Deţinuţii de la Poarta Albă lucrează pe mărunțiș pentru firma oamenilor lui Radu Mazăre – colegul Valentin Ionescu şi deputatul Eduard Martin

dosarul lui Radu Mazăre
Radu Mazăre va fi prezentat justiției române

19 deţinuţi de la Poarta Albă sunt trimişi zilnic să lucreze la groapa de gunoi din Constanţa. În afară de cota de 60% din salariul minim, dat deținuților, Penitenciarul nu primeşte niciun ban de pe urma acestui contract cu firma MM Reciclyng, singura câştigătoare de pe urma înţelegerii

detinutiCondamnaţii de la Penitenciarul Poarta Albă care nu au milioane în cont, ca fraţii Ioan şi Victor Becali sau relaţiile lui Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, şi doresc să lucreze pentru a li se scădea din pedeapsă trebuie să muncească la groapa de gunoi.

Şi asta fără a beneficia de echipamentul necesar condiţiilor speciale de muncă, aşa cum ne-a dezvăluit un fost deţinut din această închisoare, Constantin Custura, condamnat pentru trafic de influenţă privind închirierea unor spaţii comerciale din Eforie. “Aşa-zisul echipament de protecţie a muncii este format dintr-o pereche de mănuşi şi o vestă subţire, iar de încălţăminte – cizme – , măşti de protecţie şi echipament nu ni s-a dat şi nici în prezent nu se dau”, ne-a transmis acesta.

“Am refuzat să merg la punctul de lucru motivul fiind că nu ni s-a acordat echipamentul de protecție, că sunt bolnav cu plămânii, că miroase urât, ne punea să ne urcăm pe un morman de gunoi unde erau ace, seringi, reziduri alimentare, pemperşi folosiţi etc şi asta m-a făcut să mă retrag de la detaşamentul cu numărul 12”, ne mai dezvăluie Custura.

Echipamentele, sarcina „angajatorului” deținuților de la Poarta Albă

Groapa de gunoi aparţine firmei MM Reciclyng Constanţa, care ar fi încheiat un contract pe gratis cu Penitenciarul Poarta Albă. Altfel spus, închisoarea nu primeşte nicio sumă directă de la firma respectivă pentru faptul că le asigură forţă de muncă. Singurele venituri provin din salariul minim pe care MM Reciclyng îl plăteşte deţinuţilor.

comisarul Gelu Danut Dinca
comisarul Gelu Danut Dinca

Persoanele private de libertate care prestează activităţi lucratice la MM Reciclyng sunt remunerate cu salariul minim e economie, conform prevederilor în vigoare, din care le revine 40%, iar restul de 60% este încasat de penitenciar”, a precizat comisarul Gelu Dănuţ Dincă, directorul închisorii din Constanţa.
“Din anul 2014 şi până în prezent, a fost folosit la muncă un efectiv mediu de 19 persoane de libertate”.

Cât, despre lipsa echipamentului de protecţie care poate duce la îmbolnăvirea deţinuţilor, comisarul Gelu Dincă s-a spălat pe mâini şi a aruncat responsabilitatea în curtea firmei. „Punerea la dispoziţie de echipament de protecţie necesar în condiţiile speciale de muncă revine exclusiv în sarcina beneficiarului”, a mai precizat directorul Penitenciarului Poarta Albă.

Colegul lui Măzăre

acţionariat MM Reciclyng
acţionariat MM Reciclyng

MM Reciclying srl Constanţa are ca acţionari alte două firme. Este vorba de Polaris M Holding srl şi Compania de Servicii şi Consultanţă SA.  Administratori sunt Marcel Daniel Banaga şi Andrei Ovidiu Rusescu. În acţionariatul Companianiei de Consultanţă SA îl întâlnim pe Valentin Gheorghe Ionescu şi offshore-ul cipriot Willridge Consulting Ltd. Ionescu este un fost coleg al lui Radu Mazăre de la Institul de Marină, iar firmele acestuia au câştigat contracte publice cu primăria condusă de fostul său coleg.

Valentin Gheorghe Ionescu
Valentin Gheorghe Ionescu

De altfel, Mazăre şi Ionescu sunt trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor plaje. Ionescu cumpăra drepturi succesorale care erau “amânate” să fie puse în posesie. Titlurile odată ajuns la Ionescu, proprietăţile erau oferite apoi de Radu Mazăre fostului său coleg de institut.

Mită de şapte milioane pentru Mazăre, potrivit DNA

Eduard Martin
Eduard Martin

Cea de-a doua firmă care se află în acţionariatul MM Reciclyng, srl-ul pentru care muncesc deţinuţii, este controlată de deputatul Eduard Martin. Din acţionariatul Polaris M Holding mai fac parte Monica Maria Letea, Simion Raluca Turiceanu şi Dumitru Martin.
Societatea a primit, în 2008, contractul de curăţenie a Constanţei cu o valoare de 335 milioane de euro. Suma urma să fie plătită de Primăria Constanţa condusă de Radu Mazăre şi se întindea pe o perioadă de 25 de ani.

Conform procurorilor DNA, pentru semnarea acestui contract, Radu Mazăre ar fi primit de la colegul din PSD suma de şapte milioane de euro. Fostul edil al Constanţei şi Eduard Martin sunt urmăriţi penal în acestă cauză.

Radu Mazare

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. astazi de ziua nationala trasmit clasei politice sa stea in casa ,ca nu merita sa fie intre romanii pe care i-au mintit si furat pe ruptesa le fie rusine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.