Cum e viața în Israelul fără mască? Ce spune celebrul medic român care a făcut prima vaccinare din această țară

FOTO: Rei_Norden42/Pixabay.com
FOTO: Rei_Norden42/Pixabay.com

Herman Berkovits, medicul și prietenul premierului Beniamin Netanyahu, de origine română, spune că în Israel a început să se simtă „sfârșitul pandemiei, deși COVID-ul e în continuare cu noi” și că în fiecare zi sunt între 100 și 200 de cazuri noi.

„58% din populația Israelului e vaccinată și încă în jur de 1 milion de oameni au trecut prin boală, deci suntem peste 65-67% persoane cu anticorpi, dar nu am ajuns la 75% pentru acea imunizare de turmă, cum se spune. Așteptăm și noi acel prag”, a declarat medicul Herman Berkovits, care a vaccinat primul om din Israel, pe premierul Beniamin Netanyahu.

Medicul spune că de zilele trecute se poate circula afară fără mască, însă a rămas obligativitatea ei la interior. Aceste măsuri de protecție sunt menținute în continuare de frica apariției unor noi tulpini. „Avem, de exemplu, tulpina din India, împotriva căreia nu știm dacă vaccinul funcționează. Avem 7 pacienți și se cercetează să se vadă imunitatea față de noua tulpină. De asemenea, foarte important de precizat este că niciuna dintre aceste persoane nu este vaccinată”, a mai adăugat medicul.

Școlile și grădinițele au fost deschise

Medicul Berkovits mai spune și că s-au deschis școlile și grădinițele în mod obișnuit, iar în clase se stă cu măști.

„În Israel a început vaccinarea în urmă cu aproape 4 luni, vă aduceți aminte eu am fost cel care am făcut primul vaccin în Israel, premierului israelian Nataniahu și marele noroc a fost că noi am avut de la început o cantitate mare de vaccinuri pentru toată populația și am putut să facem în fiecare zi vaccinări de la 100.000 până la 150.000 de oameni.

Toți cei care sunt vaccinați primesc acel certificat de vaccinare cu care pot intra în locuri publice, precum săli de spectacole, în aer liber și la interior, în săli de sport. De exemplu, se pot duce la hotel. Până în urmă cu aproximativ o lună, hotelurile erau închise, acum toate sunt deschise pentru toți cei care au acest certificat și pentru toți cei care au copii sub 16 ani. Noi am luat foarte în serios toată treaba și am avut și noroc că am avut și vaccinuri.

Am fost foarte bine organizați, avem niște instituții foarte bine organizate. Avem patru instituții care sunt digitalizate, fiecare persoană care se naște în Israel este obligată să se înscrie la una dintre aceste instituții. Acum așteptăm să se aprobe vaccinarea pentru cei între 12 și 16 ani și noi știm că putem ajungem la 75% și atunci se va ajunge la această imunizare colectivă.

Medicul mai spune că au fost și adolescenți care au făcut vaccinul, au alte probleme medicale și nu s-a observat niciun efect advers. „Aceștia au anticorpi și nu mai au teamă să se îmbolnăvească și să moară. Astăzi avem sub 300 de infectări în fiecare zi, s-au închis multe instituții și spitale COVID. Avem 100 și ceva cu aparate respiratorii. Foarte importantă este această vaccinare. Sunt în jur de 800 de mii oameni care nu s-au vaccinat din diverse motive. Avantajul nu este doar că putem să circulăm fără mască, ci că pot copiii noștri la școală”.

Liber la turism

Începând cu 23 mai, turiștii români vaccinați vor putea să călătorească în Israel pentru a-și petrece vacanțele. Informația a fost dată, într-o declarație comună, de ministrul turismului din Israel, Orit Farkash-Hacohen și a ministrul sănătății, Yuli Edelstein. În prima etapă, va fi permis accesul în Israel doar grupurilor organizate.

Toți vizitatorii vor putea intra în Israel în baza unui test PCR negativ și vor trebui să facă și un test serologic care să ateste existența anticorpilor în urma vaccinării.

Testul serologic pentru români va putea fi eliminat prin semnarea unui acord bilateral între Guvernul Israelului si Guvernul României, prin care Israelul să recunoască certificatul de vaccinare emis de autoritățile din România. În acest sens, Guvernul Israelului a inițiat deja discuții cu partea românească și a trimis deja o propunere la care se așteaptă răspunsul oficial al Guvernului României.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.