Dezastru fără precedent la RADET. Regia vitală pentru Capitală – falimentată de Guvern și Primăria Capitalei

ANAF a executat silit RADET privind cota de TVA. Regia nu are bani să repare nici măcar o ţeavă, iar milioane de bucureşteni riscă să rămână fără apă caldă. Angajaţii Regiei au ieșit în stradă, pentru că au blocate conturile 100% de către ELCEN şi nu mai au niciun leu pentru întreţinerea infrastructurii. ANAF a dispus însă executarea silită a RADET.

Astfel, potrivit reprezentaţiilor RADET, la numai o zi după proteste- ANAF a dispus executarea silită a regiei privind cota de TVA. Nu mai puţin de 1,7 milioane de lei au fost luați din conturile RADET. În timp ce bucureştenii riscă să rămână fără apă caldă, Primăria Capitalei nu a alocat bani de investiţii, iar Guvernul nu ia nicio măsură pentru rezolvarea problemei dintre RADET şi ELCEN, guvernanţii au decis să execute silit instituţia pentru cota de TVA.

Turcescu, scrisoare deschisă către Cioloş pe tema RADET

Robert Turcescu a trimis o scrisoare deschisă premierului Dacian Cioloş. “Slavă Domnului, nu suntem pe picior de război, dar suntem la doar cîteva luni distanţă de un adevărat dezastru: un milion şi jumătate de bucureşteni ar putea îngheţa în iarna anului 2016 în propriile apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire gestionat de RADET”, şi-a început scrisoarea candidatul PMP la Primăria Capitalei.

Potrivit acestuia, criza financiară fără precedent în care se află Regia de termoficare din Bucureşti face imposibilă în acest moment nu doar funcţionarea propriu-zisă a acestei entităţi economice, dar anulează în cel mai propice moment din an orice lucrare de intervenţie, întreţinere, revizie şi reparaţii a sistemului care alimentează cu apă caldă şi căldură majoritatea locuitorilor Capitalei României.

“Nu sînt bani, nu există voinţă politică pentru rezolvarea acestei adevărate crize de sistem şi, mai ales, nu există competenţă managerială şi administrativă la nivelul Primăriei Capitalei şi al Ministerului Energiei pentru a soluţiona o problema dincolo de agenda campaniei electorale în care ne aflăm în aceste zile. Vorbim, totuşi, de Capitala României, oraşul care dă acestei ţări cel mai mare procent din produsul intern brut”, mai scrie Turcescu.

Redăm scrisoarea lui Robert Turcescu, care arată dezastrul

 SCRISOARE DESCHISĂ

Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

Domnule Prim-Ministru Dacian Cioloş,

Slavă Domnului, nu sîntem pe picior de război, dar sîntem la doar cîteva luni distanţă de un adevărat dezastru: un milion şi jumătate de bucureşteni ar putea îngheţa în iarnă anului 2016 în propriile apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire gestionat de RADET. Criză financiară fără precedent în care se află Regia de Termoficare Bucureşti face imposibilă în acest moment nu doar funcţionarea propriu-zisă a acestei entităţi economice, dar anulează în cel mai propice moment din an orice lucrare de intervenţie, întreţinere, revizie şi reparaţii a sistemului care alimentează cu apă caldă şi căldură majoritatea locuitorilor Capitalei României.

Nu sînt bani, nu există voinţă politică pentru rezolvarea acestei adevărate crize de sistem şi, mai ales, nu există competenţă managerială şi administrativă la nivelul Primăriei Capitalei şi al Ministerului Energiei pentru a soluţiona o problema dincolo de agenda campaniei electorale în care ne aflăm în aceste zile.

Vorbim, totuşi, de Capitală României, oraşul care da acestei ţări cel mai mare procent din produsul intern brut. Ce vină au bucureştenii că ani de zile la conducerea RADET nişte politruci nevolnici deghizaţi în administratori ai oraşului au adus în faliment sistemul centralizat de încălzire? Ce vină au bucureştenii şi angajaţii RADET că vreme de aproape trei decenii infrastructură de termoficare a Capitalei a fost lăsată să putrezească ajungînd azi în situaţia critică de a ameninţă viaţă locuitorilor acestui oraş pe timp de iarnă?

Poate nu va pasă, domnilor, dar ar trebui să va îngrijoreze! Pentru că în această iarnă, a anului 2016, dacă nu se vor găsi măsuri urgenţe de stabilizare a situaţiei, pe lîngă bucureştenii din apartamentele îngheţate bocnă se va intră într-o criză teribilă pe toate palierele: vor fi şcoli, spitale şi instituţii publice care nu vor mai putea funcţiona din cauza sistării agentului termic! Insist să înţelegeţi că TREBUIE să va implicaţi în rezolvarea conflictului ELCEN-RADET.! Va rog să înţelegeţi că RADET are nevoie urgenţă de fonduri pentru a face măcar reviziile necesare programate în această perioada din an. Vreau să înţelegeţi că această scrisoare deschisă e rezultatul unor discuţii punctuale şi aplicate cu angajaţii şi sindicaliştii RADET şi că nu constituie un banal apel electoral.

Trag acest semnal de alarmă şi va adresez această scrisoare deschisă pentru că Bucureştiul este azi un oraş abandonat de administratorii lui, iar situaţia specială în care se află RADET reclamă măsuri excepţionale. Fără urmă de ironie, spun apăsat că ar fi necesară convocarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru analizarea acestei situaţii avînd în vedere că Bucureştiul se află la distanţă a doar cîteva luni de o posibilă situaţie de criză fără precedent: un milion şi jumătate de oameni prizonieri ai frigului în propriile apartamente.

Va rog să gîndiţi la rece acum, cît încă e cald afară.

Cu îngrijorare,

Robert Turcescu

Robert Turcescu a postat și un filmuleț în care se vede dezastrul de sub pământ și cât de șubredă este infrastructura RADET, adică țevile prin care se transportă apa caldă și căldura în casele a peste 1,2 milioane de bucureșteni.

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. Sa faca radet firma privata sa poata negocia patronu cu cat cumpara si vinde Gcal. Sa asi faca firma eficienta, sa iasa pe plus, din care patronu sa castige si el, ca de aceia munceste. Si filmuletu cu dezastru de sub pamant e o smecherie reportericeasca, sa filmat intrun canal unde minunati bucuresteni au furat capacul iar alti minunati cetateni arunca gunoiul, probabil ghena e la vreo 2 metri distanta, conductele sunt pe sus si stau bine mersi, apa nu pare sa fie fierbinte ca si cum ar fi de termoficare ci mai de graba de la ploaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.