Conflict de interese la vârful Ministerului Cercetării. Documente

Tudor Prisecaru
Tudor Prisecaru

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România a sesizat Agențială Națională de Integritate privind conflictul de interese în care se află Tudor Prisecaru, secretar de stat la Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării.

În sesizarea semnată de președintele Federației, Radu Minea, se arată că Tudor Prisecaru îndeplinește o funcție de demnitate publică, aceea de secretar de stat, iar în această calitate nu mai poate exercita nicio funcție publică sau privată, cu excepția activităților didctice din învățământul superior.

Or, așa cum rezultă din CV-ul publicat pe site-ul Ministerului Cercetării, el este Președinte al Senatului la Universitatea Națională Politehnica București.

Mai mult, în calitate de secretar de stat este solicitat să aprobe decizia prin care Institutul de Cercetări Aeronautice și Spațiale (COMOTI) trece din coordonarea Ministerului Cercetării în coordonarea (subordinea) Universității Naționale Politehnica București, „contrar prevederilor art. 72 din Legea nr. 161/2003, care interzice participarea la decizii în favoarea unei persoane juridice în  aceasta lucrează sau a lucrat în ultimii 5 ani. Fapta constituie și infracțiuen prevăzută de art. 301 Cod Penal”.

Federația a înregistrat aceeași sesizare și la Secretariatul General al Guvernului.

I-a luat funcția Ecaterinei Andronescu

Tudor Prisecaru a fost numit în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă din ianuarie 2022. Potrivit CV-ului, Prisecaru este doctor inginer în științe tehnice, specializarea cazane de abur.

Prisecaru este unul dintre apropiații fostului ministru PSD Mihnea Costoiu, susțineau surse politice pentru Ziare.com. De altfel, Prisecaru a mai ocupat funcția de secretar de stat în perioada în care Mihnea Costoiu era ministru delegat pentru Cercetare.

În prezent, Costoiu este rector al Universității Politehnica din București, în timp ce Prisecaru este Președintele Senatului Universității Politehnica.

În iunie 2020, Ecaterina Andronescu a pierdut funcția de președinte al Senatului UPB, pe care o ocupase din 2012, chiar în fața lui Tudor Prisecaru, sprijinit din umbră de Costoiu.

Ecaterina Andronescu s-a plâns atunci că a fost trădată de Mihnea Costoiu, pe care l-a promovat politic până la funcția de ministru.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.