București: Căldura se scumpește! Prețul gigacaloriei crește cu peste 10%

BucureștiCăldura va fi mai scumpă din această lună, în București. Producătorul de energie electrică și termică din București, ELCEN a mărit prețul gigacaloriei cu 10,2 %. Majorarea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

În aceste condiții căldura și apa caldă vor fi mai scumpe în acest an. Majorarea prețului la gigacalorie va fi observat în facturile la întreținere. Deccizia ELCEN de a scumpi gigacaloria a fost catalogată de primarul general Sorin Oprescu drept o măsură „împotriva cetățeanului”.

„În ajun de Crăciun, pe data de 24 decembrie 2014, în zi nelucrătoare, RADET Bucureşti a primit de la SC Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) o înştiinţare legată de majorarea tarifului de producţie a energiei termice de la 1 ianuarie 2015. Prin decizia ANRE nr. 2827/17 decembrie 2014 se majorează costul de producţie al gigacaloriei cu 10,2%, asta înseamnă o creştere de producţie de cost a energiei termice de la 168,8 lei la 186 de lei, cu TVA inclus”, a declarat Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat că municipalitatea nu a fost consultată şi nici măcar informată de către ELCEN de această creştere de tarif, iar reprezentanţii RADET au anunţat că nu au cerut o majorare a costului de transport şi distribuţie a energiei termice.

Oprescu a precizat că pe timp de iarnă, majorarea anunțată de ELCEN va fi suportată de Primărie. Abonații la RADET vor simți creșterea de peste 10 la sută abia în lunile calde, când va fi furnizată doar apă caldă.

În prezent, RADET și ELCEN sunt în proces de comasare. Procesul este însă îngreunat de mai multe interese, atât din interiorul Consiliului General, cât și din zona guvernamentală. Și asta pentru că anumite cercuri de interes din zona administrației locale doresc privatizarea regiei care transportă energia termică (RADET) și nu comasarea ei cu furnizorul energiei (ELCEN).

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.