16 milioane de lei de la Marian Oprișan pentru firma unui evazionist de top

Consiliul Județean Vrancea, condus de celebrul de acum Marian Oprișan, a atribuit un contract de 16,2 milioane de lei fără TVA unei firme locale al cărui patron este judecat pentru evaziune fiscală și inițieire a unui grup infracțional organizat. Vranlact SA este societatea care va produce și care va livra laptele pentru școlarii din județ pentru următorii patru ani. Laptele distribuit fiecărui elev din județ costă 0,63 lei pe zi.

Marian OprisanPotrivit portalului guvernamental al achizițiilor publice, Vranlact a fost singurul ofertant, criteriul de de selecție fiind „prețul cel mai scăzut”. Contractul are ca obiect înființarea unui„acord-cadru pentru furnizarea produselor lactate pentru elevii din învatamântul primar si gimnazial de stat si privat, precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat si private cu program normal de 4 ore, din judetul Vrancea în perioada 2015 – 2019”.
Potrivit caietului de sarcini, acordul – cadru presupune încheierea a patru contracte subsecvente anual, pentru anii școlari 2015 – 2016, 2016 – 2017, 2017-2018 si 2018-2019. Marian Oprișan nu a putut fi contactat pentru a ne furniza un punct de vedere. Îl vom publica de îndată ce va fi remis.

Condiții de respectat

„În cadrul fiecărui contract subsecvent se vor realiza următoarele activități: – furnizarea și distribuirea produselor lactate – lapte tratat termic, UHT si pasteurizat, precum și produse din lapte fermentat care conțin cel puțin 90% din greutate lapte tratat termic: iaurt simplu, lapte batut, sana sau chefir, în ambalaje de 200 ml/unitate în cazul laptelui și în ambalaje cu greutăți exprimate în grame pentru produsele din lapte fermentat; – transportul produselor la școlile și grădinițele de stat și private, cu program normal de 4 ore din judetul Vrancea; – depozitarea produselor în vederea adaptării programului de distribuire la programul școlilor și grădinițelor; – distribuția produselor lactate la elevi și preșcolari conform caracteristicilor și condițiilor din caietul de sarcini. Limita valorii zilnice a produselor lactate este de 0,63 ron/zi/elev, fără TVA pentru o perioadă estimată de 177 zile/an școlar”, se arată în condițiile de acordare a contractului. Mai mult, limita valorică cuprinde prețul integral, fără TVA, de achiziție al produselor lactate, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare.
Contractul a fost atribuit pe 2 septembrie 2015 și are valoarea de 16.218.906 de lei fără TVA.

Cisterna de lapte, plină cu alcool

Pe 8 martie 2013, patronul Vranlact, Mircea Libviu Jitea, a fost reținut de procurorii DIICOT după ce, în urma unei percheziții, în timpul acţiunii a fost depistată în flagrant o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool fără documente legale. De asemenea, în urma percheziţiilor au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool fără documente. Anchetatorii susţin că sub coordonarea liderului gruparii, Jîtea Mircea Liviu, cei cercetaţi au obţinut beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora cu eludarea dispoziţiilor legale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile. „Astfel, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, membrii grupării au procedat la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate”, arată DIICOT.

Prejudiciu: 8 milioane de euro

Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de estimat la suma de 8 milioane Euro, reprezentând accize, taxe şi impozite. Omul de afaceri Liviu Jitea este cel mai bogat vrâncean, cu o avere estimată la 56-58 de milioane de euro. Numele său apare nu numai în Top 300 Capital cei mai bogaţi români, ci în primii 100 din acest clasament, pe locul 95. El este considerat cel mai bogat om de afaceri din Vrancea. Liviu Jitea este acţionar majoritar la societăţile Trust LF SA, SC Vranlact SA şi Vinexport SA, toate cu sediul în Focşani.
Jitea este trimis în judecată alături de alți 17 complici, următorul termen fiind stabilit de tribunalul Galați pe 9 septrembrie 2015.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.