duminică, iunie 23, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalDespăgubirile pentru proprietățile preluate abuziv, micșorate prin lege. Ce a făcut George...

Despăgubirile pentru proprietățile preluate abuziv, micșorate prin lege. Ce a făcut George Băeșu, președintele ANRP

-

Românii vor primi mai puțini bani de la stat pentru terenurile și bunurile imobile care le-au fost confiscate abuziv de către comuniști, după ce parlamentarii PSD au modificat, în „liniște”, Legea 165/2013 (privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România).

Despăgubirea nu se mai face la valoarea actuală a terenurilor și imobilelor, ci la aceea pe care o aveau acestea când au fost luate cu japca de către comuniști. „Artizanul” modificării a fost chiar George Băeșu, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și al Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI).

CNCI a schimbat procedura cu un an înainte de modificarea legii

Legea 165/2013 reglementa, printre altele, că românii ale căror terenuri nu le mai pot fi retrocedate în natură vor fi despăgubiți cu puncte, fiecare punct având valoarea de un leu. Potrivit legii, evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face, de către Secretariatul Comisiei Naţionale, prin aplicarea grilei notariale valabilă la data intrării în vigoare a legii (17 mai 2013). Astfel, până în vara anului 2016, orice român care nu purtea recupera în natură bunul de care fusese deposedat, a primit despăgubiri în puncte la valoarea din 2013 a terenului. Despăgubirea a fost favorabilă mai ales pentru românii al căror teren nu a a mai putut fi retrocedat în natură, deoarece acesta, agricol în anii ’50, era ocupat acum cu construcții, ca urmare a extinderii orașelor. Neputând să-și recupereze terenurile, ei au fost despăgubiți la valoarea „la zi” (din 2013) a terenurilor pe care nu le-au mai putut recupera.

În urmă cu un an, însă, Secretariatul CNCI a emis o decizie prin care să le dea mai puțini bani proprietarilor sau urmașilor proprietarilor deposedați de bunuri de regimul comunist. Astfel, prședintele Băeșu și ceilalți membri ai comisiei au hotărât să-i despăgubească pe foștii proprietari, potrivit categoriei de folosință pe care o avea când le-au fost luate de domuniști. Astfel, după ce că nu și-au putut recupera terenurile, agricole odinioară, deoarece erau ocupate acum de clădiri de birouri sau de magazine, proprietarii sunt despăgubiți ca și cum terenul ar fi rămas agricol, deși este acum chiar și în centrul orașului. În acest fel, despăgubirile au scăzut chiar și de zece ori, ne-au spus unii dintre proprietarii afectați.

Legea 165/2013, modificată pe șest

Hotărârea secretariatului CNCI risca însă să ajungă cândva, în atenția procurorilor care să cerceteze dacă aceasta respecta legea ad-literam sau era sau nu un abuz împotriva celor deposedați (tot abuziv) de către comuniști. Riscul pentru Băeșu și colaboratorii săi din CNCI era complicat și de faptul că prin mai multe hotărâri judecătorești se calculaseră despăgubirile potrivit folosinței din 2013, nu cea de acum 60-70 de ani.

În 2017 însă, George Băeșu i-a convins pe parlamentarii PSD să propună și să voteze schimbarea legii după chipul și asemănarea deciziei pe care o luase el și colegii săi încă de anul trecut. Astfel, cu o simplă modificare a art 21 alin (6) din lege, s-a consfințit reducerea despăgubirilor pe care statul le acordă celor deposedați fără drept în anii ’50:

Textul inițial al legii

Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a prezentei legi de către Secretariatul Comisiei Naţionale şi se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu”.

Legea modificată de PSD cu sprijinul lui Băeșu

Evaluarea imobilului ce face obiectul deciziei se face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrării în vigoare a Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului şi a categoriei de folosinţă la data preluării acestuia, şi se exprimă în puncte. Un punct are valoarea de un leu”.

Băeșu spune că își apără țara

Rămâne poate de lămurit dacă Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a hotărât legal să schimbe modul de acordare a despgubirilor, în pofida hotărțârilor judecătorești contrare. „Dacă totuși Băeșu a procedat legal, atunci de ce a avut nevoie să schimbe legea? Nu ca să intre în legalitate?”, se întreabă, retoric poate, specialiștii în domeniu. Poate contriolează totuși cineva.

Contactat telefonic, George Băeșu președintele ANRP și șef al CNCI, susține că toate acțiunile sale sunt corecte și legale. Eu îmi apăr țara care se numește România! Eu le dau despăgubiri în funcție de ce au avut pe teren când au fost deposedați. Ei nu au avut mall sau aeroport pe teren, au avut cereale”, ne-0a declarat George Băeșu. Vom reveni.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Curvele tarahoi Dara experiente La Curtea Inalta la Bucuresti Mia demandat certificatul de nastere dela tatal meu ( nascut in 1913) care eu am! Si le am dus personal in lunie la Apel!
    Antisemita Mia zis nu e destul – unde e ultimul testament dela bunicul?!
    I am arat in fata ei grasa o fotografie de camera de gas I’m Auschwitz! Acolo nu seau dat teatamentele!
    Sa le arde toti la anrp – e o Banda de sobolani anti Semiti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Tânăr reţinut după ce s-a dat drept femeie pe internet şi a păcălit mai mulţi bărbaţi

0
Un tânăr din Constanţa a fost reţinut de poliţişti, fiind acuzat că şi-a creat pe reţelele sociale o identitate feminină falsă, reuşind să păcălească mai mulţi bărbaţi să-i remită diverse sume de bani, prejudiciul total fiind de 42.000 de...