Cormoranii Deltei. Conflict de interese la vârful banilor europeni pentru Delta Dunării

Delta Dunării

Afaceri în familie sub paravanul asociației prin care se implementează Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării. Proiectele pe bani europeni implementate prin această asociație sunt „vămuite” de firma soției directorului Sorin Mircea Zaharcu.

Anchetă realizată de Sorin Ghica și Cătălin Antohe

Mai precis, cine contractează servicii de consultanță de la firma soției lui Zaharcu are cale liberă să obțină finanțare pentru proiectele Deltei, spun surse avizate.

Sorin Mircea Zaharcu conduce Asociaţia pentru Dezvoltare lntercomunitară Investiţii Teritoriale Integrate „Delta Dunării” (ADI ITI DD) din 2021, când a câștigat concursul pentru postul de director executiv.

Asociația, de interes public, este vioara întâi în finanțarea din bani europeni a proiectelor din Delta Dunării. Organismul monitorizează implementarea proiectelor, depune rapoarte la Secretariatul grupului de lucru şi în Adunarea Generală ADI ITI DD, subliniind rezultatele, întârzierile preconizate, riscurile etc.

Adică, fix activitatea care i-a adus contracte grase pe filiera proiectelor pe bani europeni alocați dezvoltării Deltei Dunării. Iar contractele au început să curgă.

Nevasta directorului Zaharcu, consultanță pentru proiectele Deltei

Toate unitățile administrativ teritoriale din zona Deltei, care derulează proiecte prin ADI ITI DD – două județe (Constanța și Tulcea) cinci oraşe (Babadag, Isaccea, Măcin, Sulina și municipiul Tulcea) și 33 de comune pot merge oricând la firma Elenei Zaharcu. Loc unde discuțiile, spun răuvoitorii, se poartă mai ales cu soţul Sorin Mircea Zaharcu, directorul asociației.

Cazul miroase puternic a probleme de integritate. Când a fost unic candidat la postul de director general, firma soției lui Zaharcu avea deja mai multe contracte cu primăriile beneficiare de bani europeni de la ITI Delta Dunării. Nimeni din comisia de concurs nu s-a încruntat însă la gândul că ar încălca legislația privind incompatibilitatea și conflictele de interese plus regulamentele europene.

Un conflict de interese există în cazul în care exercitarea imparțială şi obiectivă a funcțiilor  unui actor financiar sau ale unei alte persoane (…) este compromisă din motive care implică familia, viața afectivă, afinitățile politice sau naționale, interesul economic sau orice alt interes personal direct sau indirect”, scrie în Regulamentul European 1046/2018, general obligatoriu pentru toate țările din UE. Care implică familia, interesul economic … Ce spuneți, se potrivește?

Curios nu doar pentru noi, ci și pentru inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ei vor decide dacă sesizează Parchetul) este că firma familiei a mai semnat două contracte și după numirea soțului în fruntea instituției care avizează și monitorizează proiectele – unul de 100.000 de lei cu orașul Măcin (30 decembrie 2021) și altul mai gras (375.000 de lei) cu Babadagul (în 2022).

Contracte „fără număr” cu beneficiari ITI Delta Dunării

Este obligația inspectorilor Agenției Naționale de Integritate (ANI) să stabilească dacă directorul Sorin Mircea Zaharcu se află într-o situație generatoare de conflict de interese sau chiar situație de incompatibilitate.

ANI trebuie să răspundă la întrebarea cum poate fi definită relația între ADI ITI Delta Dunării și coordonatorul său de proiect – directorul executiv Sorin Mircea  Zaharcu, cu firma familiei sale Teche Construct Solutions SRL, care are o sumedenie de contracte încheiate cu beneficiari ITI Delta Dunării, toate prin „procedura” achiziției directe? Chiar dacă în acte unicul asociat și administrator este doar Elena Zaharcu, soția directorului ITI Delta Dunării?!

Enumerăm doar câteva dintre contractele primite de firma Teche Construct Solutions SRL, fără licitație, de la beneficiari ITI Delta Dunării:

  • Orașul Măcin – Servicii de elaborare a strategiei de dezvoltare urbană (100.000 lei)
  • Municipiul Tulcea – Servicii de elaborare a documentațiilor pentru avize/acorduri conform certificatului de urbanism (68.352 lei)
  • Municipiul Tulcea – Servicii de elaborare a documentațiilor pentru avize  obiectiv de investiții Sc. Alexandru Ciucurencu (66.672 lei)
  • Municipiul Tulcea – Servicii de elaborare a documentațiilor pentru avize  Sc. Gimnazială „Constantin Găvenea” (68.352 lei)
  • Municipiul Tulcea – Servicii de elaborare temă de proiectare, expertiză pentru imobilul din str. Victoriei 101 (60.000 lei)
  • Municipiul Tulcea – Servicii de elaborare temă de proiectare, expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic (60.000 lei)
  • Municipiul Tulcea – Servicii de realizare a strategiei de dezvoltare a Mun. Tulcea pe perioada 2021-2030 (69.000 lei) 

Sorin Mircea Zaharcu nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. El a declarat însă, pentru Jurnalist.ro, că deși firma soției încasează bani tocmai de la cei pe care el îi verifică și le dă avize pentru a obține milioanele de euro din banii europeni, nu poate fi vorba de o incompatibilitate: „Înainte de a mă înscrie la concurs, am discutat cu avocați, experți de integritate și alții care m-au asigurat că nu mă aflu într-un conflict de interese. Oricum, de când am câștigat eu concursul, nu cred că firma soției a mai făcut contracte noi cu UAT-urile. Doar le-a finalizat pe cele vechi. Procedurile prin care firma ei a câștigat au fost unele transparente”.

Un concurs cu cântec

Cum aminteam mai sus, angajarea lui Sorin Mircea Zaharcu ridică multe semne de întrebare. Anunțul de angajare publicat de ADI ITI Delta Dunării cuprindea la condițiile de angajare și faptul că persoana care dorea înscrierea la concursul pentru ocuparea postului vacant de coordonator trebuia să nu se afle într-o situație de conflict de interese și/sau incompatibilitate conform prevederilor legale (de exemplu, să nu fie acționar la societății comerciale care să deruleze contracte cu unitățile administrativ teritoriale din cadrul ADI  ITI Delta  Dunării).

Este necesar să fie și verificat dacă au existat situații, cum afirmă sursele noastre în care firma Teche Construct Consulting SRL ar fi fost reprezentată chiar de Sorin Zaharcu, indiferent dacă înainte sau după numirea ca director general ITI Delta Dunării. Altfel, apare riscul să fi pus cormoranii paznici la peștele Deltei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.