A înnebunit lupul! Nicușor Dan vrea să declare Casa Scânteii monument istoric

Țara arde și Nicușor Dan se se piaptănă. În timp ce problemele reale ale Capitalei stau nerezolvate, primarul general Nicușor Dan vrea să declare Casa Scânteii, vestigiu al fostei dictaturi comuniste, monument istoric. Mai rămâne să pună la loc și statuia lui Lenin!

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Surse din Primăria Capitalei ne-au dezvăluit că sunt profund îngrijorate de obsesia primarului general de a declara Casa Scânteii (redenumită Casa Presei) drept monument istoric. Construită după modelul sovietic al Universității Lomonosov din Moscova, Casa Scânteii a fost în anii comunismului un simbol al cenzurii și al presei de partid.

Deși Comisia Monumentelor Istorice i-a respins primele solicitări pe motiv că clădirea sovietică nu îndeplinește condițiile pentru a deveni monument istoric, Nicușor Dan insistă în demersul său!!! Propunerea primarului general va fi reanalizată în următoarea ședință a Comisiei după ce acesta va depune documentația care să probeze valoarea monumentală a clădirii.

Primăria Capitalei se dă după cireș

Ziarul Cetățeanul a solicitat Primăriei Capitalei încă din luna ianuarie să comunice ce demersuri a întreprins pentru clasarea ca monument istoric a imobilului Casa Presei Liberei (Casa Scânteii, înainte de 1989), precum și care este stadiul acestor demersuri.

Primăria Capitalei a refuzat să răspundă, pretinzând că demersurile pentru clasarea unui monument istoric nu intră în sarcina municipalității, ci a Ministerului Culturii.

„Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și ale normelor metodologice emise de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, cu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, clasarea și inventarierea monumentelor istorice se realizează de către Ministerul Culturii cu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, este răspunsul primit de la Primăria Capitalei.

Comisia Monumentelor Istorice l-a trimis la plimbare pe primarul Nicușor

Deși Primăria Capitalei s-a ferit să spună că a cerut clasarea „Casei Scânteii”, Ministerul Culturii a fost mult mai transparent. Potrivit instituției, primarul Nicușor Dan a întreprins, într-adevăr, demersuri insistente pentru clasarea clădirii, dar cererea a fost deocamdată respinsă.

Direcția pentru Cultură a Municipiului București care a analizat dosarul a arătat că doar voința lui Nicușor Dan nu este suficientă și că mai trebuie îndeplinite anumite condiții legale – demonstrarea oportunității acestui demers şi a calităților ansamblului de monument istoric a simbolului cenzurii comuniste.

„În data de 28.06.2022 a fost înregistrată la Ministerul Culturii o adresă a domnului Nicușor Dan – Primarul General al Municipiului București, prin care se solicita declanșarea procedurii de clasare ca monument istoric a Ansamblului Casei Presei Libere. Aceasta a fost redirecționată și înregistrată la Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Ulterior, în 01.11.2022, Direcția pentru Cultură a Municipiului București (…) a solicitat completarea propunerii de clasare, argumentându-se că motivele prezentate în adresa domnului primar, corecte din punct de vedere urbanistic și juridic, nu sunt suficiente în ceea ce privește inițierea declanșării procedurii de clasare”, precizează Ministerul Culturii.

Astfel, Direcția pentru Cultură i-a solicitat primarului să completeze documentația de clasare cu cel puțin un studiu istoric realizat de Institutul Național al Patrimoniului, care să demonstreze pretinsa valoare istorică a sediului presei comuniste înainte de 1990.

Primarul Capitalei nu s-a lăsat și a solicitat din nou clasarea clădirii ca monument istoric și tot din nou Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a respins cererea.

„Cererea de clasare a fost propusă pe ordinea de zi a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din data de 08.12.2022 și, în urma analizei, s-a solicitat completarea documentației în vederea demonstrării oportunității şi a calităților ansamblului de monument istoric împreună cu toată documentația tehnică necesară declanșării procedurii”, a mai arătat Ministerul Culturii.

Casa Scânteii, construită după arhitectura stalinistă, expresia cenzurii și totalitarismului

Casa Scânteii, pe care primarul Nicușor Dan o vrea monument istoric, este expresia cenzurii și totalitarismului de tip stalinist.

Construită într-o-o perioadă în care totul se copia de la Moscova, arhitectura clădirii deține puternice note din arhitectura stalinistă, având la bază un stil realist-socialist. Clădirile ce i-au inspirat pe arhitecți au fost Universitatea Lomonosov și Hotelul Leningrad din Moscova. În fața Casei Scânteii, în anul 1960, a fost ridicată o statuie uriașă a lui Lenin, creată de sculptorul Boris Caragea.

Istoria acestei clădiri, sinistră măcar pentru faptul că a fost sediul propagandei și presei comuniste, este relaționată, inclusiv vizual, la simbolurile specifice puterii comuniste din epocă. Pe turnul principal, pe toate cele patru fațete, se regăsește stema Partidului Muncitoresc Român, sculptată în marmură.

Surse din Primăria Capitalei au dezvăluit pentru ziarul Cetățeanul că, dincolo de nostalgiile comuniste ale lui Nicușor Dan, mobilul acestui demers scandalos este mult mai „profund”: prin clasarea Casei Scânteii ca monument istoric, primarul vrea ca întreaga zonă să fie astfel interzisă dezvoltatorilor imobiliari. Însă, în acest caz scopul nu scuză mijloacele.

Chiar și Ceaușescu ura Casa Scânteii

Persoanele din anturajul lui Ceaușescu spuneau că nici măcar dictatorului nu-i plăcea Casa Scânteii.

Sculptorul Petru Alexandru Galai, care a fost în echipa arhitectei Anca Petrescu, cea care a proiectat Casa Republicii (redenumită ulterior Casa Poporului) i-a relatat jurnalistului Cătălin Pena o întâmplare din acele vremuri.

„Într-o zi vine Ceaușescu pe șantier însoțit de Nicu, care, nu știu de ce, ura Casa Republicii. Coboară din mașină, cu ochelari de soare deși era nor, și aruncă așa, ca să audă și ta-su: Acoperișul seamănă cu cel de la Casa Scânteii, știind că ăl bătrân își dorea ca ctitoria sa să fie absolut originală! Ceaușescu s-a suit în mașină și a dispărut. S-a întors după vreo jumătate de oră: Nu seamănă! Nicușor făcuse mișto de el!”, a povestit sculptorul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.