Decizie istorică a instanței. Serviciul secret al MAI, obligat să scoată la lumină un raport clasificat. Cazul comisarului șef Cătălin Moșneagu

scandalul autorizațiilor ORNISS
Procurorii militari cercetează dacă retragerea autorizațiilor ORNISS de către DGPI a avut temei legal

Vă mai amintiți de comisarul șef Cătălin Moșneagu, pensionat forțat la 40 de ani în urma scandalului retragerii autorizațiilor ORNISS? După ce s-a luptat ani de zile în instanță pentru a-și recăpăta onoarea care i-a fost pătată, ofițerul a reușit o căștige o bătălie importantă în războiul de sistemul. I-am urmărit cazul cu interes și iată ce am aflat.

Recent, Curtea de Apel Ploiești a dispus anularea autorizației de retragere a accesului la informații clasificate şi a raportului DGPI, prin care comisarul șef Cătălin Moșneagu a fost suspendat din funcție și, în final, silit să treacă în rezervă la doar 40 de ani!?!

„Soluția pe scurt: Admite cererea în parte. Dispune anularea autorizaţiei de retragere a accesului la informaţii clasificate şi a raportului întocmit de DGPI care conţine concluzia verificărilor efectuate. Respinge capătul de cerere privind acordarea daunelor morale. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Ploieşti. Pronunțată în ședința publică azi, 30.01.2024”, au decis judecătorii.

O decizie istorică

Decizia Curții de Apel Ploiești este o premieră în justiție. Este pentru prima dată când un proces cu serviciul secret al Ministerului de Interne ajunge în acest stadiu.

Deși soluția nu este definitivă, aceasta vine să alimenteze numeroasele semne de întrebare ridicate de conduita serviciului secret al MAI de la acea vreme, care i-ar fi ajutat pe șefii de la Interne să-i înlăture din sistem pe ofițerii deveniți incomozi. Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că șeful serviciului de informații al Ministerului de Interne de la acea vreme – Mihai Cristian Mărculescu, i-ar fi ajutat pe șefii MAI să se debaraseze „legal“ de ofițerii incomozi.

Concret, șeful Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), este suspectat că ar fi solicitat abuziv Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) retragerea accesului la informații clasificate pentru mai mulți ofițeri de rang înalt, care i-ar fi deranjat pe mai marii de la Interne, după cum a relatat presa. Această procedură administrativă a fost urmată apoi de suspendarea automată din funcție a celor vizați. Retragerea accesului la informații clasificate se face la propunerea serviciului secret la MAI, iar ORNISS execută fără a verifica. În avizele negative ale DGPI nu sunt indicate motivele, nici articole din lege care stau la baza retragerii certificatului. Asta pentru că informările fostei Doi ș’un sfert“ au caracter de „informație clasificată“ și nu pot fi aduse la cunoștința persoanei vizate.

Avocatul lui Moșneagu, obligat să-și ia certificat ORNISS pentru a putea studia dosarul

Din acest motiv, nici măcar după decizia istorică a Curții de Apel Ploiești, comisarul șef Cătălin Moșneagu nu are acces la raportul DGIPI, în baza căruia i-a fost retras accesul la informații clasificate.

De aici se naște însă o situație cu totul bizară. Avocatul lui Moșneagu, ca să-și poată apăra clientul, a trebuit să urmeze o procedură legală greoaie, pentru a obține un certificat ORNISS, ca să poată studia raportul depus de DGPI la dosar.

Culmea, avocatul nu poate să comunice nimic clientului, fiind vorba de informații clasificate. Acest aspect ne-a fost confirmat chiar de comisarul șef Cătălin Moșneagu.

Cătălin Moșneagu: „Am pus mult suflet în cariera de polițist, poate că pe unii i-am deranjat, dar am încredere în foștii mei colegi”

Contactat de jurnaliștii de la Cetățeanul, comisarul șef Cătălin Moșneagu nu a dorit să comenteze decizia instanței și nici raportul pe care DGPI a fost obligată de instanță să-l depună la dosar.

„Îmi pare rău, dar nu doresc să răspund întrebărilor dumneavoastră punctuale și singurele comentarii pe care le fac sunt că justiția se înfăptuiește, din punctul meu de vedere, doar în sălile de judecată. Rămân încrezător că eventualele erori petrecute în perioada 2018 – 2019 sunt în sarcina oamenilor de la acea vreme și că e deja istorie acum, a trecut mult timp… prea mult timp. Și oricum nu v-aș putea ajuta, eu chiar nu știu ce scrie în acel raport, doar avocatul meu știe. Și pentru că este clasificat, nu mi-a putut spune nici măcar mie care au fost motivele pentru care s-a procedat așa cum s-a procedat. După mine, Ministerul Afacerilor Interne este o instituție importantă care are mecanismele necesare pentru a fi în slujba cetățenilor. Am pus mult suflet în cariera de polițist, poate că pe unii i-am deranjat, dar am încredere în foștii mei colegi, ei știu ce înseamnă această vocație, sacrificiile pe care le implică și se întâlnesc zi de zi cu nedreptăți în activitatea lor. Indiferent de rezultatul demersurilor mele sunt alături de acest minister. Atât. Vă mulțumesc frumos”, ne-a declarat comisarul șef Cătălin Moșneagu.

Pe cine a deranjat comisarul șef Cătălin Moșneagu

Așadar, după ani de zile în care bătut calea tribunalelor, curților de apel, Inaltei Curți de Casație și Justiție și apoi Curții de Apel Ploiești comisarul șef Cătălin Moșneagu a aflat doar că s-au anulat actele care au dus la ridicarea autorizației sale de acces la informații clasificate și implicit la întreruperea carierei, fără a putea ști ce anume a fost invocat și de către cine la acel moment, în 2018.

scandalul autorizațiilor ORNISS
Scandalul polițistului pedofil a creat tensiuni la acea vreme între premierul Mihai Tudose și ministrul Carmen Dan

Desigur, rămâne o curiozitate pentru cititorii noștri pe cine ar putea deranja un ofițer cu studii făcute la timp (Academia de Poliție) și diverse specializări și cine au fost cei care au întocmit, asumat și aprobat documentele care au dus la întreruperea bruscă a carierei acestuia extrem de promițătoare.

Reamintim că, în calitate de șef al Direcției Control Intern din Ministerul de Interne, comisarul-șef Cătălin Moșneagu a fost implicat în anchetele cele mai fierbinți ale Poliției, printre care cazul polițistului pedofil și dosarul violențelor de la mitingul diasporei din Piața Victoriei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.