sâmbătă, iulie 20, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăInvestigațiiAchiziții publiceAcuzații de corupție la DGASPC Sector 2. Achiziții publice cu dedicație „penală”

Acuzații de corupție la DGASPC Sector 2. Achiziții publice cu dedicație „penală”

-

Achiziții trucate la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 (DGASPC). Deși lucrările vizau înlocuirea unor geamuri la un centrul social, funcționarii au schimbat din pix obiectul, în reparații capitale. Procedura de achiziție directă s-a derulat într-o singură zi, pentru favorizarea unei firme de-a casei.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

După ce procurorii DNA au intrat pe fir, șefa DGASPC Sector 2 a anulat în grabă achiziția. Prea târziu!

Deviz de reparații schimbat din pix: de la schimbat geamuri, la reparație capitală

Bătaie de joc pe bani publici la Sectorul 2 al Capitalei! O firmă de casă a fost ajutată de funcționarii DGASPC să obțină un contract „pe repede înainte”, în valoare de peste 500.000 de lei. La această cacialma au participat și două „mâini moarte”, adică două societăți care au declinat invitația DGASPC de a participa la achiziția directă, pentru ca SC Creativ Instal Solutions SRL, câștigătoarea „dedicației”, să rămână singurul ofertant. Și totul s-a făcut de pe o zi pe alta!!!

La 25 octombrie 2023, DGASPC Sector 2 a întocmit Referatul de necesitate privind achiziționarea, în regim de urgență, pentru Centrul de Asistență Comunitară Plumbuita, a serviciului „întocmire deviz lucrări reparații, instalații electricitate și înlocuire 32 geamuri sparte”, avizat de Direcția Administrativ a doua zi, pe 26 octombrie 2023.

La aceeași dată, directoarea Direcției de Achiziții Publice, Mihaela Petrache, prin adresa nr. 208037/25.10.2023, a solicitat firmei Creativ Instal Solutions SRL întocmirea unui deviz de reparații, fără a se respecta procedura internă privind achizițiile publice.

Culmea, Creativ Instal Solutions SRL nu are în obiectul de activitate construcțiile, ci „Activități de arhitectură și inginerie” și în consecință nu putea fi selectată pentru executarea lucrării.

Petrache nu a mai consultat Catalogul Electronic pentru identificarea mai multor operatori și fără să posteze anunțul pe site-ul instituției sau în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice).

Surpriză! Creativ Instal Solutions SRL nu a întocmit un singur deviz, ci două documente, cu valori diferite, și pentru cu totul alte lucrări decât cele prevăzute inițial: „lucrări reparații, instalații electricitate și înlocuire 32 geamuri sparte”.

Achiziție pe blat, într-o singură zi

A doua zi, pe 26 octombrie 2023, directoarea DGASPC Sector 2, Sanda Maria Vasile, a aprobat Caietul de sarcini pentru „lucrări de reparații capitale”, aruncând la coș necesitatea doar a înlocuirii de geamuri.

După alte câteva ore, pe 27 octombrie 2023, DGASPC Sector 2 a trimis invitații de participare la achiziția directă la trei societăți: Creativ Instal Solutions SRL, Arimob-Expert Construcții SRL și Mart ACM Management SRL. Ultimele două au jucat rolul de „mână moartă”, pentru ca Creativ Instal Solutions să rămână singurul ofertant. Astfel, chiar în aceeași zi (ce grabă! – n.r.), 27 octombrie 2023, Arimob-Expert Construcții SRL și Mart ACM Management SRL au declinat invitația DGASPC Sector 2, pe motiv că au mult de lucru.

Și tot în aceeași zi, 27 octombrie 2023, singurul ofertant rămas în cursă – Creativ Instal Solutions SRL a întocmit două oferte tehnice, nu una singură, și cu valori diferite, oferte însoțite de centralizatorul cheltuielilor pe categorii de lucrări. Astfel, unul dintre devize a fost întocmit pentru suma de 510.084,04 lei, fără TVA, iar pe al doilea document a fost trecută suma de 555.145,55 lei fără TVA!?!

Creativ Instal Solutions SRL a făcut două oferte tehnice, nu una singură, și cu valori diferite

Tehnic, este imposibil ca achiziția să se deruleze într-o singură zi fără un blat la nivelul DGASPC Sector 2. Ofertanții ar fi trebuit să meargă la fața locului cu specialiști, adică la Centrul Social Plumbuita, pentru a face expertiza tehnică și evaluarea concretă a costurilor lucrărilor.

Oferta Creativ Instal Solutions SRL de 555.145,55 lei a fost declarată câștigătoare…

Fostul director al DGASPC Sector 2: „Un caz grav de eludare a legii. Am sesizat DNA”

Florin Vasile, fostul director al DGASPC Sector 2, a confirmat că achiziția s-a făcut prin fraudarea legii. Din acest motiv, acesta a anunțat că a sesizat procurorii DNA.

Florin Vasile a punctat aspectele flagrante ale acestei achiziții trucate.

Analizând documentele puse la dispoziție de către redacția dumneavoastră va pot face următoare precizări. În primul rand, în prezent, mă aflu în concediu medical având în vedere starea medicală delicată în care mă aflu.

Se observă în mod clar un caz grav de eludare a Legii 98/2006, motiv pentru care am sesizat Direcția Națională Anticorupție. În ceea ce privește procedura de achiziție, când este vorba de o asemenea investiție este absolut obligatoriu că operatorii interesați să vizioneze amplasamentul. Ceea ce este mai grav este faptul că același operator care a fost ales inițial câștigător a făcut devizul și memoriul tehnic. Se vede clar că cele două doamne director (n.r. Sanda Vasile, director general și Mihaela Petrache, director achiziții publice) au dorit să câștige din start SC Creativ Instal Solutions SRL! Probabil DNA va face lumină și în acest caz.
De-asemenea obiectul achiziției îl presupunea, conform referatului nr. 208694/25.10.2023 achiziționarea în regim de urgență a unor lucrări de reparații instalații electrice și înlocuirea a 32 de geamuri sparte. Cum s-a ajuns la o reparație capitală este fraudulos. Și la o asemenea sumă!

O altă suspiciune rezultă din trimiterea în data de 27 octombrie 2023 a invitațiilor de participare către trei operatori. Cum au fost selectați? Prin SEAP? Acest lucru contravine legii achizițiilor publice. În aceeași zi se primesc oferte și tot în aceeași zi se întocmește raportul de evaluare, fiind asumat doar de către cele două directoare. Total greșit. Raportul trebuia întocmit de către un expert pe achiziții publice, contrasemnat de către șeful de serviciu și apoi semnat de către cele două directoare.
Este evident că cele două au dorit să întocmească în mod fraudulos o achiziție publică în valoare de peste 550.000 fără TVA. Sunt convins că autoritățile competențe își vor face treaba în mod judicios
”, a declarat, pentru ziarul Cetățeanul, fostul director la DGASPC Sector 2 Florin Vasile.

După ce procurorii DNA au intrat pe fir, directoarea DGASPC Sector 2, Sanda Maria Vasile, a anulat procedura de achiziție publică, invocând un motiv de tot râsul: firma câștigătoare a fost aleasă… greșit. Ne întrebăm despre ce greșeală e vorba, în condițiile în care SC Creativ Instal Solutions SRL a fost singurul ofertant?

Directoarea DGASPC Sector 2, Sanda Maria Vasile, se ascunde după deget

Ziarul Cetățeanul a solicitat directoarei DGASPC Sector 2, Sanda Maria Vasile, să răspundă la câteva întrebări legate de achiziția publică dubioasă.

Directoarea DGASPC Sector 2 a anulat achiziția după ce procurorii DNA au declanșat verificări FOTO Facebook

Instituția a transmis că achiziția publică directă s-a desfășurat legal: Raportul de evaluare a ofertelor în cazul acestei achiziții a fost întocmit cu respectarea prevederilor legale și a Procedurii Operaționale privind achiziția directă de produse, servicii sau lucrări cod: PO-SLAP-02 Ediția I/Revizia 0 existentă la nivelul Direcției Achiziții Publice Licitații Urmărire Contracte.

Cu toate acestea, DGASPC Sector 2 nu a putut să explice cum a putut să deruleze achiziția într-o singură zi. Mai mult, a recunoscut că firma câștigătoare nu a făcut la fața locului nicio expertiză tehnică și evaluare a concretă a costurilor lucrărilor. Adică, totul s-a făcut din pix, pe hârtie. La nivelul Direcției Achiziții Publice Licitații Urmărire Contracte nu există date care să confirme o solicitare de vizită a obiectivului menționat și nici nu există o confirmare a unei asemenea pretinse vizite, a transmis DGASPC Sector 2.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...