duminică, iunie 16, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalConfirmare oficială: Incident grav de securitate la ICR Viena! Directoarea Andreea Dincă...

Confirmare oficială: Incident grav de securitate la ICR Viena! Directoarea Andreea Dincă minte despre petrecerea privată

-

Dezinformare crasă din partea șefei Institutului Cultural Român de la Viena, Andreea Dincă. În încercarea de a-și ascunde culpa în cazul petrecerii private ținute ilegal în sediul instituției – un grav incident de securitate – Dincă a pretins că, de fapt, cheful nu a fost chef, ci un eveniment oficial organizat de Biserica Penticostală Elim Viena. Oficialii bisericii neagă că ar fi organizat oficial evenimentul și demontează minciuna directoarei ICR Viena. La fel și Ministerul Afacerilor Externe!

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Sala de conferințe a ICR Viena, transformată în salon de petreceri pentru persoane neautorizate

Ziarul Cetățeanul a dezvăluit gravul incidentul de securitate petrecut la ICR Viena în ziua de sâmbătă, 21 ianuarie 2023. Institutul, care ar trebui să reprezinte și să promoveze cultura și civilizația națională în afara țării, s-a transformat în salon de petreceri private.

Andreea Dincă, responsabilă de cel mai grav incident de securitate din istoria ICR

Șefa ICR Viena a dat cheia institutului, practic, unor persoane străine, fără nicio legătură cu ICR Viena, să facă o petrecere în sala de conferințe, destinată strict evenimentelor culturale și de reprezentare.

Faptul este extrem de grav, dat fiind că ICR Viena funcționează în subordinea administrativă a Ministerului Afacerilor Externe, iar accesul în sediu se supune unor norme de securitate stricte.

Ziarul Cetățeanul a solicitat ICR Viena un punct de vedere, dar, inițial, Andreea Dincă a refuzat să răspundă. Abia după ce am formulat o reclamație administrativă, avertizând că dreptul la informare a opinei publice, conform legii, a fost încălcat, ICR Viena a răspuns.

Vezi cum își plimbă câinii directoarea ICR Viena Andreea Dincă în timpul programului

Dezinformările Andreei Dincă, în documente oficiale: A fost o reuniune a Bisericii Penticostale

Într-o tentativă de dezinformare directoarea Andreea Dincă a pretins că pe 21 ianuarie 2023 la sediul ICR nu a fost organizată nicio petrecere privată, ci o reuniune a Bisericii Elim Viena (penticostală), inițiată de un reprezentant al cultului.

Spațiul ICR Viena a găzduit în luna ianuarie 2023 o reuniune a membrilor Bisericii Elim din Viena, la care au participat doar membri ai acestei confesiuni. Evenimentul a fost inițiat de un reprezentant al Bisericii Elim din Viena. Respingem orice alegație cu privire la organizarea unei presupuse petreceri private. ICR Viena nu a încasat nicio sumă pentru evenimentul desfășurat în data de 21 ianuarie 2023”, este punctul de vedere al ICR Viena, asumat de directoarea Andreea Dincă.

Din răspunsul oficial al Andreei Dincă, directoarea ICR Viena, reies două aspecte esențiale – primul, că a fost vorba de un eveniment oficial al Bisericii Elim (nu unul cu caracter privat); al doilea că evenimentul a fost inițiat de un reprezentant, o persoană care are calitatea de reprezentare a Bisericii Penticostale (nu un simplu membru).

Ne întrebăm de când se permite minciuna în documente oficiale ale MAE? Asta trebuie să afle secretarul de stat din MAE Andrei Novac și ministrul Bogdan Aurescu. Dovezile minciunii, în continuare…

Ioan Zlibuț, șeful Bisericii Penticostale Viena: Nu am organizat niciun eveniment la ICR Viena

Informațiile noastre cu privire la cheful organizat la ICR Viena erau certe, confirmate din mai multe surse. Oficialii Bisericii Elim Viena ne-au confirmat că totul este doar o dezinformare a ICR Viena: Biserica Penticostală nu a organizat niciun eveniment în sediul institutului.

Pastorul Ioan Zlibuț (foto, la pupitru), președintele corpului pastoral Elim Viena, a fost surprins de întrebările noastre. A crezut, mai întâi, că îl întrebăm de o manifestare la biserica pe care o conduce – o instituție cu spații generoase care putea găzdui evenimente cu mult mai mulți participanți. Atunci când i-am precizat că vorbim de un eveniment oficial care ar fi fost organizat de biserica pe care o păstorește la sediul Institutului Cultural din Viena, Ioan Zlibuț, a fost extrem de tranșant: „Nu am avut niciun eveniment la ICR Viena”.

Gabriela Bujdei, redactor șef al revistei Bisericii Penticostale Viena „Apa Vieții”, cea care se ocupă de evenimente culturale ale Elim, ne-a confirmat și ea dezinformările ICR Viena.

Nu am avut niciun eveniment la ICR Viena, nu este o informație adevărată. Eu organizez evenimentele (n.r. Bisericii Elim) și tot eu țin legătura cu Institutul Cultural, din partea Bisericii Elim. Noi, având atât de multe spații, nu aveam de ce să mergem la ICR, unde e loc doar pentru 30-40 de oameni”, ne-a declarat Gabriela Bujdei (foto).

Și pastorul Ioan Vlas, președintele cultului penticostal Austria, care conduce Biserica Elim Brunn Viena, a respins orice asociere a acestui cult cu vreun pretins eveniment organizat la ICR Viena. Pastorul a explicat, pentru ziarul Cetățeanul, că Biserica Elim are numeroase spații pentru a organiza orice manifestare, deci nu ar fi avut de ce să apeleze la ICR Viena.

„Nu am cunoștință de așa ceva, în mod sigur biserica noastră nu a avut o manifestare oficială la ICR Viena, în ianuarie 2023. Nu se putea organiza niciun eveniment fără știrea mea. Nici nu aveam de ce să mergem la ICR Viena ca să facem un eveniment, noi avem suficiente spații pentru asta. E foarte dubios!”, a declarat pastorul Elim Brunn Viena, Ioan Vlas.

Răspunsul MAE „o îngroapă” pe Andreea Dincă. Ce păzește Serviciul de Informații Externe?

Culpa (penală?) a Andreei Dincă este chiar mai gravă decât minciuna. Asta pentru că, potrivit procedurilor Institutului Cultural Român și ale Ministerului Afacerilor Externe, orice eveniment care implică folosirea clădirii din proprietatea sau administrarea MAE trebuie să aibă aprobarea ministerului. Dacă manifestarea este sub sigla ICR atunci trebuie aprobată și de Institutul Cultural Român de la București.

Andreea Dincă, numită în funcția de director în 2022, odată cu Catinca Nistor de la ICR Londra, nu a cerut nicio aprobare (nici de la MAE, nici de la ICR) hotărând cu de la sine putere să dea cheia sediului unor necunoscuți, pentru a face o petrecere privată, fără niciun fel de supraveghere din partea angajaților institutului. Ce părere are ofițerul de contrainformații din Ambasada României de la Viena? Din câte se știe, un astfel de ofițer „activează” pe lângă toate ambasadele!

Ministerul Afacerilor Externe probează abuzul Andreei Dincă: „Aprobarea proiectelor culturale organizate de institutele culturale românești din străinătate revine Comitetului Director al Institutului Cultural Român, iar organizarea proiectelor revine conducerii institutelor culturale din străinătate. (…) În ceea ce privește evenimentul organizat la sediul ICR Viena în data de 21 ianuarie 2023, precizăm că Institutul de la Viena nu a transmis nicio solicitare de aprobare a evenimentului respectiv către Centrala Ministerului Afacerilor Externe.

Sursele noastre din MAE au confirmat gravele încălcări ale regulilor de către Andreea Dincă, ba mai mult, comise în cunoștință de cauză: „Înainte să plece la post, angajații MAE din ICR fac o instruire, care durează aproximativ o lună. În cadrul programului de îndrumare ți se spune ce nu ai voie să faci, de pildă nu ai voie să permiți accesul străinilor decât îndrumați! Chiar și dacă ICR găzduiește o simplă expoziție, care se face în spații bine delimitate, nimeni nu vizitează expoziția nesupravegheat”.

Foto: Andrei Novac este secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Firea anunţă că pleacă la Parlamentul European după ce a pierdut alegerile la Primăria Capitalei

0
Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat, vineri, că va merge ca europarlamentar, la Bruxelles, după rezultatul alegerilor din 9 iunie. CITEŞTE ŞI: Cererea de judecare a lui Vlad Pascu pentru omor calificat, respinsă Gabriela Firea a fost întrebată la Braşov dacă...