Conflict de interese la RATB. „Cadou” de 3,5 milioane de euro pentru ruda șefului de la Achiziții

STB nu are suficiente tramvaie conflict de interese la RATB

Suspiciuni de conflict de interese la RATB. Societatea de transport a Capitalei modernizează tramvaiele cu firma unchiului șefului de la Achiziții. Mai exact, pe 46 de tramvaie urmează să fie montate instalații de climatizare, contractul atribuit firmei Mari-Vila Com SRL fiind de 3,5 milioane de euro. Acționarul principal al companiei, Marin Mîndrilă, este ruda, mai exact unchiul, lui George Mîndrilă, șef Serviciu Contractare Derulare din Societatea de Transport București.

În preajma Crăciunului care a trecut, Societatea de Transport București (STB), altfel spus fosta RATB transformată în societate de Gabriela Firea, a pus sub pomul rudei unui director din companie un contract de peste 16 milioane de lei, aproape 3,5 milioane de euro. Afacerea pare la limita unui conflict de interese la RATB, așa cum ne-a transmis un fost inspector de integritate. „Ar trebui sesizată Agenția Națională de Integritate, această instituție trebuie să decidă dacă este sau nu un conflict de interese la RATB, așa cum pare, sau nu”, ne-a explicat specialistul.conflict de interese la RATB

Pe 22 decembrie, STB a anunțat că a desemnat câștigătorul licitației de „Modernizare tramvaie V3A-CH-PPC – cu sistem de climatizare în salonul de pasageri, cu montaj și punere în funcțiune”, așa cum a fost denumit contractul publicat în Sistemul public de licitații (sicap-prod.e-licitatie.ro). Solicitarea de oferte a fost anunțată încă din septembrie, dată de la care companiile puteau depune oferte către fostul RATB.

Conflict de interese la RATB. Cadoul de Crăciun

Valoarea contractului acordat pe 22 decembrie 2018 fost de 16,3 milioane de lei și a fost atribuit singurului participant la licitație, așa cum reiese din datele sistemului public de licitație. Firma care a depus oferta pentru a lua cele peste 16 milioane de lei a fost Mari-Vila Com SRL din București.

Singurul acționar al firmei de construcții este Marin Mîndrilă, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene.ro.

conflict de interese la RATB
Marin Mîndrilă a recunocut că e unchiul șefului de la Achiziții din STB

Marin Mîndrilă, fost inginer la Uzina de Reparaţii a RATB, este, după cum a recunoscut chiar el, rudă cu George Mîndrilă, cel care ocupă postul de „șef serviciu contracte derulare și Șef serviciu plan analiză achiziții sectoriale la STB”, așa cum reiese din propria declarație de avere publicată anul trecut. În declarația de avere, George Mîndrilă nu are decât două automobile vechi și datorii de 500.000 de lei. Veniturile familiei sunt de 100.000 de lei pe an.

16,3 milioane de lei pentru climatizarea a 46 de tramvaie. Conflict de interese la RATB 

Mari-Vila Com SRL trebuie ca, în schimbul celor 16,3 milioane de lei, să realizeze în cursul anului 2019 „modernizarea tramvaielor V3A-CH-PPC cu sistem de climatizare în salonul de călători – cu montaj și punere în funcțiune – conform caietului de sarcini atașat la documentație”.

În caietul de sarcini al licitației se precizează și numărul de mijloace de transport pe șină pe care Mari-Vila trebuie să le modernizeze. Este vorba de 46 de tramvaie, fără a se preciza numărul de vagoane pentru fiecare tramvai. Câștigătorul licitației, firma lui Marin Mîndrilă, trebuie să termine lucrările până la data de 30 noiembrie 2019.

Conform datele oferite de Societatea de Transport București, câștigătorul licitației a fost ales ținând cont de „cea mai bună ofertă cea clasată pe primul loc în clasamentul ofertelor întocmit prin ordonarea descrescătoare a punctajelor obținute. În cazul în care două sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu punctaje egale, departajarea se va face având în vedere punctajul obţinut la factorii de evaluare, în ordinea descrescătoare a ponderilor acestora”.

Conflict de interese la RATB. Prețuri umflate

Raportat la cele 16,3 milioane de lei acordate de RATB pentru modernizarea cu instalații de încălzire și răcire a 46 de tramvaie, rezultă că pentru fiecare autovehicul se vor cheltui 76.000 de euro.

În piață, prețul unui tramvai modern pleacă de la 1,2 milioane de euro, așa cum reiese din prețurile achitate de instituțiile publice din România. În ceea ce privește reabilitarea celor vechi, acum doi ani, Primăria Timișoarei a plătit 500.000 de euro pentru reabilitarea totală a fiecărui tramvai, iar o instalație de climatizare a costat 50.000 de euro.

Câștigătorul, rudă cu șeful de la achiziții. Conflict de interese la RATB

Problema acestui contract de 3,5 milioane de euro (16,3 milioane de lei) stă în legătura de rudenie dintre câștigător și șeful de achiziții de la fosta și viitoarea RATB. Asta pentru că judecătorii au decis că Gabriela Firea a înființat ilegal societățile municipale, printre care și STB. Astfel, cel mai probabil se va reveni la denumirea de RATB.

Mari-Vila Com SRL este o societate de construcții specializată tocmai în lucrări destinate infrastructurii de cale ferată pentru tramvaie. Acționarul unic și administratrul este Marin Mîndrilă. El este unchiul lui George Mîndrilă, omul care se ocupă de contractele acordate de RATB, fiind vorba de un posibil conflict de interese.

„Nu știu ce să spun, din ce știu eu, de această licitație nu s-a ocupat George Mîndrilă, tocmai pentru a nu se interpreta”, ne-a declarat un reprezentant al conducerii Societății de Transport București. Întrebat dacă ar trebui să credem că George Mîndrilă nu știa nimic despre licitația care a ajuns la unchiul său, reprezentantul conducerii ne-a transmis doar „că e greu de presupus ceva”.

Marin Mîndrilă a recunoscut că George Mîndrilă este nepotul său, dar  a declarat că nu a obținut vreodată un contract doar pentru faptul că a avut cea mai bună ofertă. „Nu l-am ajutat să se angajeze. Nici nu am știut că vrea asta. Am aflat după ce s-a angajat”, ne-a spus Marin Mîndrilă. Acesta a mai adăugat: „În primul an nici nu am putut participa la licitații pentru că eram rude de gradul 1. Apoi, s-a schimbat legislația și acum nu este incompatibilitate. El nu m-a ajutat la contracte. De fapt, acest lucru este imposibil, pentru că ofertele sunt pe SEAP”, a mai spus Marin Mîndrilă.

Patronul de la Mari-Vila ne-a asigurat că toate contractele obținute de firma sa de la RATB au fost obținute corect, fără intervenții. „Eu m-am luptat cu toate partidele, PDL, PSD. Nu poate fi voba de favoritisme”, a mai adăugat Marin Mîndrilă.

Abonat la contracte de milioane de la RATB

Societatea lui Marin Mîndrilă, Mari-Vila Com SRL, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 9 milioane de lei, sub contractul de 16 milioane pe care l-a primit acum de societatea publică unde lucrează nepotul său. Însă, în ultimii zece ani a avut o cifră de afaceri anuală de peste 35 de milioane de lei.

Mari-Vila este o societate cu mare priză la RATB. În ultimii zece ani a câștigat opt contracte prin oferte publice. Cel mai mare a fost de 29,3 milioane de lei și a fost acordat în 2007. Conform datelor obținute cu ajutorul termene.ro, firma lui Marin Mîndrilă a primit de la RATB aproape 10 milioane de euro în ultimii ani.

Firma Mari-Vila Com SRL a avut contracte și în alte orașe, lucrări legate de infrastructura destinată tramvaielor. Cele mai importante contracte au fost în Ploiești, unde societatea a primit 30 milioane de lei, și în Iași, unde a câștigat 47 milioane de lei. Mari-Vila a mai avut contracte în Galați, Craiova, comuna Cernica, Comarnic și Oradea.

Conflict de interese la RATB. Mari-Vila: Licitația a fost câștigată cinstit

Într-o replică remisă redacției „Cetățeanul”, reprezentanții companiei Mari-Vila au precizat că licitația a fost câștigată corect, iar relația de rudenie a șefului de la Achiziții de la STB cu patronul firmei nu are nicio relevanță.

„Licitația Modernizare tramvaie V3A-CH-PPC – cu sistem de climatizare in salonul de pasageri, cu montaj și punere în funcțiune a fost câștigată în mod corect și cinstit. Simpla existență a unui grad de rudenie cu <șeful de la Achiziții> nu are nicio relevanță, organizarea acestei licitații fiind publicată pe SEAP, ceea ce face imposibilă trucarea sau aranjamentele de orice natură”, se arată în dreptul la replică.

„Folosirea cuvântului <cadou> încearcă să discrediteze meritele profesionale pe care S.C. MARI-VILA COM S.R.L. le-a dobândit și întreținut pe parcursul a 25 de ani de activitate doar prin seriozitate și calitatea lucrărilor executate. La fel este și afirmația <afacerea pare la limita unui conflict de interese>, care în afară de a avea un iz de harfă la colț de stradă, nu are niciun fel de temei”, se mai arată în document.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.