piardă organizarea a patru meciuri de la Campionatul European 2020. Metroul spre Otopeni va fi gata „dacă vom fi nemţi”, spune Ioan Rus

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.