Cum poate scădea factura la curent chiar și cu 22,8 Kwh pe lună

factura la curent

Facturile la curent au explodat în ultimul an, iar orice metodă de a micșora factura este binevenită. Vezi cum poți economisi chiar și 22,8 Kwh lunar printr-o metodă extrem de simplă.

Surprinzător pentru mulți, deconectarea totală a aparatelor electrocasnice atunci când nu sunt folosite aduce economii serioase în fiecare lună.

Consumul de curent în standby. Cum scădem factura la curent?

Cine are impresia că un aparat electronic sau electrocasnic nu consumă curent atunci când este în standby, se înșeală amarnic. Asta poate explica și facturile mărite, deja umflate de furnizorii de energie.

E demonstrat deja că aparatele care sunt conectate la internet, de pildă, umflă substanțial facturile, chiar dacă sunt oprite. Astfel, un aparat electronic lăsat în standby consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona.

Cât curent consumă aparatele oprite, dar lăsate în priză

Dar, să trecem la exemple concrete. Un televizor oprit, dar conectat la priză, poate consuma anual 9-10 kwh sau chiar mai mult (0,75 Kwh/lună), în funcție de diagonală sau cât de „smart” este. Așa că atunci când pleci dimineaţa de acasă este recomandat să scoţi din priză televizorul. La fel trebuie să procedezi şi când lipsești, pentru mai multe zile, în vacanţă.

Atunci când laşi un încărcător în priză deși telefonul nu mai e conectat, acesta consumă 1,2 wațih pe zi. Un banal TV tuner consumă zilnic în standby cam 22 wațih, circa 0,65 Kwh/lună.

La fel se întâmplă și în cazul unui laptop sau calculator desktop în standby. Consumul unui astfel de aparat este de circa 100 w pe zi, 3kWh pe lună. Potrivit calculelor efectuate de specialiști, un sistem Wi-Fi consumă în jur de 30 kwh/an, adică 2,5 kwh/lună.

Cât consumă electrocasnicele

La fel se întâmplă și în cazul electrocasnicelor. Aparatele cu temporizator, cum este cazul unui cuptor, consumă zilnic peste 110 w. Uitat în priză, un cuptor electric este un dezastru – 3,3 Kwh/lună! De asemenea, un cuptor cu microunde, pe care îl altfel îl folosești o dată sau de două ori pe parcursul unei zile consumă în jur de 13 kwh/an, aproape 1,1 KWh/lună, doar prin faptul că este lăsat alimentat cu energie.

Cât curent consumă aparatele

Dar cel mai mare consumator din casă, chiar și atunci când nu este folosit, este boilerul de la baie sau bucătărie. Aceste aparate înregistrează consumuri anuale între 140 și 180 kw, în funcție de capacitate și de reglarea termostatului. 140 Kwh/an înseamnă mai mult de 11,5 Kwh/lună. De aceea, ar fi indicat să le scoateți din priză atunci când nu le folosiți vreme mai îndelungată.

Cum putem economisi la factura de energie electrică

Ca să economisește energie electrică și deci bani, poți alege să scoți din priză, spre exemplu, aparatele mici de bucătărie. Adică aparatul de cafea, blenderul sau robotul de bucătărie ori cuptorul cu microunde. Ele sunt ușor de scos din priză, însă pot să consume mai mult dacă le lași conectate la curent. De ce? Pentru că majoritatea are indicatoare LED ce afișează ora sau indică dacă aparatul este sau nu activ, iar asta însemnă mai multă energie consumată și ar fi bine să le scoți din priză.

Funcția de hibernare a ecranului te poate păcăli ușor, întrucât, în realitate, laptopurile sau calculatoarele nu opresc procesul de alimentare cu electricitate, ci doar îl limitează. Scoate, așadar, computerul din priză atunci când nu lucrezi la el.

Vestea bună este că electronicele vechi analogice nu trebuie scoase din priză, pentru că nu consumă curent atunci când sunt oprite.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.