DIICOT a preluat ancheta de la Caracal. Principalul suspect este audiat

sursa foto: Google
sursa foto: Google

Procurorii DIICOT au preluat, în cursul nopții trecute, ancheta în cazul crimelor de la Caracal. Inițial, cazul fusese anchetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, dar instituția și-a declinat competența în favoarea DIICOT Craiova. Din cauza erorilor făcute în timpul investigației, au fost demiși șeful Politiei Române, șeful Inspectaratului Județean de Poliție și prefectul de Olt.

Procurorii de la DIICOT au preluat acest caz care seamănă ca mod de operare cu un altul din luna aprilie. Potrivit anchetatorilor, „în data de 15.04.2019, lucrătorii Postului de Poliție Dioști au fost sesizați, prin plângere, de către o persoană de sex masculin, din comuna Dioști, sat Radomir, jud. Dolj, cu privire la faptul că, nepoata sa, în vârstă de 18 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliul din comuna Dioști către municipiul Caracal și nu a mai revenit.” De aceea, procurorii au decis să ancheteze ambele dispariții, a fetei de 18 ani și a adolescentei de 15 ani, dispărută joi 25 iulie.

„La data de 26.07.2019,în baza art. 63 C.pr.pen. rap. la art. 43-45 C.pr.pen., cu aplic. art. 50 C.pr.pen. și a art. 11 alin. 1 pct. 5 din O.U.G. 78/2016, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenței de soluționare a cauzei penale înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, prev. de art.210 C.p. alin.1 lit. a C.p., având în vedere faptul că, din datele obținute de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal și ulterior din surse publice, au rezultat indicii că între cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt și cauza penală a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova există cazul de reunire prev. de art. 43 alin. 2 litera a C.pr.pen..

Astfel, s-a constatat același modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliștilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniștirea lor sau inducerea unei piste false),precum și împrejurările de timp și de loc”, se arată în comunicatul DIICOT.

Pe parcursul nopții suspectul principal Gheorghe Dincă a fost audiat. El susține că este nevinovat, însă în curtea lui au descoperit rămășițe umane și obiecte care ar fi aparținut ultimei sale victime.

Erori ale anchetatorilor, urmate de demisii

Fata dispărută cu o zi în urmă apucase să sune la 112, dar STS a furnizat o arie în Munţii Apuseni şi alte trei adrese greşite. A durat 19 ore până când Poliția a reușit să găsească, în Caracal, locul în care  fata de 15 ani a fost omorâtă și arsă.

Președintele României, Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și alți miniștri au solicitat desfășurarea cu celeritate a unor anchete și demisia celor care au acționat greșit în timpul acțiunii de salvare. Șeful Politiei Române a fost demis și, odată cu el, au plecat din funcții șeful Inspectaratului Județean de Poliție și prefectul de Olt.

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.