luni, mai 27, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalConstructorul american al centralei nucleare de la Doicești și-a amânat primul proiect...

Constructorul american al centralei nucleare de la Doicești și-a amânat primul proiect până în 2030. România s-a grăbit să-și închidă minele

-

România, prin compania RoPower, este prima țară din Europa și a al doilea client din lume al companiei americane NuScale, prin planul de construire a centralei  de mini-reactore nucleare (SMR) de la Doicești (Dâmbovița).

„Începerea de către NuScale a lucrărilor de inginerie și proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menține România pe drumul spre a deveni prima țară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile și fără emisii de carbon”, a declara, în ianuarie, John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale.

Citește și Guvernul și PNRR, două pericole mortale pentru România

La începutul anului, americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, anunţa semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), ce marchează un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Contractul a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principalele şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti.

NuScale a umflat factura cu 75%

Cu sediul la Portland (Oregon), NuScale miza iniţial pe punerea în serviciu a primului său reactor de tip SMR, cu o capacitate de 77 Megawaţi, faţă de aproximativ 1.000 de Megawaţi pentru un reactor standard, în anul 2026 la Idaho Falls (statul Idaho din nord-vestul SUA), însă NuScale a fost nevoită să amâne această dată pentru 2030.

Factura pentru centrala NuScale a fost revizuită în sus cu 75%, până la 9,3 miliarde de dolari, din care 4,2 miliarde de dolari vor fi preluate de diferite entităţi publice. Grupul de municipalităţi, botezat UAMPS, care are contract cu firma NuScale a pierdut o parte din membri şi este imperativ necesar ca până la finele acestui an să se angajeze să preia o anumită cantitate de energie produsă la viitoarea centrală, în caz contrar proiectul riscând să fie anulat.

Mai multe companii americane dezvoltă în prezent propriul lor SMR (small modular reactors), mai ieftin decât un reactor nuclear clasic şi cu un interval de construcţie mai scurt şi cu un consum de combustibil mai mic, deci cu mai puţine deşeuri nucleare.

Însă până acum doar un singur model de SMR, cel dezvoltat de start-up-ul NuScale, a fost validat de Comisia de reglementare a activităţilor din domeniul nuclear (NRC) din SUA, în luna ianuarie a anului trecut, la şase ani de la depunerea cererii de validare.

Doar guvernul României a semnat un angajament ferm cu NuScale, în timp ce celelalte ţări din lume care sunt interesate de energia nucleară se uită la ceea ce se întâmplă în SUA şi sunt gata să facă comenzi după ce NRC emite autorizaţia”, subliniază Bahram Nassersharif, directorul programului de inginerie nucleară de la Universitatea din Rhode Island.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Zeci de nuntaşi au ajuns la spital: S-a deschis o anchetă!

0
Peste 20 de nuntași, inclusiv copii, care au participat sâmbătă la o petrecere de cununie în Târgu Mureș, au avut apoi simptome severe de toxiinfecţie alimentară. CITEŞTE ŞI: Case și drumuri inundate în județul Bihor Autorităţile au început o anchetă sanitară,...